През миналата седмица АТР, WTA и ITF застанаха изцяло против решението на Уимбълдън да не допуска до участие руски и беларуски тенисисти на предстоящото издание на турнира. Асоциациите заявиха, че подобно нещо е крайно дискриминационен подход.

Реакцията от страна на тенис организациите не закъсня и те обявиха, че през тази година няма да бъдат присъждани никакви точки на свещената трева, като по този начин сведоха статута на най-старата тенис надпревара до демонстративен турнир.

Очакванията са, че при тези обстоятелства мнозина състезатели ще изберат да пропуснат тазгодишния Уимбълдън. Това би довело организаторите до сериозни главоболия и доста финансиви загуби, допълва tennis.bg.

„Таймс“ съобщава, че от Ол Инглънд Клъб са готови да отвърнат на удара и обмислят да заведат съдебно дело срещу ATP и WTA. Според появилата се информация, организаторите вече са обсъдили с адвокати ситуацията. В момента се търси решение как двете тенис асоциации могат да бъдат обвинени в нарушаване на сключени споразумения, които предвиждат присъждане на точки за ранглистата на всеки един "Мейджър" турнир.

В материала се споменава още, че останалите три надпревари от Големия шлем са солидарни с Уимбълдън и може да се стигне до съвместно дело.