Рафаел Надал и Ига Швьонтек бяха определени за световни шампиони от Международната федерация по тенис (ITF) след сезон, в който спечелиха по две титли от Големия шлем.

Надал стигна до короната на Australian Open, а след това грабна 14-а титла на Ролан Гарос, като е рекордьор по титли от най-висока категория с 22. Швьонтек, която наследи първото място в ранглистата през март след изненадващото отказване на Ашли Барти от спорта, завоюва втора титла от Откритото първенство на Франция, а след това триумфира и в Ню Йорк.

„Много съм щастлив да стана световен шампион на ITF за пети път. Когато за първи път спечелих отличието през 2008-а година, не очаквах да продължа да играя на толкова високо ниво 14 години по-късно“, каза 36-годишният Матадор. Испанецът стигна до полуфиналите на Уимбълдън, но бе принуден да се оттегли преди сблъсъка си с Ник Кирьос поради травма в коремната област.

Американецът Раджийв Рам и представителят на Великобритания Джо Солсбъри триумфираха за първи път при мъжките двойки, след като спечелиха трета титла от Шлема в тандем на US Open, а след това ликуваха и с първи трофей от финалите на АТП през ноември. Барбора Крейчикова и Катерина Синякова пък грабнаха приза при женските двойки за трети път. Чешкото дуо спечели три титли от Шлема, триумфирайки в Мелбърн, Лондон и Ню Йорк.