Аслан Карацев - следващият съперник на Григор Димитров безспорно е откритието на Аустрелиън Оупън тази година. В Мелбърн руснакът елиминира 9-ата ракета в света - аржентинецът Диего Шварцман и №19 в ранглистата -  Феликс Оже-Алиасим от Канада.
 
27-годишният Карацев само за седмица скочи с 40 места в световната ранглиста и вече е в топ 65 преди четвъртфинала с Димитров. Този невероятен скок му донесе и 404 000 долара при положение, че в досегашната си кариера бе спечелил малко над 600 хиляди. 

Историята на Аслан е доста типична за тенисист, който не е успял веднага да достигне звездното ниво. Точно преди година Карацев беше едва 261-а ракета в света. На Аустрелиън Оупън стартира под №114, а сега е сред първите 65 тенисисти в света.

Затова появата му в топ 8 в Мелбърн не е просто сензация, а подвиг. Особено когато говорим не за юноша, който се развива, а за зрял тенисист.
Карацев започва кариерата си още през 2009 г., а през 2013 г. играе за първи път в основната схема на турнир от АТР. Той обаче привлича вниманието на широката публика едва миналата есен. Как играч, който играеше на ниво Challenger в продължение на почти десет години, направи такъв внезапен напредък? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karatsev Aslan (@karatsev93)

През октомври миналата година на турнир в Санкт Петербург самият Карацев заяви в интервю, че всичките му предишни проблеми са били в главата му поради недостатъчно самочувствие. Но и разкри промените, които е направил.

"Имах различни проблеми, нямаше спонсори, след това започнаха контузии, нямах личен треньор. Всичко това ми попречи да покажа резултати. Но от миналата година работя с Егор Яцюк. Може да не казва нищо ново, но ме води правилно. Преди тренирах на добри места като Германия или Барселона, но хората там не ми помагаха. Тогава реших да работя с Егор в Минск, все още тренираме заедно. Живея в Минск и всичко ми харесва.
 
По време на пандемията не съм седял у дома, а тренирах в Щатите. И когато влязох в първите турнири в Чехия, това много ми помогна", разкрива Аслан.