Швейцарката Белинда Бенчич се притеснява, че може да получи контузия, ако и се наложи да се впусне в състезателни мачове веднага след края на строгата карантина, под която е поставена от организаторите на Откритото първенство на Австралия.

Бенчич, която е номер 12 в света при жените, е един от 72-мата тенисисти, които нямат право да напускат хотелските си стаи в продължение на 14 дни, тъй като са били на един полет заедно със заразен с коронавирус. Останалите тенисисти, които не са били на някой от чартърите със заразени пътници, също са поставени под изолация, но имат право да излизат от стаите си за по пет часа на ден, за да тренират.

След края на изолацията ще има подгряващ турнир от 31 януари, а на 8 февруари стартира и Откритото първенство на Австралия в Мелбърн.

"Вече се чувствам по-добре и се опитвам да направя всичко възможно, за да изляза във възможно най-добра форма от карантината. Приоритет за мен ще бъде да не се контузя, тъй като това е най-големият риск след две седмици без интензивни тренировки. Да играеш в турнир ден или два, след като си приключил двуседмична карантина в хотелска стая, не е най-лесното нещо на света. Със сигурност нивото ни на игра няма да е на най-високо ниво", коментира 23-годишната Бенчич.

Швейцарката, която дели стая с гаджето си и неин треньор Мартин Хромкович, призна, че прекарва основната част от времето си в леглото, а почти всички мебели в стаята са избутани встрани, за да се отвори място за игра на тенис.

Директорът на Откритото първенство на Австралия Крейг Тайли вече многократно заяви, че промени в процедурата по карантина не могат да бъдат направени, но се мисли за възможност за забяване на подгряващия турнир, за да се даде повече време за подготовка на тези, които са под строга карантина.

"Основният приоритет на организаторите трябва да бъде да създадат еднакви условия за всички. Ситуацията е много странна и далеч не е справедлива за всички. Много играчи имат сериозно предимство. Не става въпрос за един или двама, които са неравнопоставени спрямо останалите. Тук говорим за 72-ма души. Надявам се да се направи всичко, за да може условията да бъдат максимално уеднаквени", каза още Бенчич.