Няколко тенисисти от Русия и Беларус вече са подписали индивидуални декларации, които ще им позволят да се състезават като неутрални спортисти на тазгодишното издание на „Уимбълдън“, обявиха организаторите на турнира от Големия шлем във Великобритания, цитирани от агенция „Ройтерс“.

През миналия месец от „Уимбълдън“ съобщиха, че са отменили забраната за участие на тенисисти от двете държави.

Според президентът на All England Club Йън Хюит решението за промяната е било най-трудното в четиригодишния му престой на поста.

„Това бе изключително трудно. Мисля, че позицията ни от 31 март е достатъчно ясна, че има комбинация от фактори и развитие от миналата година, които доведоха до решението“, обясни Хюйт.

Шефовете на „Уимбълдън“ и останалите британски турнири на трева единствени забраниха участието на руски и беларуски тенисисти, включително на бившите водачи в световната ранглиста Дании Медведев и Виктория Азаренка през миналата година.

За да се състезават тази година тенисистите от Русия и Беларус трябва да се съгласят да участват като неутрални, да не правят изявления, подкрепящи войната и да бъдат финансирани от държавите си.

„Веднага щом направихме изявлението играчите вече можеха да подпишат декларациите. Няма да споделям детайли за имената, но няколко тенисисти вече ги подписаха. Изслушахме отзвука от спортистите от миналата година и това, че те искаха да имат избор дали да подпишат декларация. Те напълно разбират това, което подписват“, заяви изпълнителният директор на All England Club Сали Болтън.

Освен това „Уимбълдън“ ще покрие всички разходи по настаняването на тенисисти от Украйна по време на турнира и всички останали състезания на трева във Великобритания, а по един паунд от всеки продаден билет ще бъде дарен за Украйна, които се изчислява на около 500 хиляди паунда.

Наградният фонд на турнира ще бъде обявен през юни./БТА