Американецът Себастиан Корда, Карен Хачанов (Русия) и Иржи Лехечка (Чехия) се класираха за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

22-годишният Корда, който е син на шампиона от 1998 година в Мелбърн Петър Корда, победи поставения под номер 10 в схемата Хуберт Хуркач (Полша) с 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 7:6 (10-7) за 3:28 часа и достигна до първи четвъртфинал в кариерата си на турнир от Големия Шлем.

Двамата изиграха тайбрек до 10 точки в петия сет, който вече се използва на всички турнири от Шлема. Хуркач повече с 3:1, но Корда спечели следващите шест поредни точки за 7:3. Полякът изравни 7:7, но американецът взе следващите три разигравания и затвори мача.

"Просто се опитах да остана възможно най-спокоен. Много съм доволен от начина, по който се представих и резултатът е страхотен", каза Корда.

Майката на Корда също беше професионална тенисистка, а двете му по-големи сестри играят професионално голф.

Тази победа последва успеха му в третия кръг срещу шампиона от Откритото първенство на САЩ от 2021 година Даниил Медведев, финалист в "Мелбърн Парк" в последните две години.

"Имаше много моменти, в които можех да загубя. Отстъпвах с няколко точки. Но просто се придържах към моята игра, опитах се да бъда възможно най-позитивен", каза американецът, чийто треньор Радек Щепанек преживяваше емоционално срещата на трибуните.

Номер 29 в схемата Корда ще срещне на четвъртфиналите 18-ия поставен Карен Хачанов (Русия). Полуфиналистът от Откритото първенство на САЩ през миналата година елиминира Йошихито Нишиока (Япония) с 6:0, 6:0, 7:6(4), след като спечели първите 14 гейма в двубоя.

Чехът Иржи Лехечка поднесе нова изненада, след като отстрани поставения под номер 6 Феликс Оже-Алиасим от Канада с 4:6, 6:3, 7:6(2), 7:6(3) за 3:13 часа. Преди една седмица той нямаше победа в турнир от Големия Шлем в кариерата си, а вече е четвъртфиналист.

След като си размениха по един сет, в третата и четвъртата част се игра без пробиви, но и в двата тайбрека чехът доминираше и след 7:2 и 7:3 стигна до крайния успех.

В следващия кръг Лехечка ще играе с победителя от двубоя между номер 5 Стефанос Циципас (Гърция) и номер 15 Яник Синер (Италия).