Украинката Елина Свитолина се класира за втория кръг на Уимбълдън, след като победи американската ветеранка Винъс Уилямс с 6-4, 6-3 в първия ден на турнира. На Централния корт в Ол Ингланд Клъб се изправиха две тенисистки, които получиха уайлдкард за участие в основната схема, като Винъс е петкратна шампионка в Лондон, докато Свитолина достигна полуфиналите през 2019.

43-годишната Уилямс, за която това бе 24-то участие на Уимбълдън, започна добре двубоя и постигна ранен пробив, но след това се подхлъзна и падна на тревата и имаше нужда от медицински таймаут, преди да продължи срещата. Постепенно 28-годишната Свитолина, която преди само девет месеца стана майка, пое контрол над събитията на корта и в крайна сметка стигна до чист успех след час и 32 минути игра.

"Винаги е удоволствие да се играе срещу Винъс. За мен бе много специално да играя пред вас на този специален корт срещу една голяма легенда в нашия спорт", коментира Свитолина след успеха. "Тревата винаги е хлъзгава, рано или късно ще паднеш", сподели Винъс. "Това беше лош късмет за мен. Направо убивах на корта, преди тревата да убие мен", пошегува се Уилямс.

В следващия си мач Свитолина ще се изправи срещу 28-та поставена белгийка Елизе Мертенс.