Световният №1 Новак Джокович се класира на полуфиналите на Ролан Гарос след обрат над Пабло Карено Буста до 3:1 сета (4-6, 6-2, 6-3, 6-4). 

Джокович започна отлично мача, като спечели първия гейм на нула, пред Карено Буста изравни резултата след силен втори гейм. Сърбинът отново поведе, но веднага след това неговият опонент осъществи първия пробив в мача. В следващите три гейма Карено Буста даде само четири точки на световния №1 и пое контрола върху сета, като поведе с 4-2.

Джокович обаче се отърси от унеса и намали пасива си, след което записа първия си пробив в мача и така равенството отново бе възстановено. В деветия гейм сърбинът пропусна точка за пробив при 40-30, след което отрази първата такава на Карено Буста. Малко след това испанецът стигна до втори брейкпойнт, като този път Джокович не избегна опасността и световният №18 отново взе преднина в сета.

Джокера поведе с 15-0 в десетия гейм, но след това Карено Буста беше безгрешен и спечели следващите четири точки, като по този начин приключи сета при 6-4 в своя полза след 50 минути игра.

Двамата опоненти си размениха по един гейм в началото на втория сет, след което Джокович спаси две поредни точки за пробив на Карено Буста, преди да успее да спечели третия гейм и да поведе с 2-1. В следващите минути Джокович изигра един от най-силните си периоди в мача, като осъществи много важен пробив и поведе с 4-1. Карено Буста намали резултата след гейм на нула, но веднага след това Джокович уби интригата, като записа два поредни такива и така стигна до крайното 6-2 в сета.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Първият гейм в третия сет бе един от най-оспорваните в мача, като Карено Буста стигна до две точки за пробив, но и двете бяха спасени от Джокович, който впоследствие спечели гейма. В следващия гейм сърбинът отново навакса пасив от 30-40, за да удвои преднината си в сета, а след гейм на нула резултатът стана 3-0 в полза на Джокера.

Сърбинът бе на път да повтори „упражнението“ и в четеъртия гейм, когато изравни резултата от 15-40, но този път Карено Буста устоя на натиска на световния №1 и намали изоставането си в сета. Това се оказа началото на силна серия за испанеца, който даде само две точки на Джокович в следващите два гейма и осъществи пробив, който му позволи да изравни резултата за 3-3.

Карено Буста можеше дори да поведе в резултата, но в седмия гейм Джокович спаси още една точка за пробив и везните отново се наклониха в полза на сърбина. Носителят на 17 титли от Големия шлем увеличи преднината си след силен осми гейм, след което приключи сета с гейм на нула, като триумфира с 6-3 и осъществи пълен обрат в мача.

Четвъртият сет започна с гейм на нула за Карено Буста, но Джокович не позволи на испанеца да се откъсне напред в резултата и изравни. Сърбинът поведе с 40-15 в третия гейм, но пропусна и двете поредни точки за пробив. В хода на гейма пред него се откриха още две възможности, но те също не бяха реализирани от Джокера, като в крайна сметка Карено Буста бе този, който успя да се наложи ида поведе с 2-1.

В хода на гейма Джокович показа видими признаци на нервност, като на няколко пъти се развика на треньора си Мариан Вайда.

Сърбинът успя да спечели четвъртия гейм и да изравни резултата, но след това пропусна точка за пробив и Карено Буста го накара да си плати, като отново взе преднина в сета, повеждайки с 3-2. Джокович отговори подобаващо на предизвикателството на 18-ия в света, като в следващите два гейма му даде само точка и така поведе с 4-3.

В оказалият се маратонки осми гейм Джокович спаси три точки за пробив на Карено Буста, след което на свой ред пропусна две възможности да увеличи преднината си в сета. В хода на гейма Джокера отново показа нетипични за него признаци на нервност и напрежение, като непрестанно подканваше децата на корта да му подават топките по-бързо. В крайна сметка сърбинът спечели тежката 8-минутна битка и поведе с 5-3, доближавайки се само на гейм от полуфиналите на Ролан Гарос.

Карено Буста обаче бе твърдо решен да отложи колкото се може повече партито на Джокера, като изигра много силен девети гейм и намали резултата на 5-4. В десетия гейм испанецът поведе с 30-15, но Джокович показа много здрави нерви и спечели следващите три точки, като по този начин узакони своята победа и за втора поредна година се класира за полуфиналите на Ролан Гарос.

Там ще го очаква още по-труден противник в лицето на световния №6 Стефанос Циципас, който по-рано днес победи категорично в три сета Андрей Рубльов.