Организаторите на Уимбълдън съжаляват за решението на Асоциацията на професионалистите по тенис (ATP) и Женската тенис асоциация (WTA) да не се присъждат точки за световната ранглиста на участващите в турнира от Големия шлем през тази година, се казва в изявление, публикувано на официалния сайт.

"Искаме да изразим нашето дълбоко разочарование от решенията, взети от ATP, WТА и Международната тенис федерация (ITF). Ние считаме тези решения за непропорционални в контекста на изключителните и екстремни обстоятелства на настоящата ситуация, които са пагубни за всички играчи. Но ние оставаме изцяло на нашата позиция за изключването на тенисистите от Русия и Беларус, която поддържаме в тези сложни условия", се казва в изявлението.

Вчера ATP и WТА обявиха, че Уимбълдън тази година няма да носи точки за световната ранглиста, тъй като организаторите на турнира нарушиха правилото, което позволява на играчи от всяка националност да участват в състезания под егидата на организациите. Освен това от АТP заявиха, че точките, спечелени от тенисистите на Уимбълдън миналата година, няма да бъдат замразени, а ще се загубят, както е според правилника на асоциацията. Също така Международната тенис федерация (ITF) обяви отнемането на точки за юношите и спортистите в инвалидни колички на предстоящия турнир.

На 20 април организаторите на "Уимбълдън" забраниха на руски и беларуски спортисти да участват в надпреварата. Под забраната попаднаха и други тенис състезания в Обединеното кралство. АТP и WТА разкритикуваха решението на домакините.