Изслушването по делото с Новак Джокович в Мелбърн приключи. Изказванията на защитата на сръбския тенисист, както и това на адвоката, представляващ министъра на имиграцията на Австралия Алекс Хоук, който анулира визата на Джокович, продължи точно пет часа.

Делото се гледа от трима съдии от Федералния съд на Австралия, които трябва да вземат окончателното решение по-късно днес.

Не е изключено съвещанието между тримата съдии да продължи по-дълго от очакваното и финалното решение да бъде обявено в неделя вечер или дори в понеделник сутрин (местно време).

Самият Джокович бе в кантората на своите адвокати по време на изслушването, но така и не говори. Най-вероятно сърбинът ще трябва да бъде върнат в хотела за мигранти, докато не бъде произнесена окончателната присъда по случая.

Ако тричленният съдийски състав отсъди срещу сръбският тенисист, то той ще трябва да напусне страната незабавно, като ще получи и забрана за влизане в Австралия в следващите три години.

В Gong.bg проследихме на живо всичко най-интересно от изслушването, като акцентите от него може да видите по-долу.

Gulliver/GettyImages & BGNES
29 снимки

05:35 Изслушването на двете страни по делото приключи. Очаква се съдийският състав да вземе окончателно решение в близките часове. 

Изслушването по казуса продължи пет часа.

Главният съдия по делото обяви, че решението ще бъде публикувано в сайта на Федералния съд на Австралия. По думите на Алсоп, съвещанието на тримата съдии може да продължи до вечерта местно време, като няма гаранции, че решението ще бъде обявено в рамките на деня.

05:25

Главният съдия по делото Алсоп на няколко пъти прекъсна изложението на Стивън Лойд, като посочи, че адвокатите на Джокович все още не получават отговор на въпроса какви са доказателствата, че тенисистът разпространява възгледи срещу ваксинацията.

В няколко случая защитата на Джокович подчерта, че решението на министър на имиграцията на Австралия е взето на база публикации в медиите и не е потърсен вариант за разговор с тенисиста, който да сподели своето виждане по темата с ваксините.

05:15

Оценката на адвокат Лойд спрямо Джокович става все по-крайна. Според прокурора, тенисистът има косвена вина за малкият брой ваксинирани хора в Сърбия. Той предупреди, че трябва да се вземе предвид влиянието, което има Джокович в родината си.

05:10 Сериозни проблеми за организаторите на Australian Open.

Въпреки че остава по-малко от един ден до старта на Australian Open, организаторите все още не могат да обявят конкретната програма за турнира, а причина за това е продължаващото изслушване по делото с Новак Джокович.

04:45

Ще бъде ли взето окончателно решение днес?

След като заседанието бе подновено, то продължи с ново изказване на адвокат Лойд. Очаква се то да продължи близо час, а след това отново думата да има защитата на Новак Джокович. Това поражда въпроса дали окончателното решение ще бъде взето днес или то ще бъде отложено за утре? Отлагането на окончателната присъда не би било в полза на Джокович, който трябва да изиграе първия си мач от турнира в понеделник вечер, ако разбира се той изобщо бъде допуснат до надпреварата.

04:35Заседанието е подновено

03:32 Заседанието е прекъснато за обедна почивка, която ще продължи един час. 

След паузата заседанието ще продължи с изказване на адвокат Лойд.

03:30 Какво се случи до момента?

Изслушването започна в 00:32 часа.

След встъпителните речи на съдиите, думата бе дадена на адвокатите на Ноавк Джокович. Адвокат Ууд говори близо 90 минути, в които се опита да опровергае тезите на министър Алекс Хоук, който еднолично анулира визата на тенисиста.

Според Ууд, министър Хоук е направил грешка, като е пропуснал да прецени какво би се случило, ако Джокович бъде депортиран от Австралия. Адвокатът също сподели, че не е вярно, че оставането на тенисиста на територията на Австралия води до риск за здравето, реда и мира в Австралия. Ууд също отказа да се съгласи с твърденията на министъра, че Джокович е антиваксър.

В същото време защитата на правителството в лицето на адвокат Лойд сподели, че министър Хоук има правото еднолично да вземе решение за депортирането на тенисиста, като в същото време не е длъжен да обяснява позицията си. Лойд каза още, че възгледите на Джокович са известни на всички и изрази опасения, че хората ги приемат лесно, когато те са споделени от личности като сърбина.

03:20

Изказването на Лойд бе прекъснато от главния съдия по делото Олсоп, като не се съгласи с аргумента на адвоката, че присъствието на Джокович на територията на Австралия подбужда антиваксърски настроения. Той попита също дали отмяната на визата на Джокович няма да доведе до подобен ефект и протести. Теза, която бе изтъкната и от защитата на тенисиста.

03:05

Адвокат Лойд не се съгласи с твърденията на адвоката на Джокович, че той не представлява опасност за австралийците. Той подчерта, че тенисистът е „модел за подражание” в казуса с ваксините. „Присъствието му в Австралия ще насърчи много хора да подражават на неговата позиция, а това би подложило на риск здравето на австралийците”, сподели Лойд.

02:55

Адвокат Стефан Лойд прие доводите, че Джокович не е бил ваксиниран, поради факта, че в края на миналата година е бил заразен с коронавируса. По думите му обаче, това не обяснява защо Джокович не е бил ваксиниран преди това, въпреки че това е негово право. Адвокатът, който представлява министър Алекс Хоук сподели още, че не е наясно с нито една причина, поради която Джокович не се е ваксинира.

„Този избор води до извода за неговите виждания за ваксинацията срещу COVID-19”, сподели съдия Лойд.

02:45 Приключи изявлението на адвоката на Новак Джокович – Ник Ууд.

Защитата на тенисиста говори в продължение на близо час и половина, като адвокатът почти не бе прекъсван от тримата съдии. В пледоарията си Ууд подчерта, че министърът на имиграцията, който еднолично отмени визата на Джокович, той не е посочил никакви доказателства за твърденията си в обвинителния акт. Хоук не е поискал мнението на Джокович относно ваксинацията, като няма доказателства, че престоят на тенисиста на територията на Австралия, вещае някаква опасност за обществото. Защитата на сръбския спортист също посочи, че депортирането на Джокович може да доведе до бурни протести.

02:43 

Фенове на сръбския тенисист започват да се събират пред сградата, в която той се намира в момента. Освен сърби, сред тях има и хървати. В момента Джокович е в офиса на своите адвокати. Припомняме, че изслушването се провежда онлайн, като тримата съдии са в различни градове на Австралия.

02:27 

Адвокатът на Новак Джокович посъветва министър Алекс Хоук да се замисли върху факта, че „монетата има две страни”, подчертавайки че какъвто и да е изходът от делото, са възможни протести от страна на гражданите. Припомняме, че десетки сърби протестираха пред хотела, в който първоначално бе задържан Джокович. Протести имаше и в Белград, които бяха организирани от семейството на тенисиста. 

02:15

Защитата на сръбския тенисист посочи също, че Джокович не представлява никаква заплаха за австралийския народ, като подчерта, че през миналата година, отново в условия на пандемия, спортистът е участвал на Australian Open.    

02:10

Адвокад Ник Ууд, който представлява Джокович посочи и припомни, че ако тенисистът не спечели обжалването и бъде депортиран от Австралия, това автоматично би означавало, че той ще получи забрана за влизане в страната за срок от три години.   

01:59

В дебатите бе засегната и темата с турнира Адриа Тур, който бе организиран от Джокович и се проведе в Белград и Задар през 2020 година. След него няколко тенисиста, сред които и българинът Григор Димитров, се заразиха с коронавирус.  

Още подробности по темата може да си припомните тук!

01:48

Адвокатите на Джокович заявяват, че решението на министъра на имиграцията в Австралия Алекс Хоук е взето единствено на базата на писания в медиите, като те посочиха материал на BBС от преди няколко дни без да има каквито и да е други доказателства, че той е против ваксините.

01:27

Адвокатите на тенисиста подчертаха още, че в момента рискът Джокович да зарази някого с коронавирус е много малък или почти никакъв, тъй като самият той е прекарал заразата през месец декември. Подобно мнение изразиха и местните здравни власти по-рано.

01:20

От екипа на Джокович твърдят, че аргументите на правителството за отнемането на визата на тенисиста се основават на „лъжи”. Адвокатът на сърбина не е съгласен с извода, че Джокович влияе по някакъв начин на общността срещу ваксините.

01:06

Адвокатът на Джокович – Ник Ууд, изрази мнение, че мотивите на министъра на имиграцията Алекс Хоук за повторното отнемане на визата на Джокович, не са конкретни и посочи къде точно е проблемът. Според Ууд, до този момент тенисистът никъде не се е изявявал като „антиваксър” и няма никакви доказателства за това. Адвокатът сподели още, че евентуалното депортиране на Джокович би довело до сериозни вълнения в обществото.

00:58

Всички съдии стигнаха до консенсус, че решението за Джокович трябва да бъде взето възможно най-бързо, поради факта, че турнирът в Мелбърн стартира в утрешния ден.

00:50

Процесът, който се предава онлайн е следен от близо 60 000 души.

00:40

Решението на съда от тази вечер ще бъде окончателно и то няма да може да бъде обжалвано. При отрицателно развитие за Новак Джокович, тенисистът ще трябва да напусне Австралия още днес.

Gulliver/GettyImages
17 снимки

00:32

Започна изслушването по делото, което се провежда онлайн. 

00:22

Джокович напусна хотела за бежанци, където прекара последната нощ, за да присъства на изслушването.