Всички играчи на Australian Open трябва да са ваксинирани, потвърди шефът на турнира от Големия шлем Крейг Тайли, което постави под допълнително напрежение световния номер 1 Новак Джокович, който отказа да разкрие дали е бил имунизиран.

Мелбърн, където се провежда първата надпревара от Шлема за годината, прекара над 260 дни под локдаун по време на пандемията и правителството на щата Виктория даде да се разбере миналия месец, че няма да има изключения за неваксинирани тенисисти. Тайли заяви, че играчите знаят, че трябва да се ваксинират, за да участват на „Мелбърн Парк“.

„Има много спекулации за ваксинацията и просто, за да бъде всичко ясно – когато премиерът на Виктория обяви, че всички трябва да са ваксинирани, ние изяснихме това пред играчите. Всички го разбират, нашите патрони ще трябва да бъдат ваксинирани, целият персонал на Australian Open трябва да бъде ваксиниран“, започна той за телевизия Channel Nine.

Това включва и деветкратния шампион Джокович. Тайли добави, че сръбската суперзвезда, която ще се бори за рекордна 21-а титла от Шлема, ако участва в Мелбърн, „е казал, че разглежда това като личен въпрос“.

„Ще бъде страхотно да видим Новак тук. Той знае, че трябва да бъде ваксиниран, за да играе тук. Той е печелил Australian Open девет пъти, мисля, че би искал да направи бройката титли двуцифрена“.

Само 50% от играчите бяха напълно ваксинирани преди шест седмици, но процентът се очаква да се повиши до 80 след изявлението на правителството на Виктория, каза още Тайли, добавяйки, че „върви в посока достигане на 100%“. Шефът на турнира допълни, че Рафаел Надал ще се завърне на корта също, подобно на Джокович, в търсене на 21-а титла от Големия шлем, докато Роджър Федерер няма да участва поради продължаващите проблеми с коляното. Номер 1 при дамите Ашли Барти ще направи нов опит да грабне домашния трофей от Шлема – в турнира ще се включи и действащата шампионка Наоми Осака.

Тайли каза още, че Серина Уилямс също се очаква да опита да изравни рекорда на Маргарет Корт от 24 титли от Шлема.

„Поддържаме редовно връзка със Серина, която тренира пълноценно и планира да се завърне през 2022. Феноменален атлет и страхотен боец, Серина продължава да има страстта за прави и чупи рекорди“, завърши той.