Арина Сабаленка от Беларус се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ по тенис и от следващия понеделник ще оглави световната ранглиста на УТА, след като защитаващата титлата си Ига Швьонтек отпадна от надпреварата.

Поставената под номер 2 в схемата Сабаленка победи рускинята Даря Касаткина с 6:1, 6:3 за 75 минути.

"Не се съмнявах, че Ига ще стигне до финала. Тъжно ми беше, че тя загуби, но да стана номер 1 означава много за мен. Тази година се постарах много, за да постигна тази цел и все още не мога да повярвам, че успях", каза беларускинята, която тази година триумфира на Откритото първенство на Австралия през януари.

Поражението на Швьонтек също означава, че тази година ще има нова шампионка при жените на турнира в Ню Йорк, а Сабаленка е основен фаворит. Тя ще се изправи срещу китайката Цинвън Чжън, която сложи край на участието на миналогодишната финалистка и пета поставена в схемата Онс Жабюр (Тунис).

Чжън спечели двубоя с 6:2, 6:4 за 82 минути.

Жабюр явно изпитваше физически проблеми срещу китайката, която записа 21 печеливши удара на корта "Луис Армстронг", за да достигне до първия си четвъртфинал в Големия шлем.

"В момента се чувствам супер щастлива и развълнувана да играя на голям корт и да имам наистина добро представяне. Това е невероятна победа за мен", заяви Чжън след мача.

Тя направи три пробива в първия сет и още три във втория, за да затвори срещата при четвъртата си възможност.

В други срещи от четвъртия кръг Мадисън Кийс елиминира третата в схемата Джесика Пегула с 6:1, 6:3 в изцяло американски сблъсък, а шампионката от "Уимбълдън" Маркета Вондроушова (Чехия) постигна успех над над Пейтън Стиърнс (САЩ) след обрат с 6:7(3), 6:3, 6:2./БТА