Рафаел Надал завоюва 13-ия си трофей на Откритото първенство на Франция. Краля на клея срази с 6:0, 6:2, 7:5 за 2 часа и 41 минути водача в световната ранглиста Новак Джокович и изравни рекорда на Роджър Федерер от 20 титли от Големия шлем. Освен това испанецът сложи край на непобедимата серия на сърбина от 37 мача през този сезон.

Това е и стотният успех на Матадора на "Ролан Гарос" при само 2 загуби. 34-годишният манакорец за четвърти път завоюва Купата на мускетарите без загубен сет, след като стори същото през 2008, 2010 и 2017 година.

Getty Images/Gulliver
96 снимки


Първи сет

Първата точка е за Джокович след непредизвикана грешка от ракетата на Рафа. Със страхотна права от бекхенд испанецът прави 15:15. Къса топка от сервиращия Ноле, до която Надал стигна, но не успя да я вкара в очертанията на корта - 30:15. Втора къса топка, прехвърлящ удар и акция към мрежата, завършена със смаш на сърбина - 40:15. Трета поредна къса, но тя се спира в мрежата - 40:30. Убийствен бекхенд диагонал на посрещащия, пласиран на страничната линия - 40:40. Въпреки четвъртата къса топка в гейма, 12-кратният шампион я достигна с вещина, справи се с лоба и контрира с форхенд по правата - точка за пробив. Тя е реализирана, след като испанецът удържа на натиска, на който бе подложен след два последователни бекхенда по правата и световният №1 сбърка третия си бекхенд в същата посока - 1:0.

Форхенд уинър по правата от Ноле за старт на втория гейм, след като отвори корта със страхотен диагонал. Сервис по диагонала и печеливш удар в същата посока за 15:15. Брилянтен диагонал на манакореца след бърза размяна на удари, при който Новак нямаше отговор - топка в аут - 30:15. Рутинен форхенд в мрежата на Ноле - 40:15. Бомбен бекхенд по ултракъсия диагонал на Джокович, с който матира сервиращия - 40:30. Въпреки отличения сервис по правата и излизането на мрежата, ударът на Надал бе в посоката на Джокович, който прехвърли опонента си и смашът отлетя в аут - 40:40. Ноле опита в деликатен момент къса топка, но неудобната позиция, в която бе не му позволи да премине мрежата. Средно дълга размяна на удари, при която световният №1 бърка бекхенда си, аут по дължина и 2:0. Бекхенд извън очертанията на корта от Рафа, след като през цялото време съперникът дирижираше разиграването - 15:0. Въпреки мощния бекхенд на сърбина, 12-кратният шампион контрира с форхенд по правата, който остана без отговор - 15:15. Чудовищен бекхенд диагонал на Надал принуди белградчанина да изпълни къса топка, но манакореът я стигна и със смаш сложи край на точката. Двойна грешка за 15:40. Брилянтно изпълнение от къса топка привика Рафаел на мрежата, след което обаче не успя да продължи успешната си атака и сервиращият завърши по диагонала - 30:40. Пробивът все пак е факт след грешка от бекхенд по острия диагонал на Джокович - 3:0.

Надал продължава да е като стена и принуди Ноле отново да сгреши от коронния си удар - бекхенд по правата в аут - 15:0. Лоб на посрещащия, който този път се оказа успешен и след смаш по диагонала точките са по равно - 15:15. Фантастична защита на левичаря, който удържаше офанзивите на сърбина чрез форхенда си и нова неточност от по-младия от двамата - 30:15. Въпреки перфектната къса на Рафа, Джокович стигна до нея, контрира и впоследствие с волето си завърши на празен корт - 30:30. Печеливш удар по правата от Джокера след по-късите форхенди на Надал - 30:40. Матадора обаче отвръща на удара с форхенд инсайд-ин по правата - 40:40. Още един удар по правата на испенеца, но този път бе пресрещнат при излизането си на мрежата - точка за пробив. Два поредни фирхенда по диагонала на сервиращия изхвърлиха от корта Джокович, който изпраща бекхенда си в аут - 40:40. Нова точка за връщане на единия пробив след брилянтна защита от шампиона от 2016 година. И тя е спасена, благодарение на късия диагонал на родения в Майорка. Ретур в аут - предимство Надал. Ас по правата и 4:0.

Директна печеливша точка след къса топка на Новак - 15:0. Два поредни форхенда на Ноле в двата края на игрището и 30:0. Непредизвикана грешка от воле на мрежата на Надал и 40:0. Двойна грешка - 40:15. Топка на основната линия от Рафа, която изтласка сърбина и аут на Ноле - 40:30. Испанецът се връща в гейма след форхенд в мрежата на опонента - 40:40. По-късно удар на манакореца, който извика белградчанина на мрежата, но впоследствие бе разминат - точка за пробив. Тя бива спасена след светкавичен форхенд в ъгъла на бекхенд страната на Надал - 40:40. Кошмарна къса топка от Новак - втора точка за брейк. Тя също е спасена след по-съобразителна игра от сърбина от основната линия. Прибързан бекхенд по диагонала от ракетата на световния №1. Смразяващ бекхенд уинър по късия диагонал на Матадора и 5:0.

Плитък ретур след начален удар по правата и безпроблемен форхенд по диагонала - 15:0. Остър бекхенд по правата на Джокера, оставен без отговор - 15:15. Форхенд в аут по дължина на посрещащия - 30:15. Нов аут от сърбина, този път по диагонала от бекхенд - 40:15. Ас по диагонала и 6:0 за Рафаел Надал.

Втори сет

Джокович започна много лошо първия гейм с поредица от грешки в примес със страхотна защита от Надал, което доведе нещата до 15:40, но Джокера се върна в играта, изравнявайки за 40:40. Впоследствие се откри и трети шанс след бекхенд по правата в аут на Ноле, но и той отмина, благодарение на мощен уинър по обратния диагонал на сърбина. Статичната позиция, от която белградчанина отигра обратния си удар изпрати топката в мрежата - 40:40. Отличен сервис по диагонала - предимство Джокович. Бързо достигната къса топка от световния №1 и той записва първи гейм в срещата след 55 минути игра - 1:0.

Невърнат сервис по правата - 15:0. Ювелирен бекхенд по правата на 33-годишния състезател - 15:15. Печеливш форхенд по обратния диагонал на посрещащия след бърза комбинация от 2-3 удара за 15:30. Ретур в мрежата - 30:30. Продължителна размяна на дълбоки удари с много въртеливо движение, което изнерви Ноле, който пресили бекхенда си по диагонала - 40:30. Акурантен начален удар по диагонала и гейм - 1:1.

Въпреки че бе навлязъл в корта, Джокович не успя да се възползва от предимството си в разиграването и Надал го матира с форхенд уинър по обратния диагонал - 0:15. Ново превъзходно изпълнение на Рафа чрез контра пие бекхенд по правата - 0:30. Къс ретур, след който Новак излезе на мрежата и завърши - 15:30. Къса топка от сервиращия, прехвърлящ удар и смаш на мрежата - 30:30. Форхенд по правата в аут от възпитаника на Мариян Вайда - 30:40. Две поредни линии на двата противоположни диагонала от ракетата на световния №1 и точката за пробив е спасена. Непредизвикана неточност от форхенд на Ноле. Контра от бекхенд по диагонала и ново равенство - 40:40. Къса топка с висока траектория позволи на Надал да я достигне и с превъзходна къса по диагонала стига до нов шанс за брейк. Това става факт след бърза неточност от форхенда на сърбина - 1:2.

Следващият гейм мина през равенство, но по събраната игра на Надал му позволи да затвърди пробива с помощта на някои грешки на съперника - 1:3.

Джокера започна с успешна къса топка, но в следващите 2 точки сервиращия направи непредизвикани грешки съответно с удар в мрежата и такъв в аут - 15:30. Поредна къса топка от дъното на корта се увенчава с успех - 30:30. Двойна грешка - 30:40. Ас по диагонала със 190 километра в час и 40:40. Нов опит за къса, но настоящият първенец контрира по диагонала на свой ред. Вторият пробив в сета става реалност след намеса на мрежата и аут на Джокович - 1:4.

Форхенд в аут след непринудена грешка - 15:0. Сервис по диагонала, форхенд по правата и смаш за 30:0. Бекхенд по правата, форхенд по диагонала и излизане на мрежата не бяха достатъчни на световния №1, след като бе разминат по правата - 40:0. Въпреки отличния ретур, Надал го матира с бекхенд по правата и резултатът набъбва на 1:5.

28-ма непредизвикана грешка, този път от бекхенд по дължина и 0:15. Прелестна къса топка на Джокович му печели следващата точка - 15:15. Ретур в аут - 30:15. Форхенд на Рафа извън очертанията на корта за 30:30. Две нови бързи точки за Джокера - 2:5.

Форхенд по диагонала, излизане на мрежата и подсечено воле за 15:0. Кошмарна къса топка на Джокович и 30:0. Брутален форхенд уинър по правата на Рафа - 40:0. Първа двойна грешка на испенеца в мача - 40:15. Отлично разпределени удари на Ноле в двата края на корта омаломощиха съперника - 40:30. Ретур в аут по правата и 6:2!

Трети сет

Джокович започва първия си сервис гейм в третата част с нова къса топка, но и тя е стигната от съперника - 0:15. Следващата му обаче е успешна, тъй като ударът край мрежата на Надал излита в аут - 15:15. Следващите 3 точки са в актива на белградчанина, който се посъвзе и взе инициативата в гейма - 1:0.

Систематично разхвърляне на съперника по протежението на корта от страна на Новак в продължение на 18 удара му донесе успех - 0:15. Остър диагонал от бекхенд, последван от марков форхенд по обратния такъв от ракетата на Рафа - 15:15. Ретур в аут - 30:15. Ас от адвантидж полето за 40:15. Шампионът от Рим разстегна опонента си максимално със своя форхенд и 40:30. Все пак сервиращия вкара чудесен начален удар и гейм на гейм.

15:30 след две грешки на Джокович и една от Рафа. Новак изравнява точките, след като форхенда по правата на испанеца излизат в аут. Сърбинът обаче греши по същия начин на свой ред по правата и точка за пробив. Тя е спасена, тъй като бекхендът по диагонала на манакореца е отстъден в аут по дължина. Превъзходен сервис, излизане на мрежата и геймбол за десничаря. Геймът приключва след бекхенд по правата в аут на 34-годишния тенисист - 2:1.

Впечатляваща права на 17-кратния шампион в турнири от Големия шлем и 0:15. Надал отвръща с перфектна къса топка - 15:15. Комбинации от форхенд и бекхенд по двата диагонала от световния №2, плюс къса топка го извеждат едни гърди напред - 30:15. Сърбинът обаче не се предава и завоюва следващата точка - 30:30. Ретур в аут и 40:30. Възхитителен бекхенд по диагонала на испенеца след ретура и печеливш удар за 2:2.

Неуспешен опит за къса топка на Джокович - 0:15. Мощен форхенд по късия диагонал смрази водача в световната ранглиста и 0:30. Прибързана неточност от форхенд на сервиращия - 0:40. Пробивът е факт след бекхенд по правата в мрежата - 2:3.

Въпреки мощните удари на Ноле и превъзходството в разиграването, Рафа се задържа чрез слайса си и принуди Джокера да прати топката в аут - 0:15. След това обаче белградчанинът отвърна с две поредни точки. Сечен сервис по диагонала - 30:30. Екстремен форхенд по правата на Рафаел, който излиза в аут - точка за пробив. Джокович пусна превъзходна къса по диагонала, но Краля на клея се изстреля и контрира с такава на свой ред по неспасяем начин - 40:40. Втора възможност за връщане на пробива след грешка на Рафа. Брейкът е върнат, благодарение на контра пие по правата от бекхенд - 3:3.

Форхенд уинър по диагонала на белградчанина за 15:0. Той пробва нова къса, но съперникът я достигна и я изпрати по оголената права - 15:15. Няколко корави бекхенда по диагонала от сърбина в двата края на корта - 30:15. Отличен сервис, излизане на мрежата и нова точка - 40:15. Повторение на същото упражнение и гейм - 4:3.

Неуспешна къса топка, която се спира в мрежата от страната на Ноле - 15:0. Чудесна акция към мрежата на Джокович след поредица от дълбоки и прецизни удари по всички параметри на игрището - 15:15. Превъзходен сервис и емблематичен форхенд по обратния диагонал - 30:15. Непредизвикана грешка от форхенд от удобна позиция на Новак - 40:15. Топка върху основната линия, изпратена от световния №1 изненада Надал и той не съумя да отговори на предизвикателството - 40:30. Все пак испанецът изравнява геймовете след форхенд по правата в аут на съперника.

Остър бекхенд по диагонала матира Рафа за 15:0. При следващото разиграване манакорецът навлезе в корта и завърши чрез форхенд по късия диагонал - 15:15. Невърнат начален удар - 30:15. Непредизвикана грешка от Новак за 30:30. Мощна атака на шампиона от 2016 година и форхенд в аут на опонента му - 40:30. Поредна неточност от ракетата на сервиращия и равенство. Къса топка на Джокера, тя бе стигната от Надал, а след лоба левичарят се справи и размина Джокович с форхенд по диагонала. Шансът за пробив е неутрализиран след остър диагонал. Сервис-мрежа - предимство Джокович. Чудесен сервис, който позволи на притежателя на 81 титли да тръгне към мрежата и да завърши - 5:4.

Бекхенд по правата на Надал в аут - 0:15. Новак връща услугата, но по диагонала - 15:15. След подсечен бекхенд на Рафаел, Джокович бе максимално затруднен и Надал завърши разиграването със следващия си форхенд по диагонала - 30:15. Предизвикана грешка от ракетата на Новак, след като топката бе пласирана много дълбоко около основната линия - 40:15. Бекхенд по диагонала в аут на посрещащия - 5:5.

Светкавично достигната къса топка от Рафа за 0:15, но следващите 2 точки са в сметката на световния №1, втората от които със смаш от дъното на корта. Непредизвикана грешка след бекхенд в мрежата на Ноле - 30:30. Пресилен удар от ракетата на световния №1 по правата и точка за пробив. Двойна грешка и 5:6.

Форхенд в аут по дължина на сърбина за 15:0. Подсечен сервис по диагонала от полето за предимство - 30:0. Още един максимално ефикасен начален удар и 3 шампионски точки. Ас по диагонала, гейм, сет и мач!