Ига Швьонтек, която е номер едно в световната ранглиста за жените, е фаворитка на започващия „Уимбълдън“, но признава, че все още се опитва да разбере тениса на трева. Това признание дава надежди на съперничките й, но лошата новина е, че 21-годишната спортистка е свършила сериозна работа, за да разбере всичко в зашеметяващата си за момента кариера.

Преди четири години тя спечели титлата на „Уимбълдън“ за девойки и оттогава е константна сила в женския тенис, като има две титли от „Ролан Гарос“, както и е в серия от 35 поредни победи, които ѝ донесоха 6 титли. Те дойдоха на твърди кортове и на клей.

„Честно казано, чувствам, че все още трябва да разбера играта на трева. Миналата година на турнира не знаех какво да очаквам“, каза полякинята пред репортерите.

„От мач на мач разбирах, че мога да направя повече. Тази година съм играла 10 дни на трева, което не е много. Нямам много време да се подготвя“, призна Швьонтек.

„Но се опитвам да бъда отворена и да извлека позитиви от ситуацията. Осъзнах, че мога да играя, без да имам никакви очаквания“, добави тя.

Швьонтек, която достигна до четвъртия кръг на „Уимбълдън“ миналата година, започва състезанието срещу хърватската квалификантка Яна Фет, която е 254-а в ранглистата.

„Не съм искала аз да откривам турнира. Знам, че имаше дискусии кой да бъде и се чувствам привилегирована, че бях избрана“, каза още тя.

Швьонтек не е играла от победата си над американката Коко Гоф на Откритото първенство на Франция, като взе решение да се почине след невероятната серия от победи.

„Това беше най-доброто решение да остана в добра форма“, каза полякинята.

„Останах си вкъщи, защото след като съм била по турнири, това е най-добрият начин да се възстановя“, призна тенисистката.

„Беше трудно да не правя нищо, защото усетих, че адреналинът ми спада. Чувствах, че имам нужда да си поставям цели и задачи, като например да изчистя къщата. Но не трябваше да се притеснявам дали се храня добре и спя добре“, завърши Ига Швьонтек.