Най-добрият български тенисист – Григор Димитров, стартира успешно участието си на втория за годината турнир от Големия шлем – „Ролан Гарос“. Хасковлията се наложи с категоричното 3:0 сета (6:0, 6:3, 6:2) над квалификанта от Казахстан Тимофей Скатов за 1 час и 54 минути игра на Корт №13.

Gulliver/GettyImages
9 снимки

Хасковлията показа блестяща игра, макар че имаше характерните за него малки моменти на липса на концентрация, което доведе до спад в играта му. Първият сет под абсолютната диктовка на българина, който направи три пробива и "върза" геврек на 22-годишния казахстанец. Втората част започна шокиращо, след като Скатов проби още на старта, когато именно Димитров се отпусна, но последва моментален рибрейк, а след това на свой ред бившия №3 в света затвори успешно и този сет. В третата част играта вървеше равностойно до петия гейм, в който Гришо направи решителния пробив, а до края и още един, с който приключи мача. 

Григор Димитров приключи срещата с 10 аса и общо 31 печеливши удара на сметката си. Той допусна и 28 непредизвикани грешки, с 10 по-малко от Скатов. Бившият №3 в света веднъж загуби подаването си, като на свой ред стигна до 7 пробива. Така Гришо ще играе във втория кръг срещу финландеца Емил Руусувуори, който надви представителя на домакините Грегоар Барер след петсетова драма за 4 часа и 17 минути с 6:2, 6:7 (7), 5:7, 6:1, 6:4. Потенциален съперник на българина в третия кръг може да бъде италианецът Яник Синер.

Димитров стигна до трети кръг миналата година, когато бе отстранен от аржентинеца Диего Шварцман, а най-доброто му класиране във френската столица е осминафинал от 2020-а година, когато загуби от Стефанос Циципас.


ПЪРВИ СЕТ  6:0 (26 минути):

1:0 - Скатов взе първата точка, но след това Григор натисна с първия си сервис и обърна до 40:15, а накрая затвори гейма с хубав минаващ форхенд с гръб към мрежата след дълго разиграване от над 20 удара.

2:0 И ПРОБИВ ЗА ДИМИТРОВ! Казахстанецът играеше добре от около метър-два от основната линия, а два пъти бекхендът на Гришо се оказа неточен. Стигна се до 40:30 след непредизвикана грешка от форхенд на Скатов. Последаха две дълги разигравания, които бяха спечелени от Григор, а след това оползотвори още първата си точка за пробив с отличен спринт към мрежата и елегантен минаващ удар.

3:0 - Първият сервис на Григор работеше перфектно, но все пак Скатов показа някои хубави изпълнения от бекхенд по правата за 40:30, но след невърнат нов начален удар Гришо затвърди пробива.

4:0 И ВТОРИ ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Набързо българинът дръпна с втори пробив аванс. Той тръгна с 30:0 в гейма, но след това прав удар в аут доведе до 15:30. След това Григор стигна до брейк-бол след спечелена размяна на бекхенди. Лек късмет с намесата на филето му донесе втори обрат и аванс от 4:0.

5:0 - Първи по-труден гейм за нашето момче. Съдията на стола отсъди спорно решение за топка в аут на Григор изведе Скатов до 30:15, но българинът веднага възстанови равенството с невърнат начален удар. Втора грешка от бекхенд в гейма обаче подари на съперника първи шанс за пробив, но отново сервисът на Гришо го спаси. Страхотно бекхенд-воле до мрежата донесе предимство, а след това сбъркан форхенд на казахстанеца сложи точка на гейма.

6:0, НОВ ПРОБИВ И СЕТ ЗА ГРИШО! Българинът се възползва по най-добрия начин от грешките на Скатов и набързо получи три шанса за пробив и спечелване на сета и го направи успешно с прекрасен бекхенд-уинър по правата за 6:0 за 26 минути игра.

Григор Димитров

източник: БГНЕС / BGNES


ВТОРИ СЕТ  6:3 (36 минути):

0:1 И ПРОБИВ ЗА СКАТОВ! Шокиращо на случващото се на корта през първата част, Григор допусна спад в концентрацията и загуби още първото си подаване във втория сет. Началният му удар също не бе на ниво, което доведе до аванс от 30:0, а след това и от 40:15 за Скатов, който в крайна сметка успя да измъкне гейма и да пробие за първи път в срещата.

1:1 И МОМЕНТАЛЕН РИБРЕЙК! Григор продължи да не може да се събере в началото на втората част, но при 40:0 в полза на Скатов нещо се събуди в него. Българинът пласира отличен ретур и спечели точка, а казахстанецът направи първа грешка във втория сет за 40:30. Още един пресилен форхенд на Скатов означаваше дюс, а при следващия вече се стигна до шанс за рибрейк. Огромен късмет на казахстанеца, който „хвана“ линията му помогна да отрази точката за пробив. Григор сбърка форхенд при едно от дългите разигравания в срещата. Двойна грешка възстанови равенството, а нови два удара в аут на Скатов възстановиха паритета в геймовете – 1:1.

2:1 - Хубави форхенди и от двамата донесоха по 15 равни, но след това Гришо набързо взе две точки от основната линия за 40:15. С ас №2 завърши обрата и поведе.

3:1 И НОВ ПРОБИВ ЗА БЪЛГАРИНА! Две грешки на Скатов от форхенд изведоха Григор до 30:0, а след това хасковлията притисна опонента си с прав удар и стигна до троен брейк-бол. Първият беше неутрализиран с неуспешен ретур, но при втория Гришо пласира отличен слайс за 3:1.

4:1 - Сравнително бърз гейм за Григор, който при 15 равни избяга от бекхенда си, за да реализира прекрасен форхенд по обратния диагонал. Последва ас, трети такъв, който доведе нещата до 40:15, а с четвъртия затвори гейма в своя полза.

4:2 - Малко спокойствие за Скатов, който успя да вземе втори гейм на сметката си във втората част, макар че загуби първата точка. Казахстанецът показа леко подобрение във форхенда и началния си удар.

5:2 - Набързо обаче Димитров показа, че не смята много да се бави на корта и записа гейм на нула точки след пети ас за 40:0 и невърнат сервис, за да се доближи максимално до успеха и във втората част. 

5:3 - Григор показа отличен усет и с атака след ретур и излизане на мрежата завърши с воле тип контрапие за 15 равни, а Скатов се отчете с прекрасен форхенд-уинър по правата. Казахстанецът имаше отново късмет с линиите и взе аванс от 40:15, след което Григор заби отличен бекхенд-ретур. Неотразен начален удар на Скатов обаче му донесе трети гейм в сета.

6:3, ГЕЙМ И СЕТ ЗА ГРИГОР! Първата точка бе за Скатов, но след това бившият №3 в света направи стоп-воле от форхенд за 15 равни. Последва обрат с успешен прав удар по обратния диагонал. Нов страхотен минаващ удар от подсечен бекхенд от дъното на корта донесе два сетбола на Григор, като той се възползва още от първия с комбинация от сервис и форхенд-уинър за 6:3 за 36 минути игра.


ТРЕТИ СЕТ  6:2 (51 минути):

0:1 - Казахстанецът поведе с 30:0 след два поредни отлични форхенда, но след това направи двойна грешка за 30:15. Григор направи непредизвикана грешка с предната страна на ракетата, а със сервис, който „облиза“ линията, Скатов поведе в резултата в третата част.

1:1 - Затруднения за Григор в първия му сервис-гейм в третия сет. Той изравни за 15:15 с елегантна къса топка от форхенд, а след това и с мощен удар по правата поведе с 30-15. Рразмяна на мрежата беше спечелена от Скатов за 40:30, а грешка от бекхенд на българина доведе нещата до дюс. Шестият ас му донесе предимство, но казахстанецът направи отличен минаващ удар за ново равенство. С два отлични удара Гришо успя все пак  да изравни геймовете.

1:2 - Гришо показа своя невероятен форхенд от дъното на корта и спечели точка, която донесе равенство на резултата – 15:15., а после записа уинър с подсечен бекхенд по правата за 30:15. Българинът стигна до брейк-бол, но Скатов го неутрализира, а след това взе и предимство с една от малкото непредизвикани грешки на Григор. Невърнат сервис донесе втори гейм в актива на Скатов.

2:2 - Пак неприятности за Григор, който сгреши смач, а после отново не успя да „закачи“ линията и се стигна до 15:30 за опонента му. Седма директна точка от начален удар изравни резултата, а веднага след това последва и номер 8 за 40:30. Форхенд в аут на Скатов приключи гейма в полза на българина.

3:2 И ПРОБИВ ЗА ГРИШО! Скатов поведе набързо с 40:0, но следтова Григор направи изящна къса топка от бекхенд. Форхенд на казахстанеца излезе далеч в аут и се стигна до дюс, а последвалото дълго разиграване от основната линия донесе шанс за пробив на Димитров, който в крайна сметка стана факт.

4:2 - Българинът си създаваше доста проблеми на свой сервис в третата част и отново трябваше да се потруди за успеха. Чудесен лоб се превърна в уинър за 15:15, но след това Гришо записа втората си двойна грешка. Сбъркан бекхенд на Скатов доведе до 30 равни, след което невърнат сервис беше достатъчен за 40:30. Нова неточност, този път провокирана, на казахстанеца, спаси гейма за Димитров, който затвърди пробива.

5:2 И НОВ ПРОБИВ ЗА БЪЛГАРИНА! Играта на младия казахстанец започна да се разпада и при 15:30 в полза на Григор направи двойна грешка за два брейк-бола. Поредица от бекхенди на българина накараха Скатов да сгреши и резултатът стана 5:2, а Димитров щеше да сервира за мача.

6:2, ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ!  Роденият през 2001-а година Скатов опита да даде последна съпротива на Димитров в последния гейм на мача. Той отрази цели четири мач-пойнта, преди българската звезда да затвори срещата за малко под два часа. Именно казахстанският играч спечели първата точка в осмия гейм с качествен форхенд-уинър близо до линията. Григор веднага отговори с подобно изпълнение за 15:15, но подхлъзване доведе до грешка при следващия удар и резултатът стана 30 равни. Скатов изпрати бекхенда си леко извън игралното поле, което осигури първия мачбол, но Григор не успя да го използва, защото докосна топката с рамката на ракетата - дюс. Първият сервис изобщо не влезе в играта и това допринесе за удължаването на гейма, а двойната грешка дори даде брейк-бол на противника. Когато най-после първото подаване влезе, българският играч се нуждаеше само от един допълнителен форхенд, за да спечели нов дюс, след което с неотразен начален удар стигна до втори мачбол. Скатов обаче си заслужи оставането в срещата с поредица от отлични форхенди и бекхенди, които доведоха до трето равенство. Григор спечели фантастична точка с минаващ удар след спринт към мрежата, зарадвайки публиката с трети мачбол и бурни овации. Но този мачбол не беше успешно реализиран след късметлийски ретур от казахстанския играч, при който топката отскочи необичайно. Високите параболи, отправени към бекхенда на Димитров, го затрудниха в следващата размяна, която бе спечелена от неговия съперник и донесе брейк-бол. С десетия си ас обаче геймът достигна пети дюс, а невърнатото подаване доведе до още един мачбол. Въпреки това, пореден странен отскок провокира грешка от форхенда на Гришо и се стигна до шести дюс. Скатов прати бекхенд в аут, който официализира края на двубоя - 6:0, 6:3, 6:2 за общо 1 час и 54 минути игра.


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ТИМОФЕЙ СКАТОВ  3:0 сета (6:0, 6:3, 6:2)

Ролан Гарос, първи кръг