Сърбинът Новак Джокович завоюва седмата си титла на Ол Ингланд Клъб и общо 21-а в кариерата си от Големия шлем. 35-годишният тенисист победи на финала в Лондон Ник Кирьос с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3), за когото това бе първи „мейджър“ финал.

По този начин Джокера се приближи само на титла от своя голям съперник Рафаел Надал, който има 22 титли от ГШ. Другият му конкурент – Роджър Федерер, остава на третата позиция с 20 трофея, въпреки че има титла повече от Уимбълдън.

Gulliver/GettyImages
90 снимки


ПЪРВИ СЕТ

Въпреки че започна мача с двойна грешка Джокович натисна здраво в течение на подаването си и нямаше особен проблем да затвори. Още в първия си сервис-гейм пък австралиецът пусна подаване отдолу, което обаче загуби при 40:0 в своя полза. Нямаше обаче шанс да изпусне и направи 1:1 с ас на втори сервис. Ноле спечели  първо по-дълго разиграване за 15:0 в  третия гейм, но след това Кирьос отново показа класа от основната линия и направи уинър за 15 равни. Вторият ас на сърбина пък бе последван от грешка с предната страна на ракетата на съперника му - 40:15. Невърнат сервис сложи край на гейма - 2:1. 

Второто подаване на 27-годишния тенисист започна с ас и още една бомба с 212км/ч. Една комбинация сервис-мрежа и едно воле направиха набързо 2:2. Сърбинът почна с ас, но после елегантна къса го развенча. Лош подсечен бекхенд и още една къса дадоха 2 брейкбола на Кирьос. Джокович отрази първия, но при втория прошка нямаше - пробив за австралиеца. В сервис-гейма си Кирьос затвърди брейка по изключително категоричен начин - на нула. 20-кратният победител от ГШ отговори със същото - гейм на нула за 3:4.

С новия комплект топки Кирьос даде супер сервис по правата, последван от още един хубав начален удар за 30:0. Още един светкавичен серви на Кирьос - 220 километра за 40:0, и още един невърнат за втори пореден гейм на нула за по-нискоранкирания играч. Джокович остана в първия сет с поредица силни начални удари за 4:5. Двамата взеха последните четири гейма в сета за под 4 минути! Кирьос стартира десетия гейм с хубав сервис за 15:0. Последва дълго разиграване, в което Ноле сбърка с подсечен бекхенд, но Кирьос веднага "върна жеста" със същото. Грешка на мрежата при опит за комбинация "сервис-мрежа" направи 30 равни. Невърнат втори сервис пък даде сетбол на Ник, който бе опропастен с непремерен бекхенд. Още един невърнат сервис по правата даде нова точка за сета, а поредният ас му даде и сета!

ВТОРИ СЕТ​

​Джокович започна с много сериозна заявка втория сет, печелейки подаването си категорично. Австралиецът не започна добре подаването си - с лошо излизане на мрежата, но два добри първи удара го измъкнаха от изоставането с 0:15. Кирьос обжалва един ретур на Джокера при 15:40, а поредният невърнат сервис изравни за 1:1. Непредизвикана грешка на шампиона  завърза гейма неочаквано при 30:30, а впоследствие дълго разиграване от 23 ударазавърши с неточност отавстралиеца. Изящна къса топка на Ноле му заслужи аплодисменти за 2:1. 

Четвъртият гейм в сета бе ужасен за Кирьос, като той бързо изостана с 0:30, а в крайна сметка допусна и пробив на нула след дълго разиграване. Ник опита бърз отговор, въпреки че тръгна мудно в подаването на Джокович. Той стигна до дюс с хубав бекхен, но две грешки от същия удар дадоха четвърти гейм в сметката на Ноле. Австралиецът изпрати най-лесния си сервис-гейм в средата на сета, въпреки че направи и първата си двойна грешка. Канберецът изтласка Ноле от корта в опит да върне пробива в седмия гейм, но достигна едва до 40:30, когато пресили бекхенд. Кирьос остана в сета с не особено лесен гейм, при който шампионът наниза две точки, но хубав начален удар на австралиеца му даде трети гейм в актива.

При подаването на Джокович Кирьос дръпна с 30:0, след като при уникално разиграване достигна до почти невъзможна къса, превръщайки я в уинър. Дълбок ретур на втори сервис смути Джокера, който изкара форхенд в аут и даде три брейка на Ник. Първите два шанса за пробив бяха предотвратени с хубави начални удари от Ноле, за третия пък австралиецът сам прати топката в мрежата. Пресилен форхенд на сърбина даде нов шанс за брейк на Кирьос, но и той бе отразен с дропшот. Сетболът пък бе реализиран със сервис в тялото на съперника - 6:3 във втория.

ТРЕТИ СЕТ

Още в първия гейм на третия сет Кирьос бе принуден да отразява брейк, но той се справи блестящо, изтласквайки Ноле от корта и гарнирайки комбинацията със сечен удар от мрежата. При втория шанс Кирьос привика Ноле на мрежата и с бекхенд-уинър го матира. Толкова дългият гейм за австралиеца бе приключен с ас. Когато първият сервис на Ноле влизаше, сърбинът печелеше лесни и бързи точки, но лош бекхенд за малко да му изиграе лоша шега. Къса топка му помогна да поведе с 40:30, а после грешка от задната страна на ракетата на Кирьос приключи гейма - 1:1. Кирьос пак имаше трудности, както в предния сет, като дори се стигна и до дюс, но показа здрави нерви и взе втори гейм. Вторият гейм в актива на Джокера пък дойде след феноменален бекхенд по правата.

 Петият гейм в сета отново не мина без реплики на Кирьос към съдията на стола. Сервисът на австралиеца не спореше, както му се иска, но все пак дръпна с гейм преднина преди подаването на шампиона. Джокович отвърна с много спокоен гейм, в който първо привика Кирьос на мрежата и го наказа с бекхенд, а после един хубав начален удар му даде солидна преднина. Фантастична къса от бекхенд пък направи 3:3.

Ник почна своето подаване с ас, но за 15:15 направи двойна грешка, а после бе "приспан" с бекхенд по диагонала. за втори път ястребовото око влез в действие с гейма, като отново в ущърб на Кирьос за 30:30. Още един начален удар направи 3:4 за австралиеца. Джокович увеличи асовете на 9, а после препарира съперника с красив форхендот дъното на корта, кацнал на линията. Неотразен сервис доведе до 40:0, а бекхенд по правата скоропостижно приключи гейма в полза на шампиона. В следващия гейм изглеждаше, че Кирьос няма да има проблем, но няколко грешки, една от които двойна дадоха скрит сетбол на Джокович - 5:4 за шампиона. Кирьос не посрещаше зле в десетия гейм, а и Ноле помагаше доста. Все пак два пресилени форхенда наклониха везните в полза на Джокович, който прибра третия сет.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Кирьос започна мотивирано сета, въпреки че трябваше да изчака по-дълго в паузата, защото Джокович се преобличаше. По подобен начин на последния си сервис-гейм той набързо поведе с 40:0. Ноле наниза точка, но до по-сериозен срив този път не се стигна, защото австралиецът реализира бекхенд-уинър за 0:1.Добра къса топка и спечелено дълго разиграване от основната линия с бекхенди изведе Джокович до 30:0, а 11-ият му ас направи 40:0. Успешен бекхенд по правата приключи гейма в полза на шампиона. Доминацията на сервиращите бе удължена от Ноле, който заби ас номер 13, о после добави още три уинъра за 3:3.

Австралиецът наниза ас номер 26, последван обаче от шестата двойна грешка за 15:15 На свое подаване Джокович поведе с 30:0, но далеч не след лесни точки, а след по-дълги разигравания от основната линия. 14-ият му ас увеличи аванса му в цифровото съотношение, а нов бекхенд в мрежата на австралиеца сложи край на гейма – 4 равни. В деветия гейм двамата вървяха точка за точка, докато Кирьос не изненада Джокович с хубав ретур-уинър. Все пак сърбинът не се смути и прибра гейма. В шестия гейм на сервис на Кирьос отново се стигна до реплики между канбереца и съдията на стола. В крайна смета грешките на рефера не оказаха влияние и австралиецът с безупречен ас си гарантира поне тайбрек в четвъртия сет - 5:6. Джокович изпитваше известни труности на подаване, докато австралиецът посрещаше много добре, както се случи в течение на четвъртия сет. На втори сервис при 30:30 Ноле взе ключова точка, гарнирана после с форхенд право в мрежата.

Тайбрекът стартира с минипробив за Джокера след двойна на Кирьос. Воле на сърбина на мрежата пък направи 2:0. Ноле обаче "върна жеста" с минипробива за 2:1. Дълго разиграване от дъното на корта направи преднината на по-възрастния тенисист 3:1 след форхенд аут. Последва и бекхенд извън опразнения корт за четвърта точка на Джокович. И трето разиграване беше опропастено от Кирьос след форхенд в мрежата. Новак стигна до цели 5 шампионски точки - първите две отразени от канбереца до 6:3, бекхенд в мрежата обаче донесе четвъртата поредна титла от Уимбълдън на Новак Джокович!

Gulliver/GettyImages
37 снимки