Рафаел Надал победи Александър Зверев след отказване на германеца след резултат 7:6, 6:6 в полуфинален сблъсък от Ролан Гарос. Мачът бе по-специален за испанеца, тъй като днес той навършва 36 години. Двмата изиграха страхотен двубой в първите два сета - испанецът спечели първия след зрелищен тайбрек, и след като феновете се бяха насочили към нов такъв, германецът получи тежка контузия в глезена. Той получи медицинска помощ, но не успя да продължи и даде възможност на Матадора да завоюва 14-а титла от Ролан Гарос и 22-а от Големия шлем.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

I СЕТ

Рафаел Надал стартира на сервис и спечели първото разиграване, след като Зверев прати топката в мрежата и тя излезе в аут. Втората точка за матадора дойде след нова грешка на германеца и топка в мрежата. Поставеният под №3 показа отлична защита и намали изоставането си с красив форхенд по диагонала. Нов светкавичен форхенд позволи на Зверев да изравни. Надал допусна непредизвикана грешка от бехенд, пращайки топката в мрежата и подари точка за пробив на Зверев. Това стана факт при следващото разиграване, когато германецът пласираше добри удари и принуди испанеца да играе зад линията, допускайки нова грешка.

Германецът стартира с отличен сервис по диагонала и поведе с 15:0. Зверев увеличи преднината си на 40:0 след нов перфектен сервис, този път по правата и ас. Надал намали изоставането си след непредизвикани грешки на Зверев. Германецът спечели подаването си с мощен удар от форхенд. При второто подаване на Надал, германецът отново показа отлична игра и реализира дълбок форхенд, но след това испанецът изравни с мощен сервис. Двамата си размениха точки след продължителни разигравания и резултатът бе 30:30. Надал пласира добър сервис и принуди германецът да прати топката в мрежата. След ново добро подаване, Матадора спечели първия си гейм в мача. 

Двамата стартираха с красиво разиграване на мрежата, което бе спечелено от Зверев. След това Саша пласира нов добър сервис и поведе с 30:0. Германецът увеличи преднината си след грешка на Надал зад линията, но след това и той не бе концентриран и прати топката в мрежата. Зверев спечели гейма с нов солиден сервис и поведе комфортно в първия сет. В петата част Надал "привика" германеца на мрежата и след грешка на 25-годишният тенисист, поведе. Последва ас и увеличаване на преднината на 30:0. Германецът заложи на добри дълбоки форхенди, които му донесоха отново успех и 15:30. Матадора пласира два добри сервиса и успя да намали изоставането си в сета. 

Зверев показа невероятна игра и набързо успя да поведе в шестия гейм, след което с ас спечели подаването си. Надал стартира мощно седмия гейм и с форхенд по правата поведе. Испанецът увеличи преднината си след отличен бекхенд, след което елегантно стигна до точка за намаляване на изоставането си. Това се случи при следващото му подаване и постепенно Матадора намери правилния ритъм. Германецът сервираше с нови топки, но това в началото не му даде предимство, след като Надал пласира една отлично на линията. Последва двойна грешка и Рафа поведе. Германецът излезе отлично след това на мрежата и изравни - 30:30. Саша поведе след отличен сервис, но след това допусна непредизвикана грешка и отново се стигна до равенство. Зверев допусна двойна грешка и даде възможност на испанеца за точка за пробив. Последва продължително разиграване, което завърши с грешка на Надал, пращайки топката в мрежата. Зверев пласира сервис от 209 км/ч, но след това сгреши и отново даде възможност на испанеца да върне пробива. Това се случи при следващото разиграване, когато германецът допусна нова непредизвикана грешка - 4:4.

Надал стартира по-добре деветия гейм и поведе с 30:15, след грешка на германеца и пратена топка в мрежата. Рафа стигна до точка за спечелването му с отличен ас. Последва нов такъв и Матадора поведе в резултата. Зверев стартира мощно подаването си и поведе. Двамата си размениха точки, след което при нова двойна грешка на германеца се стигна до равенство. 25-годишният тенисист показа перфектна игра на мрежата и стигна до точка за спечелването на гейма и изравняване на резултата. Надал не позволи това и отново се стигна до равенство. Испанецът стигна до точка за пробив след изстрел на Зверев в мрежата. Двамата продължиха с размяната на удари и постоянно се сменяваше водача в резултата. След пето поредно равенство, Матадора получи нов сетбол, след като Зверев прати топката в аут от форхенд, но германецът направи перфектна комбинация и пак изравни. Германецът поведе, но след нова грешка на мрежата не успя да спечели подаването си след 12 минути игра. Зверев успя да стабилизира играта си и изравни.

Сценарият в 11-ия гейм не се промени и двамата постоянно си разменяха точки за спечелването на гейма. След девет минути игра Надал спечели подаването си след две грешки на Зверев. Саша показа страхотна игра на сервис и успя да поведе с 40:0. Надал намали изоставането си, но след намеса на мрежата в полза на германеца се стигна до равенство и всичко в първия сет, щеше да се реши след тайбрек. В него испанецът поведе с 2:1, но след грешка в мрежата Зверев изравни. Германецът обърна с минипробив, след което стигна до 4:2 в своя полза. Зверев увеличи преднината си, но следваха два сервиса на испанеца. 25-годишният тенисист увеличи преднината си и бе на точка от спечелването на сета. Матадора показа за пореден път, че когато е притиснат до стената може да направи и невъзможното, намалявайки изоставането си на 5:6 след страхотна защита. Последва ново страхотно разиграване и къса топка от Надал, която му помогна да стигне до равенството. Испанецът стигна до сетбол след невероятен форхенд по правата. Стигна се до ново равенство, а при нов сетбол Надал допусна грешка, пращайки топката в аут. Така се стигна до поредния страхотен минаващ удар на Надал и след час и половина игра Матадора поведе.

II СЕТ

Надал стартира отлично втората част и успя набързо да спечели подаването на Зверев с 40:0. Нещата се развиха по добър сценарий за германеца в следващия гейм и той успя да върне пробива. Но след това 25-годишният тенисист изпита нови трудни при своето подаване. Двамата направиха страхотно разиграване при аванс на испанеца и след поредна негова страхотна защита, Зверев прати топката в аут и даде нов пробив на Матадора. Двамата продължиха с размените на удари и се стигна до нова възможност за пробив, този път при сервис на испанеца. Очакваното от началото на сета се случи и се стигна до ново равенство.

В петия гейм най-после сервиращият спечели подаването си. Това отново се случи след много препятствия за Зверев, но този път германецът показа хладнокръвие и в точния момент поведе. От своя страна Надал поведе лесно в шестия гейм, но след това допусна непредизвикани грешки и се стигна до 40:40. След няколко разменени предимства, германецът се възползва от нова възможност и поведе с 4:2, докато испанецът все още не бе спечелил свое подаване. Надал отговори и осъществи брейк в подаването на германеца, за да намали изоставането си. Зверев не позволи изравняване при подаване на испанеца, а направи още един пробив и поведе с 5:3, но вместо да изравни резултата в сетовете, той допусна нов пробив, като по време на гейма съдията от стола му направи забележка заради нецензурни думи.

След това Надал за първи път през частта спечели подаването си и изравни за 5:5. По-късно и поведе с 30:0 при сервис на германеца след невероятна игра, но след това Зверев подобри представянето си на корта и успя да поведе в сета. Матадора започна силно своето подаване и даде две точки на съперника, преди да изравни за 6:6. След това се стигна до много неприятен инцидент, при който Зверев стъпи лошо на глезена си и се строполи на земята агонизиращ от болка. За момента двубоят е спрян, за да се прецени състоянието му.