Маркета Вондроушова спечели първа титла от Големия шлем в кариерата си, след като надви Онс Жабер във финала на Откритото първенство на Великобритания с 6-4, 6-4. Непоставената чехкиня се справи с тунизийката, въпреки че изоставаше и в двата сета, за малко над час и 20 минути игра.

На Централния корт шестата в основната схема Жабер започна устремено и проби първото подаване на съперничката в мача. Вондроушова обаче реагира мигновено, правейки рибрейк. Отново Жабер, финалистка от миналата година, поведе с пробив, но и този път позволи на чехкинята да се завърне в сета. Стабилната игра на Вондроушова от основната линия накара африканката да започне да се сковава при ударите си и това доведе до нов брейк, след който чешката тенисистка сервира успешно за аванс в резултата. Втората част започна с ранен пробив за 42-та в ранглистата, но Жабер се окопити и влезе в поредица от три поредни гейма, повеждайки с пробив. Оттам-насетне обаче тя взе само един гейм, а с това се прости с мечтата си да ликува за първи път с титла от Шлема.

Вондроушова завърши срещата с нито един ас и четири двойни грешки, както и по-малко уинъри - 10 на 25, но и значително по-малко непредизвикани грешки в сравнение с Жабер - 13 срещу 31. Чехкинята спаси 6/10 възможности за пробив, докато съперничката й завърши с едва 1/7.

"Ще се опитам да говоря. Наистина е много трудно, но ще изглеждам лошо на снимките. Това е най-болезнената загуба в моята кариера. Искам да поздравя първо Маркета и нейния щаб за великолепното представяне. Ти си невероятна тенисистка, знам, че имаше контузии, щастлива съм за теб. Ще бъде труден ден за мен днес, но няма да се предам - искам да се върна още по-силна", каза през сълзи Жабер.

30 снимки

"Не знам какво се случва в момента, изумително е чувството. Онс, поздравления, ти си вдъхновение за всички нас, надявам се да спечелиш титлата един ден - поздравления за теб и твоя екип, вършите чудесна работа. След всичко, през което преминах, бях в гипс по това време миналата година, невероятно е да държа този трофей в момента. Завръщането не беше лесно - никога не знаеш какво да очакваш. Играх първоначално в малки турнири, сега всичко се отплаща. Благодаря на моя екип, малката ми сестра плаче сега. Утре празнуваме 1 година от сватбата ни, това е великолепен подарък. Изумително е това, че сте с мен тук - насладих се толкова много на тези две седмици, но съм толкова благодарна и горда от себе си. Обзаложих се с моя треньор, той ми каза, че ако спечеля титла от Шлема, и той ще си направи татуировка. Мисля утре да отидем за татуировки. Може би ще пием бира тази вечер, беше изтощителен турнир - бях толкова нервна преди мача, благодаря на всички за подкрепата и за това, че бяхте по трибуните", заяви след срещата Вондроушова.

Чехкинята успя във втория си финал в Шлема в кариерата, след като загуби спора за титлата на Ролан Гарос през 2019 от оттеглилата се вече Ашли Барти. Тя се превърна в първата непоставена тенисистка в историята, която печели Уимбълдън - победата й гарантира и дебютно влизане в топ 10 на световната ранглиста. Жабер загуби трети финал в турнирите от Големия шлем след тези в Лондон и Ню Йорк миналата година, когато отстъпи съответно на Елена Рибакина и световната номер 1 Ига Швьонтек. Тунизийката остава шеста в класацията на WTA.