Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна по изключително неприятен начин от руснака Даниил Медведев в сблъсък от 1/8-финалите на „Уимбълдън“. Българинът получи контузия при 3:2 гейма в негова полза и сервис на Медведев в първия сет, когато се подхлъзна. След това той поиска медицински таймаут и опита да продължи, но изобщо не можеше да отговори на ударите на руснака и при резултат 5:3 гейма за световния №5 реши да сложи край на участието си.

Мачът продължи едва 35 минути, а това определено е разочароващ край за 33-годишния хасковлия, който имаше надежди да стигне далеч в надпреварата, подобно на 2014, когато игра полуфинал. От своя страна Медведев е на четвъртфинал, където ще срещне световния номер 1 Яник Синер, който по-рано днес преодоля американеца Бен Шелтън в три части.

Снимки: Gulliver/GettyImages
20 снимки

Димитров стигна до осминафиналите на „Уимбълдън“ след чиста победа над френския ветеран Гаел Монфис, докато Медведев довърши Ян-Ленард Щруф от Германия в четири сета. Досега българинът и руснакът са се изправяли един срещу друг десет пъти, като предимството в преките двубои е на страната на Медведев – 7:3. Единственият им мач на трева досега обаче бе спечелен от Григор - на турнира в Куинс през 2017-а година.


FT 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ДАНИИЛ МЕДВЕДЕВ  3:5 гейма (отказване на Григор)

„Уимбълдън“, 1/8-финал


ПЪРВИ СЕТ  3:5, 35 минути:

1:0 - Григор Димитров спечели жребия преди двубоя и избра да сервира. Той започна добре с 30:0, след като Даниил Медведев изпрати топка в аут. Руснакът върна една от точките, но след няколко добри разигравания българинът успя да спечели първия си сервис-гейм.

2:0 - Ранен пробив за Димитров! Първият сервис-гейм на руснака вървеше равностойно, но при 30:15 в негова полза, той направи две грешки от форхенд и се стигна до точка за пробив в полза на Григор. Хасковлията направи страхотен ретур и стигна до къса топка, за да реализира първия пробив в двубоя – 2:0.

Снимки: БТА / BTA
13 снимки

3:0 - Световният №10 поведе с 30:15, но направи грешка от подсечен бекхенд – 30 равни. Последваха, обаче, два поредни качествени сервиса на Димитров, които затрудниха Медведев и Григор седна на стола за почивка с добър аванс.

3:1 - Руснакът записа първи гейм на своята сметка, който взе комфортно на 15 точки. Медведев направи грешка от форхенд, за да може Григор да намали до 15:30, но сервисът на световния №5 му свърши перфектна работа след това.

3:2 - Медведев върна пробива! Димитров направи една грешка от бекхенд, а нова такава от задната страна на ракетата доведе до 30 равни. Стигна се първи брейк-бол за руснака след дълго разиграване и излизане на мрежата. Григор стигна до дюс с подсечен бекхенд върху линията, след който топката отскочи неприятно за Медведев. Ново продължително разиграване с бекхенд беше загубено от българина, а пореден лош отскок на топката от корта доведе до негова неточност - рибрейк.

3:3 - Григор поведе с 30:15, но последва удар в аут на българина, за да се стигне до 30 равни. Поредното продължително разиграване от основната линия беше спечелено от Медведев. След това Димитров се подхлъзна при ретура и изпита болка, а руснакът изравни геймовете.

3:4 - Пробив за руснака! Българинът се оказа в ситуация 15:30 на свой сервис. Топката се отклони леко от мрежата и тупна в неговото поле за 15:40. Последва удар от форхенд далеч в аут, което донесе четвърти пореден гейм за Медведев, който на свой ред проби и поведе с 4:3. Точно в този момент си личеше, че българинът изпитва неприятна болка от подхлъзването в предишния гейм. Той седна на стола и поиска медицински таймаут, след което беше изведен от корта, за да му бъде оказана помощ от физиотерапевт.

3:5 -  След 5-минутна пауза Димитров се върна на корта, но не изглеждаше никак добре и много трудно се движеше по корта, докато по лицето му личеше, че продължава да изпитва болка. Медведев набързо записа три аса и един невърнат сервис за 3:5, а българинът просто седеше неподвижен.

Отказване на Григор! Дойде ред на Димитров да сервира, но след като загуби първата точка той реши да се откаже, защото не можеше да стои изправен, а това означаваше и край мача.

Снимки: БГНЕС / BGNES
12 снимки