Рафаел Надал се завърна на US Open след двегодишно отсъствие с победа над 198-ия в света Ринки Хиджиката от Австралия. Носителят на рекордните 22 титли от Големия шлем спечели с 4:6, 6:2, 6:3, 6:3.
 
21-годишният Хиджиката изненада Назал с отлична игра в първия сет. Той проби и поведе с 5:3, а след това затвърди добрата си игра – 6:4.
 
Във втората част обаче Надал се преобрази. Направи ранен пробив, поведе с 3:0 и по всичко личеше, че ще изравни сетовете. Както и се случи – 6:2 в негова полза.
 
В третия сет испанецът повиши интензитета в играта си и изненада Хиджиката с няколко чудесни излизания на мрежата. Рафа натрупа нов солиден аванс от 4:1. След това Надал не позволи пробив, което бе достатъчно да дръпне напред в резултата с 2:1 сета.

В четвъртата част най-интересен беше последният девети гейм, продължил 14 минути.  Участващият с „уайлд кард“ тенисист се бори докрай и спаси четири мачбола, но в крайна сметка Надал приключи мача с брилянтен минаващ форхенд.

Следващият съперник на Матадора ще бъде Фабио Фонини, който отстрани Аслан Карацев.
 
 „Атмосферата беше невероятна. Вечерните сесии в Ню Йорк са най-добрите. Преди една година мислех, че никога повече няма да имам шанса да играя на US Open и затова съм много щастлив, че отново съм тук.
 
Не съм в най-добрата си форма и това е напълно нормално предвид факта, че бяха играл само един мач за последните 50 дни. Трябва да съм достатъчно скромен, за да приема, че това ще бъде дълъг и труден процес. Въпреки това успях да надделея в тричасов мач срещу труден опонент и това ме кара да бъда оптимист за следващия двубой“, заяви след мача 36-годишният ветеран, който е №3 в момента в световната ранглиста.