Във всеки един спорт психическата подготовка на състезателите е не по-малко важна от физическата. А когато говорим за индивидуален спорт като тениса, в който си абсолютно сам на корта, то да бъдеш психически на 100% може да бъде голямата разлика между най-великите и тези с талант, които обаче така и не постигат големи успехи.

Затова и когато 17-кратният шампион от Големия шлем Рафаел Надал говори по темата, то в думите му трябва да се вслушат всички. Защото те не важат само за спорта, а и като цяло в живота.

След триумфа му на Мастърса в Рим, Надал бе попитан как тренира психиката си, за да бъде толкова фокусиран на такова високо ниво. А отговорът му, простичък сам по себе си, сякаш с няколко изречения даде най-важното по темата:

„Работиш психически като отиваш на корта всеки ден. Не се оплакваш, когато играеш зле, когато имаш проблеми, когато имаш болки. Поставяш правилното поведение, правилното лице. Не си негативен за нещата, които са се случили, ако играеш зле, ако имаш физически проблеми. Отиваш всеки ден на корта и продължаваш да тренираш. Това е психическа работа, нали?"

"Това е нещо, което съм правил през цялата ми кариера, да не се ядосвам, когато нещата не вървят добре, да не бъда прекалено негативен. Затова винаги успявах да се завърна."

"Тук сме. Важна титла, важен момент. Сега е моментът да продължа."