Григор Димитров победи коварния унгарец Мартон Фучович в първи кръг на Australian Open с резултат 4:6, 6:3, 7:6, 6:2 след три часа и 30 минути игра. Българинът имаше трудности в първия сет и в началото на втория, но след това успя да вдигне нивото в своята игра, като заслужено се поздрави с успеха. В четвъртата част Фучович имаше физически проблеми, като се придвижваше по-бавно и краката му не работеха на добро ниво, а Гришо се възползва максимално от това, успявайки да се класира във втори кръг, където очаква победителя от двубоя между Себастиан Офнер и Танаси Кокинакис.

Gulliver/GettyImages
63 снимки

ПЪРВИ СЕТ 4:6

Гришо се озова в ситуация 0-40 още в първия си сервис-гейм, след като не можеше да вкара първия начален удар, а и биваше надиграван в разиграванията от основната линия. Бекхенд-слайс в аут означаваше перфектен старт за съперника и рано допуснат пробив за топ тенисиста ни - 0:1. Фучович продължи серията си и записа осма поредна точка за 0:2. Димитров направи две поредни двойни грешки и изглеждаше сякаш изобщо не може да навлезе в ритъм - 15-30. Удар с рамката на българина означаваше двоен шанс за пробив на противника, но и двата бяха отразени по прекрасен начин, което даваше надежди за повишаване на нивото. Два невърнати сервиса донесоха първия гейм в актива на най-добрата ни ракета - 1:2.

Фучович направи непредизвикана грешка и изостана с 15-30, но пласира три безответни сервиса (един ас) и поведе с 1:3. Гришо имаше нужда от безупречен сервис-гейм на нула и постигна точно това след бързи и лесни точки за 2:3. Два прекрасни негови ретура и допълващи форхенди от основната линия му позволиха да постави съперника под напрежение от посрещане при 30-30, а после изключителен апроуч и воле издействаха първи брейк-бол. Фучович обаче спечели надстрелване с форхенди и вкара гейма в дюс, но агресивен ретур на Григор доведе до нов шанс за пробив. Бекхенд със сантиметър в аут на българина означаваше ново равенство, а после той сбърка непредизвикано подсечен обратен удар. Двойна грешка на унгареца осигури трети дюс, но той се справи със задачата да поведе с 2:4 след трудната битка.

Димитров изпадна в нова дупка с поредица от грешки и допусна още един пробив на нула, за да изостане значително с 2:5. Българинът реализира третия си уинър за 0-15, но вече беше сбъркал цели 16 топки към този момент в срещата. Все пак той стигна до троен брейк-бол, но Фучович намери начин да отрази и трите възможности за пробив, главно благодарение на отличен сервис. Геймът премина през още две равенства, като Гришо се добра до нов шанс за пробив, но пак не можа да го материализира, защото съперникът в правилния момент пласира прекрасен начален удар. Българинът спечели размяна на форхенди и си издейства пети брейк-бол и най-после се възползва от него - 3:5.

Сервис-геймът на Димитров обаче премина през дюс, защото началният му удар беше все така ненадежден, а ретурите на Фучович бяха агресивни. Ас и невърнато подаване обаче позволиха на топ ракетата ни да се задържи още в сета - 4:5. Унгарецът пласира ас и си осигури два сетбола, като с невърнат сервис успя да вземе първата част - 4:6 за 49 минути.

ВТОРИ СЕТ 6:3

Гришо имаше нужда от убедителен сервис-гейм и започна добре с 40-0, но после загуби следващите две точки. Последвалото разиграване беше най-дългото в срещата с много качествени 24 отигравания, а българинът завърши с печелившо драйв-воле - 1:0. Фучович отговори подобаващо на предизвикателството с бързо подаване за 1:1. Димитров сбърка форхенд и изостана с 0-30, а след още една такава грешка се стигна и до 15-40. Неточен бекхенд по правата на топ ракетата ни означаваше нов пробив за съперника - 1:2.

Гришо успя да обърне от 30-0 до 30-40, като спечели дълго разиграване от основната линия, за да си издейства брейк-бол. Убийствените бекхенд-слайсове на българина му осигуриха пробив за възстановяване на паритета в сета - 2:2. Най-после и бърз сервис-гейм отиде на сметката на Димитров, чиято позитивна емоция в играта се завърна - 3:2.

Григор отново блесна с два поредни изключителни подсечени бекхенда, за да поведе с 0-30 и да заслужи аплодисменти дори на съперника. Не след дълго се стигна и до двоен брейк-бол в полза на българина, първият от които беше отразен с ас. Фучович този път се справи и със слайсовете от обратния удар на съперника, за да вкара гейма в дюс. Страхотен ретур на Димитров го изведе до още един шанс за пробив, но унгарецът пласира великолепен сервис - ново равенство. Изумителна контрираща къса топка на Фучович го избави от сериозни неприятности на мрежата и му осигури авантаж, а и присъствие в компилациите за най-добри удари в турнира. Гришо обаче отговори подобаващо с бекхенд-ретур-уинър за трети дюс, а двамата се поздравиха след нова вълнуваща точка на мрежата, спечелена от българина. Стигна се до още един брейк-бол за топ ракетата ни, но той сбърка ретур и се ядоса на себе си. Чудесна реакция на мрежата му издейства още един шанс и с прекрасен бекхенд той най-накрая сложи край на 15-минутния гейм за 4:2.

Българинът изпълни светкавичен сервис-гейм на нула без практически да "се играе тенис", за да поведе с 5:2. Фучович отговори също с подаване без загубена точка - 5:3. Гришо обаче си свърши работата със солиден начален удар и сложи край на втората част - 6:3 за 97 минути.

БГНЕС
25 снимки

ТРЕТИ СЕТ 7:6

Гришо успя да вкара първия гейм от следващия сет в дюс, благодарение на някои отлични ретури. Мина се през още едно равенство, а Фучович се възползваше максимално от разрешената пауза от 25 секунди между сервисите. Той все пак взе първия гейм, продължил над шест минути - 0:1. Димитров не прецени волето си на мрежата и даде шанс на съперника да го размине за 0-30, но последваха три отлични начални удара - 40-30. Максималният риск от основната линия на Фучович му помогна да вкара гейма в дюс, но българинът не допусна изненада - 1:1.

Унгарецът изигра перфектен сервис-гейм и си заслужи аванс от 1:2, но на няколко пъти се забави с допустимото време за изпълнение на начален удар, без обаче да получава предупреждение. Григор изравни на 2:2 след безупречно подаване без излишен разход на енергия. Той продължи позитивната серия и стигна до брейк-бол, поставяйки съперника под напрежение и облагодетелствайки се от двойна грешка. Фучович обаче реализира фантастичен форхенд-уинър по обратния диагонал във важния момент и отрази възможността. Още една двойна грешка осигури втори брейк-пойнт за българина, но той пък не можа да вкара ретура си в очертанията на корта - дюс. Гришо пласира фамозна къса топка за нов брейк-бол, но после загуби разиграване по бекхендите. Изключителен подсечен обратен удар осигури на българина нов шанс за пробив, но Фучович не се даде - бомби от форхенд го изведоха до ново равенство. В крайна сметка още един десетминутен сервис-гейм завърши успешно за унгареца - 2:3.

Димитров записа бърз гейм и изравни на 3:3, преди да бъде използван нов комплект топки. Фучович направи същото и си върна крехкия аванс от 3:4, с което сетът навлезе в решителната част. Българинът направи непредизвикана грешка за 15-30 (44-та в мача за него), но пък веднага компенсира с ас - 30-30. Нов пресилен бекхенд обаче означаваше първи брейк-бол в сета за съперника, само че той беше светкавично неутрализиран с поразяващ начален удар. Двойна грешка означаваше нов шанс за пробив на Фучович, но и тя се изпари след светкавичен сервис-форхенд-уинър. Две прекрасни комбинации от начален удар и форхенд доведоха резултата до 4:4.

Гришо реализира фамозен бекхенд-уинър по правата, а после с помощта на мрежата си издейства брейк-бол. Както се случи в 16 от 18-те случая обаче, Фучович се спаси и продължи гейма. В крайна сметка унгарецът отново се оказа железен под напрежение и не допусна пробив - 4:5.

Последваха бързи сервис геймове и за двамата, за да се стигне до 6:6. Григор започна чудесно тайбрека, като направи бърз мини пробив и поведе с 3:0. Сервисът донесе бърза точка за Фучович, но след това се стигна до по.дълго разиграване, а унгарецът допусна грешка от форхенд и това бе нов мини пробив за българина - 4:1. Началният удар на Гришо бе перфектен и той много бързо спечели следващите две точки - 6:1. Фучович се разконцентрира и допусна нова предизвикана грешка, а Димитров осъществи пълния обрат в сетовете

ЧЕТВЪРТИ СЕТ 6:2

В първия гейм разиграванията почти отсъстваха, като Григор разчиташе главно на сервиса си, за да печели точки. При 30:30 българинът направи двойна грешка и се стигна до 30:40, а Фучович реши да атакува мрежата при точката за пробив, но Гришо бе подготвен и успя да реагира, дочаквайки грешка на противника - 40:40. Сервисът на първата ни ракета отново влезе в употреба и той бързо успя да спечели следавщите две точки, за да затвори първия гейм. Фучович продължи с накъсаната си игра, вкарвайки добри сервиси и допускайки непредизвикани грешки. Стигна се до 30:30, но унгарецът се мобилизира и спечели следващите две точки, за да изравни резултата в четвъртия сет.

Гришо нямаше трудности при подаването си и макар да допусна една непредизвикана грешка, спечели частта с 2:1. Фучович продължи с трудностите и загуби първата точка на сервис, а след това последва феноменален бекхенд уинър от българина - 0:30. Гришо отново се справи по превъзходен начин, а унгарецът закъсня и се стигна до три точки за пробив за Димитров. Първата бе отразена с ас, но след това Григор се мобилизира и успя да дочака грешка на съперника, за да реализира пробив.

Гришо загуби първата точка в сервис гейма си, но след това направи обрат в точките, като не остави голям шанс на съперника, затвърждавайки пробива. Фучович не движеше достатъчно краката и разчиташе главно на своя начален удар, който му помогна значително, за да вземе подаването си на 15. Концентрацията на Гришо не спадна, като той бе безпогрешен и не остави голям шанс на съперника си в този гейм, успявайки да направи резултата 5:2, доближавайки се максимално до крайната победа.

Григор Димитров вкара сечения си бекхенд в действие, а това създаде много проблеми на унгареца. Стигна се до 15:30, а Гришо имаше великолепна топка на мрежата, която не успя да завърши - 30:30. Последва двойна грешка, която означаваше и мачбол за българина. Григор отново вкара чудесния си слайс бекхенд, а Фучович вече имаше физически проблеми и не успя да реагира, изпращайки топката в мрежата, което подпечата успеха на първата ни ракета.