Наоми Осака спечели за втори път титлата от US Open, след като постигна зрелищен обрат срещу Виктория Азаренка на финала - 1:6, 6:3, 6:3. Японката спечели Откритото първенство на САЩ по тенис и през 2018 година, а титлите й от Големия шлем вече са три.

Gulliver/Getty Images
39 снимки

В първите 40 минути на двубоя Азаренка правеше каквото си иска на корта. В първия сет тя поведе набързо с 3:1 гейма. Осака изглеждаше нервна и неуверена на корта. Японката трябваше да отразява нов брейкпойнт в петия гейм при 30:40. Осака не издържа, пресили удар и изкара топката в аут, а това означаваше преднина от 4:1 за Азаренка. Беларускинята продължаваше да показва добра игра, докато грешките при Осака не спираха и не след дълго авансът на Азаренка вече беше смазващ - 5:1. Осака имаше геймбол за 2:5, но при следващия й сервис Азаренка я "препарира" с блестящ ретур. Последва нов пресилен удар в аут на японката и беларускинята се сдоби с първия си сетбол. И той веднага бе реализиран - с безпощаден уинър от бекхенд по правата, при който Осака само изгледа безпомощно топката, с което Азаренка взе и първия сет.

В началото на втория сет картината на корта беше същата - Азаренка играеше освободено и интелигентно, а Осака продължаваше да не намира играта си.

Беларускинята взе на 30 първия гейм в частта, а веднага след това реализира поредния си пробив. При 2:0 за Азаренка в третия гейм японката най-после си извоюва първа точка за пробив в двубоя, като тя дойде след удар в аут на противничката й. При следващото разиграване Осака бе по-търпеливата тенисистка, а беларускинята изкара топката много в аут по дължина от форхенд и шампионката от 2018 година можеше да си поеме глътка въздух. 

Реализираният пробив изглежда подейства отрезвяващо на Осака, която с гейм на 30 изравни резултата - 2:2, като при последната точка заби топовен ас в полето на противничката си. Това не смути Азаренка, която продължаваше да играе със самочувствие и прекъсна мини-серията на съперничката си - 3:2. Осака сякаш бе излязла от кризата и с най-добрия си гейм от началото на мача изравни резултата за 3:3, без да даде точка на противничката си. 

В седмия гейм видяхме и първите сериозни затруднения за Азаренка. Беларускинята трябваше да отразява три поредни точки за пробив при 0:40, но при 15:40 тя изкара топката малко в аут в опит да нанесе завършващ удар и пробивът за Осака бе факт. Ето, че японката в този момент изглеждаше по-близо до спечелването на втората част. Японката вече изглеждаше съвсем различно в сравнение с първия сет и сякаш изтръгна контрола върху случващото се накорта от ръцете на беларускинята. С мощни сервиси и удари Осака се доближи на гейм от това да изпрати мача в решаващ трети сет - 5:3, след което взе и сета с 6:3. 

В третия сет Осака продължаваше да води играта, както беше и от втората половина на втората част. Двете си размениха по един гейм без пробиви на старта на решаващата трета част, но в четвъртия гейм Осака притисна съперничката си и успя да пробие защитата й, повеждайки с 3:1, а в крайна сметка взе и успеха с 6:3, за да ликува накрая.