Бившият номер 1 в света Анди Мъри се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия, след като победи 13-ия поставен в схемата Матео Беретини с 6:3, 6:3, 4:6, 6:7(7), 7:6(10:6) в оспорван мач на „Род Лейвър Арина“.

35-годишният Мъри започна отлично двубоя и в първите два сета не допусна пробив, като от своя страна взе подаването на съперника си три пъти, за да си осигури комфортен аванс. Беретини вдигна нивото си на игра в третата част, когато реализира единствения пробив за 6:4 в своя полза. Италианецът продължи да сервира много силно в четвъртия сет, в който нямаше нито една възможност за пробив, а Беретини се наложи с 9:7 в тайбрека.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

В решаващия пети сет двамата тенисисти продължиха да бъдат солидни на сервис, като при 5:4 в своя полза Беретини имаше един мачбол на сервис на Мъри, но допусна непредизвикана грешка от бекхенд от добра позиция. В крайна сметка Мъри вкара мача в дълъг тайбрек, в който взе първите пет точки и не изпусна контрола до края, за да затвори мача с 10-6 след четири часа и 49 минути игра.

Беретини завърши мача с 31 аса и общо 72 уинъра срещу 59 грешки, докато Мъри записа 40 печеливши удара и 34 грешки. Британецът спечели 166 точки в целия двубой срещу 161 за съперника му. По този начин петкратният финалист в Мелбърн се класира за втория кръг на турнира, където ще срещне представителя на домакините Танаси Кокинакис или друг италианец - Фабио Фонини.

Напред продължават още Андрей Рубльов (номер 5 в схемата), Тейлър Фриц (8), Холгер Руне (9) и Дан Еванс (25).