След истински маратонски мач продължил 4 часа и 19 минути Григор Димитров победи Джаред Доналдсън с 6:7 (2), 6:4, 4:6, 6:4, 10:8 в мач от втория кръг на Откритото първенство по тенис на Франция - Ролан Гарос. Американецът, който е считан за един от най-талантливите тенисисти в тура направи доста добър мач и почти беше готов да надделее над българина.

В момента 21-годишният Доналдсън е №57 в света, а в първия кръг победи Николас Джари от Чили в голяма петсетова битка.  

Григор започна неуверено мача и беше пробит още в първия гейм, като допусна доста грешки, а геймът беше затворен с двойна грешка на българина. Американецът затвърди пробива, като остави българската ракета на 0. В третия гейм Димитров си взе подаването и намали разликата до 1:2. Последва пробив от страна на Димитров и резултатът беше изравнен до 2:2.

В петия гейм Димитров си взе подаването и влезе в ритъм, за да поведе с 3:2. В шестия гейм се премина през четири равенства - 40:40, но в крайна сметка Доналдсън изравни резултата до 3:3.

Последва размяна на подаванията от страна на двамата тенисисти и резултатът стана 4:4. В най-неподходящият момент от сета, Григор беше пробит от Доналдсън в деветия гейм и резултатът стана - 4:5. Григор се стегна, опита да пробие и да се върне в сета, и двамата имаха предимство в определени моменти, но Димитров си върна пробива и изравни за 5:5. Григор си взе подаването за 6:5, а Доналдсън не остана длъжен и изравни за 6:6, за да влезе сета в тайбрек. В него Доналдсън направи два мини пробива, за да поведе с 4:1. В крайна сметка американецът взе частта със 7:2 и 7:6 (2) поведе с 1:0 сета и след близо час игра.

Във втория сет равностойната игра продължи като никой от двамата тенисисти не успяваше да вземе надмощие. След 2:2, Димитров постигна пробив и поведе с 3:2. В следващия гейм Димитров затвърди пробива при собствен сервис и поведе с 4:2, а след това и с 5:3, за да съумее да спечели втория сет с 6:4.

В третия сет, Доналдсън взе своето подаване за 1:0, но Григор отвърна, за да изравни на 1:1. След 2:1 за американеца, Димитров съумя да изравни до 2:2, след като губеше с 15:40, а двубоят вече се играе два часа. Сетът продължи без пробиви, а резултатът стигна до 4:4. В ключовите моменти на третия сет Доналдсън взе своето подаване в деветия гейм, а след това при първия пробив за сета го спечели с 6:4.

В четвъртия сет Доналдсън поведе с 1:0 след като взе подаването си, но Григор изравни, побеждавайки на 15. Първият пробив дойде в полза в българина и той поведе с 2:1. Димитров затвърди пробива си и поведе с 3:1, като последната точка дойде след ас. Коравият американец взе подаването си в петия гейм, намали изоставането си, но Григор набързо взе своето подаване и поведе с 4:2.

При 4:3 в полза на Димитров, американецът поиска медицински таймаут. След продължаването на играта, Григор си взе подаването, но Доналдсън продължи да се бори и резултатът стана 5:4 в полза на българският тенисист, който трябваше да сервира за спечелването на четвъртия сет. В десетия гейм Димитров спечели, а с това изравни и резултатът в мача до 2:2 сета след 6:4.


Джаред Доналдсън започна уверено петия сет и си взе подаването за 1:0, но Димитров започна с ас втория гейм, но го спечели с доста мъка, за да изравни - 1:1. След това последва гейм за американеца, а Григор съумя да изравни до 2:2. Петият гейм беше за №57 в света, който остави Григор на 0 и поведе с 3:2, като до този момент нямаше пробиви в тази решителна пета част.

Това продължи и след следващите два гейма, но Доналдсън печелеше сервисите си с лекота - 4:3. В осмия гейм Григор поведе с 40:15, но позволи да бъде изравнен - 40:40, последва предимство за хасковлията, но Доналдсън изравни отново. Все пак Димитров съумя да се събере и да изравни - 4:4.

Последваха нови два гейма, в които нямаше пробиви и се стигна до ново равенство - 5:5. Доналдсън поведе с 6:5, но изпитваше сериозни болки в бедрото. Димитров започна неуверено 12-ия гейм с 0:30, но спечели и изравни до 6:6. При 7:6 за американеца, той отново взе медицински таймаут. Двубоят продължи да е завързан, Григор изравни - 7:7. В 15-ия гейм на петия сет Григор поведе с 40:0, съумя да спечели с пробив и поведе с 8:7.

Американецът върна пробива и резултатът стана 8:8. При третия пореден пробив в петия сет, Димитров отново проби и поведе с 9:8. Американецът нямаше съпротивителни сили и загуби сета с 8:10, а с това и мача.

В третия кръг Григор Димитров ще играе с испанеца Фернандо Вердаско, който във втория кръг се справи с Гуидо Андреоци с 6:3, 6:2, 6:2.