Треньорът на Рафа Надал Карлос Моя даде интервю за радио „Онда Серо“, в което говори за невероятната титла на испанеца на Откритото първенство на Австралия, както и за ситуацията при големия му конкурент Новак Джокович.

"Не мисля, че победата на Рафа е променила нещо в поведението на Джокович. Това, което е очевидно, е, че ако не се ваксинира, ще бъде извън борбата за титлите от Големия шлем, за които се бори от толкова дълго време. Така че ще има сериозен риск за кариерата му. Не мисля, че е антиваксър, а винаги е защитавал правото на личен избор, но сега се намира в трудна ситуация", смята бившият испански тенисист.

"Винаги има надежди, когато играе Надал, независимо в какво състояние се намира. Като отбор знаем, че е способен на невероятни неща. Сигурно е, че тази възможност бе напълно неочаквана и извървяхме много дълъг път. Когато видяхме, че тренира добре и, че спечели турнира в Мелбърн помислихме, че може да има шанс. Мисля, че никога не трябва да се отписва Рафа заради всичко, което е направил", каза Моя.

"Не мисля, че това ще бъде последната му титла от Големия шлем. Ще бъде един от големите фаворити на "Ролан Гарос" 2022, ако е здрав, и този турнир е голямата ни цел", признава Моя.

"Невероятно е как успя да се възползва от шанса си. Роджър имаше два мачбола, за да спечели 21-вата си титла и не успя да ги реализира. Новак бе неспособен да се справи с напрежението и направи един от най-слабите си мачове на финала на Откритото първенство на САЩ през 2011. А Рафа успя да се съвземе след лошото начало и да контролира нервите си", радва се испанецът.

"Имаше дни, в които се прибирах вкъщи и мислех, че няма да можем да отидем в Австралия. Беше много разочароващо да видим, че не се подобрява, че има дни, в които не можем да тренираме заради болка, а в други трябваше да спрем след 20 минути. Така дойде един ден, 2-3 седмици преди заминаването за Абу Даби, в който той ни каза, че трябва да рискуваме. Трябваше да го подложим на много по-интензивни тренировки, за да видим дали може да бъде конкурентен. Ако кракът му не бе издържал, щяхме да се откажем. В Арабските емирства не спечели нито един мач, но започнахме да мислим, че може да отиде в Австралия. COVID-19 ни остави 10 дни по къщите и беше много трудно", разкри Карлос Моя.