Рафаел Надал завоюва рекордна 14-а титла от Откритото първенство на Франция по тенис. На грандиозния финал на тазгодишния Ролан Гарос, Матадора пречупи съпротивата на норвежеца Каспер Рууд с 6:3, 6:3, 6:0.

Титлата е под №22 от Големия шлем за Краля на клея, който спечели и първия за годината Мейджър турнир – Аустрелиън Оупън. По този начин испанецът поведе с два трофея в надпреварата си със своите големи съперници Новак Джокович и Роджър Федерер, които са с по 20.

Gulliver/GettyImages
69 снимки


Надал за първи път от много време насам не бе сочен за фаворит за трофея преди началото на турнира, след като не спечели нито един от подгряващите турнири в Монте Карло, Барселона, Мадрид и Рим. Испанецът обаче отново доказа защо е Краля на клея.

Матадора имаше много тежък път до финала, като след три рутинни победи в първите три кръга надви 9-ия поставен Феликс Оже-Алиасим в пет сета, преди да се изправи срещу големия си съперник Новак Дожкович. Рафа успя да си отмъсти за загубата в полуфиналите преди година и победи световния номер 1 в четири сета. Битката му срещу номер 3 в схемата Александър Зверев пък завърши по неприятен начин, след като германецът изкълчи глезен и трябваше да се откаже.

От своя страна Рууд победи последователно Жо-Вилфред Цонга, за когото това бе последен двубой в кариерата, Емил Руусувуори, Лоренцо Сонего, Хуберт Хуркач, Холгер Руне и Марин Чилич, като единствената му чиста победа дойде срещу Руусувуори, а срещу Сонего трябваше да наваксва изоставане от 1:2 в сетовете. Така 23-годишният тенисист достигна първия си финал в турнири от Големия шлем и се превърна в първия норвежец, който ще играе в мач за титлата на турнир от голямата четворка.


ПЪРВИ СЕТ

Двубоят започна със сервис-гейм за Надал. Надал започна много агресивно и натрупа няколко точки. При 40:15 в полза на испанеца, лош ретур на Рууд му коства и откриващия гейм.

Първото подаване на 23-годишния тенисист започна с излизане на мрежата от Матадора и съответно точка за посрещащия тенисист. Рууд се поокопити и започна да вкарва добре първи сервис - това обаче не затрудни Краля на клея, който с няколко волета от мрежата взе точка за 30:15, а с уникален форхенд по късия диагонал стигна и до два брейкбола, първият, от които реализиран. 

Матадора допусна цели две двойни грешки при второто си подаване, с което даде два брейкпойнта на Рууд и скандинавецът се възлолзва. Норвежецът пресили и сериозно удар по обратния диагонал при 15:15 на свое подаване, но Рафа му подари точка с петата си грешка в мача. Дебютантът на финали не се отказваше от най-силния си коз - форхенда - и не спираше да се стреми да праща топката до линиите с всичка сила, а в края на гейма удари топката с рамката на ракетата си и дори не можа да я прати до мрежата за 3:1.

Матадора изпрати изключително безпроблемен гейм за 4:1, в който дори поведе с 40:0 за първи път в двубоя. Рууд също за първи път не изпита особени проблеи на свой сервис в шестия гейм в сета, като го "затвори" на 15. Скандинавецът се опитваше да разхожда Надал по ширината на корта с форхенда си, но бе контриран с къса топка и бекхенд-уинър за 5:2.Двамата си размениха по една грешка за 15:15, а Рууд отново избухна с уинър по правата, повеждайки с 30:15. Точно в този миг Рафа пласира два перфектни начални удара и стигна до сетбол, който реализира също с невърнат сервис – 6:3.

ВТОРИ СЕТ

Рууд започна сета с три непредизвикани грешки от форхенд и трябваше да спасява две точки за пробив. Хубави 1-2 форхенда обаче му осигуриха дюс, а елегантна къса топка на норвежеца му донесе авантаж и безмилостен преден удар по обратния диагонал му спечели проблематичния гейм.

На свое подаване Надал реализира минаващ бекхенд и дръпна с 30:0. Още един хубав удар, му даде още по-убедително предимство. Петият във финала на гейма бекхенд-уинър на Рафа свърши работа за 1:1.

Уинър по обратния диагонал на Матадора доведе до 15:15 на сервис на по-младия тенисист, слагайки край на едно от дългите разигравания в мача - 14 удара. По-късно в гейма Надал сбърка опит за минаващ обратен удар. Сервис-мрежа на норвежеца му донесе второ поредно спечелено подаване за първи път във финала.

Рууд обаче не успя да запише трети пореден спечелен гейм на свое подаване във финала. При резултат 30 равни, норвежецът пресили форхенд и даде шанс за брейк на Надал, а впоследствие с дълго разиграване и опит за слайс изкара топката с около 10 см в аут.

Върнатият пробив беше като допинг за Надал, който взе подаването си на 0. При последвалия гейм и 30:30 Надал въран няколко нечовешки топки, докато Рууд го обстрелаше от мрежата. Бекхенд в мрежата обаче върна равенството. Испанецът си заслужи брейкбол с много добър ретур и контра чрез форхенд по късия диагонал. Геймът приключи след лош прехвърлящ удар на норвежеца.

Надал пласира хубав сервис в осмия гейм, което му спечели точка за 15:0, а второто разиграване също бе на неговата сметка след много настъпателно нападение. До края на гейма 13-кратния шампион нямаше проблем.

Рууд отрази цели три сетбола в деветия гейм на втория сет, при последния Надал опита много красива къса от бекхенд, но намери мрежата. При четвъртия опит обаче прошка нямаше, а преди това Краля на клея вкара много лесен форхенд на опразнения от скандинавеца корт. Сетът завърши с двойна грешка на Рууд.

ТРЕТИ СЕТ

Надал не допусна отпускане в началото на третия сет, въпреки че и Рууд допринесе с две непредизвикани грешки от форхенд. Норвежецът продължи с грешките и на свое подаване, като позволи на Надал да направи лесен форхенд-уинър за брейкбол, който бе реализиран без проблем.

Серията от спечелени точки на Надал продължи, като при 30:0 за него той беше взел 11 от последните 12 разигравания. Лесна комбинация от сервис-мрежа доведе до 40:15 и нов пресилен форхенд на Рууд направи резултата стряскащ – 5:0

Добре познатия бекхенд-уинър по правата на Надал направи 30:0, а друг такъв по диагонала му осигури два мачбола още на посрещане. Първият бе отразен с хубав сервис, но вторият бе подобаващо материализиран - с бекхенд по правата за крайното 6:3, 6:3, 6:0.