Най-голямата изненада на Ролан Гарос е факт! Приказката на сензацията Марко Чекинато продължава! Италианецът отстрани бившия №1 в света Новак Джокович след 6:3, 7:6(4), 1:6, 7:6(11) и по този начин се превърна в първия италианец на полуфинал в турнир от Големия шлем от 40 години насам!

Така Чекинато, който преди Ролан Гарос нямаше нито една победа на турнир от Големия шлем, записа пета поредна победа в Париж. Той можеше да отпадне още в първи кръг, когато направи обрат от 0:2 сета срещу Мариус Копил, печелейки с 10:8 в петия. В последствие Чекинато победи сензационно едни от най-големите имена като Пабло Кареньо-Буста и Давид Гофен преди да дойде и успехът над Джокович. Световният №72 изигра феноменален мач, в който играеше много вдъхновено, правеше уинъри и от двете страни на корта, а късите му тероризираха сърбина.

Джокович показа, че все още има проблеми с рамото и не е на 100%, но отново демонстрира непремиримия си дух. Ноле имаше всички шансове да вкара мача в пети сет, но след епичен тайбрек в четвъртия сет Чекинато се строполи на земята и се разплака след най-големия успех в кариерата си.

На полуфиналите Чекинато ще срещне Доминик Тийм, който по-рано през деня победи Александър Зверев в три сета. С достигането си до топ 4 Чекинато ще направи огромен скок от 45 позиции в световната ранглиста и в понеделник ще бъде част от топ 30. При победа над Тийм ще влезе и в топ 20. Италианецът се превърна в най-ниско ранкирания полуфиналист на Ролан Гарос от 1999 година насам.

27 снимки

Първият сет в мача бе решен от пробив на Чекинато за 3:1, след който той бе перфектен на сервис. Вторият сет започна с нов брейк на аутсайдера в мача, който обаче бе върнат бързо за 2:2. Първият от многото моменти, в които Чекинато показа великолепно самообладание бе 12-ият гейм. В него при 5:6 Чекинато отрази три сетбола и вкара сета в тайбрек. В него заигра още по-освободено и след 7:4 вече бе само на сет от успеха в двубоя.

Джокович се отърси от лошия развой и започна третия сет отлично. След разменени пробиви в началото му, Ноле направи изключителна серия от 8 поредни гейма в своя полза. Това донесе лесен успех в третата част и аванс от 3:0 в четвъртата. При 4:1 бившият №1 пропусна и три шанса за нов пробив, с който да вкара нещата в решителен сет. Всички очакваха именно това, но намеренията на Чекинато бяха други. Италианецът отново заигра перфектно, възползва се и от няколко непредизвикани грешки на съперника и върна пробива за 4:5, когато Джокович сервираше за сета. В следващия гейм Ноле отрази и нов брейкбол и в крайна сметка се стигна до тайбрек. А той бе истинска наслада за окото - изключителни разигравания и напрежение до най-висока степен.  При 6:5 Чекинато стигна до мачбол, спасен от Джокович. В последствие сърбинът пропусна три сетбола като особено драматично бе при третия. Тогава задачата изглеждаше лесна за него, но публиката започна да вика, решила, че всичко е завършило, и разсея Джокович, който игра с рамката в аут.  Чекинато пък пропусна още два мачбола преди при четвъртия да отиграе феноменален ретур, с който да размине излезлия към мрежата сърбин за сензационния успех.