Носителката на Ролан Гарос и бивша №4 в света Франческа Скиавоне анонсира официално оттеглянето си от тениса в сряда.

Италианската тенисистка стори това на Откритото първенство на САЩ в сряда, след като бе част от професионалния тур цели 22 години и направи своя дебют през 1996 година. Тя е първата италианка, която печели титла от Големия шлем, след като надигра Ли На на финала на Ролан Гарос. По пътя си за титлата тя победи Мария Кириленко, Каролине Возняцки, Елена Дементиева и Саманта Стоусър.

В идната година година тя бе много близо да защити трофея си, но отпадна от Ли На във финалния дуел. Този успех я изстреля до най-високото място в нейната кариера - №4 през януари 2011 година, като я направи първата италианка, която влиза в Топ 5 в WTA.

Скиавоне финишира в Топ 8 през 2010 година, което и да даде билет за WTA финалите в края на сезона.

Франческа Скиавоне може да се похвали, че е достигала седем пъти на четвъртфинали на турнири от Големия шлем, а също така притежава втората най-дълга серия за поредни участия на турнирите от Големия шлем – 61. Скиавоне също така е трикратен участник за Италия на Олимпийски игри, като участва през 2004-а, 2008-а и 2012 година, а най-силната и е Олимпиадата в Токио, достигайки четвъртфинал.