Рафаел Надал премина през много тежко изпитание в лицето на Диего Шварцман, за да стигне до четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън. Матадора допусна първи загубен сет в турнира, но все пак след почти 4 часа голяма тенис битка успя да стигне до успеха - 6:3, 6:7(4), 6:3, 6:3.

Нисичкият аржентинец за пореден път показа, че може да бъде сериозно препятствие пред всеки един тенисист, а Надал трябваше да се потруди много сериозно за успеха.

В първия сет Надал отрази четири брейкбола преди на свой ред да стигне до пробив за 5:3 и да затвори частта на свой сервис.

Вторият сет бе изпълнен с пробиви като именно в него Шварцман показа голямата си класа и непремиримост за успех. На три пъти той връщаше пробиви на съперника, включително и при 6:5. В последвалия тайбрек Диего бе перфектен и заслужено стигне до успеха.

Третата част започна с тежък гейм за Надал, който спаси два шанса за пробив преди да постигне такъв на 0 за 3:1, след което с лесни сервис геймове се доближи до успеха.

Шварцман имаше големи шансове дори да вкара мача в пети сет, но ги пропусна. Аржентинецът се добра до цели пет брейкбола във втория гейм на четвъртия сет, а след това до още два в осмия гейм. В тези моменти обаче №1 в света действаше по шампионски, а след това завърши мача при подаването на съперника.

"Той е великолепен тенисист, уважавам го много. В много моменти сервираше добре. Той е добър мой приятел, започна добре сезона, пожелавам му всичко най-добро през тази година", заяви Надал след успеха.

"Малко съм изморен, но успях да се боря до края. Това беше първият голям мач през тази година. Такъв мач помага за увереността, да знам, че мога да издържа 4 часа на корта."

"Щастлив съм от екипа, който имам в момента. Много хора, които са част от моето семейство. Хубаво е да имаш такъв екип. Тони ме подкрепя от Майорка, почти всеки ден говорим", допълни Матадора.

За него предстои още по-голямо предизвикателство на четвъртфиналите, където съперник ще му бъде №6 в света Марин Чилич.

Чилич е първият четвъртфиналист на Аустрелиън Оупън