Испанският тенисист Рафаел Надал коментира победата си над Матео Беретини (Италия)  6:3, 6:2, 3:6 и 6:3, с която се класира на финал в Откритото първенство на Австралия.

"За мен класирането на финал означава много. Трябва да отдадем почит на Беретини, той е млад и всяка година става все по-силен. Той беше на финала на Уимбълдън, сега стигна до полуфинал в Австралия. Пожелавам всичко най-добро на Матео, той има светло бъдеще. Спечелване на 21-ия турнир от Големия шлем? Сега за мен най-важното нещо не е това, а самото представяне на Откритото първенство на Австралия означава повече за мен от всичко друго.

Това е невероятен турнир, в който няколко пъти нямах късмета да участвам поради контузии. Понякога имах трудни финали, като през 2012 г. с Джокович или през 2017 г. с Федерер. Имах късмета да спечеля този турнир през 2009 г., но не мислех, че през 2022 г. ще имам шанс да спечеля отново. Днес ще се опитам да се насладя на достигането до финала, а в неделя ще дам всичко от себе си", каза Надал след мача.

На финала Надал ще се срещне с победителя от мача Стефанос Циципас (Гърция) - Даниил Медведев (Русия).

Ако спечели финала, испанецът ще ликува с 21-ия си турнир от Големия шлем в кариерата и ще постави нов рекорд. В момента испанецът, заедно с Роджър Федерер и Новак Джокович имат по 20 титли.