Григор Димитров отпадна на четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън след поражение в четири сета от британеца Кайл Едмънд след 4:6, 6:3, 3:6, 4:6.

След голямата си победа над Ник Кириос, Григор бе считан за огромен фаворит срещу Едмънд, но в този двубой британецът бе по-добрият тенисист на "Род Лейвър Арена" и заслужено достигна до своята първа победа над играч от топ 10 и успех в първия си четвъртфинал от Големия шлем.

Гришо: Боли ме, не съм на нужното ниво, но ще работя

За съжаление Григор не успя да демонстрира играта, която му донесе успеха над Кириос, сервисът отново бе много колеблив, за което свидетелстват само 7 аса и 7 двойни грешки. Грешките от дъното на корта също бяха доста и в нито един момент Димитров не изглеждаше достатъчно комфортно на корта. На свой ред Едмънд играеше без особено напрежение и демонстрира в най-пълна степен огромното израстване в играта си. Мощните форхенди летяха отвсякъде и донесоха 46 уинъра, макар и непредизвиканите грешки да не бяха малко. Все пак с достигането си до четвъртфинал българинът защити сериозна част от спечелените през миналата година точки и след турнира най-вероятно ще остане под №3 в света като може да бъде изместен единствено от Марин Чилич. За Григор предстои кратка почивка, след което ще се прибере в България за участие в DIEMA XTRA Sofia Open. Едмънд пък очаква своя съперник на полуфиналите, който ще бъде определен от двубоя между Рафаел Надал и Чилич.

Втората ракета на Великобритания стартира мача по-добре от своя съперник и постигна пробив още в първия гейм. Той бе върнат, но Едмънд постигна нов за 5:4, което бе достатъчно за успеха в сета.

В тези моменти форхендът му бе унищожителен за Григор, който трудно печелеше продължителните разигравания. Това все пак се промени във втората част, в която грешките на Едмънд зачестиха, а Григор постигна ранен пробив. Макар че в последствие трябваше да отразява четири брейкбола, българинът спечели сета.

Гришо имаше възможност за пробив и в първия гейм на третия сет, но не се получи. В последствие двамата печелеха лесно сервис геймовете си до фаталния осми гейм, в който Едмънд достигна до третия си брейк в мача и поведе с 2:1.

Вдъхновен от случващото се, британецът започна солидно и в четвъртия сет, в който постигна пробив за 3:2. С отличен слайс бекхенд, който бе основно оръжие в целия мач, Димитров все пак постигна рибрейк, а след това поведе и с 4:3. Само че отново в края на сета нервите на българина не издържаха, Едмънд проби за 5:4, след което на свой сервис реализира първия си мачбол.

Григор: Поемам пълна отговорност за представянето си

Едмънд: Важно бе да се справя с нервите, радвам се, че успях

 

Ето как се разви мача в подробности:

Четвърти сет 4:6

6:4 Гейм, сет и мач Едмънд! След двойна грешка резултатът бе 15:30. Григор обаче не се възползва, с ас британецът стигна до мачбол, който бе реализиран.

4:5 Пробив за Едмънд! Геймът започна с минаващ на британеца, а малко след това мощен бекхенд на Григор по правата се оказа на по-малко от милиметър в аут за 15:40. С хубав сервис първият брейкбол бе отразен, но бекхенд в мрежата донесе пробив за Едмънд. Британецът ще сервира за спечелване на мача.

4:4 Григор изпусна шансове за нещо повече в този гейм. Двойна грешка и негов хубав ретур доведоха до 30:30, но в следващото разиграване Димитров не се възползва от водеща позиция.

4:3 Нов много тежък сервис гейм за Григор, в който за щастие той успява да надделее. При 15:30 Григор рискува с дълбок и мощен втори сервис за 30:30. След това обаче нов втори слаб сервис бе атакуван от мощния ретур на съперника, който имаше брейкбол. Три поредни отлични първи начални удара обаче донесоха гейм за Димитров и ново предимство в резултата за него.

3:3 Пробив за Григор! Рибрейк след много умна игра на Григор. Солидна защита му донесе 0:30, а след дълбоки удари съперникът сбърка и това доведе до два брейкбола. Още първият бе реализиран с перфектни слайс бекхенди, които накараха Едмънд да изпрати форхенд в аут.

2:3 Пробив за Едмънд! За съжаление напрежението оказа влияние на българина. При 30:30 две непредизвикани грешки от форхенд донесоха пробив за съперника.

2:2 Няколко хубави разигравания, но отново Едмънд няма проблеми да спечели гейма си.

2:1 Когато първият сервис работи, нещата са спокойни за българина. Гейм на 0.

1:1 Великолепни уинъри от форхенда на Едмънд, гейм на 15.

1:0 Най-доброто възможно начало - бърз гейм на 15 за Димитров.

Трети сет

3:6 СЕТ ЗА ЕДМЪНД! Ситуацията изглеждаше добре след хубав завършек на мрежата за 15:30, но след това Едмънд  действа отлично и затваря сета в своя полза.

3:5 Пробив за Едмънд! След като до момента изглеждаше добре в своите подавания, Григор се пропука в края на сета. Първият сервис не вървеше, рутинен форхенд в аут доведе до 15:40, а подаръкът за съперника бе факт след двойна грешка.

3:4 Два гейма на 0 за сервиращите.

2:3 Гейм на 15 и Едмънд отново е напред в третия сет.

2:2 С две качествени излизания на мрежата и отлични стоп волета Едмънд стигна до 15:30. Малко след това британецът експлоатира отлично слабия втори сервис на съперника и си осигури и шанс за пробив. Той бе спасен с брилянтна защита на българина, а след това хубав първи сервис, последван от грешка от ретур на съперника дава гейма за Димитров.

1:2 Труден гейм за британеца, в който до голяма степен сервисът го спаси от неприятности. Стигна се до равенство, но все пак Едмънд печели.

1:1 Григор печели лесно първия си сервис гейм в сета.

0:1 Григор връща ретурите, а Едмънд бърка доста от форхенд. Резултатът е брейкбол при 30:40, който е спасен. Още два солидни сервиса носят успех на №49 в света.

Втори сет 6:3

6:3 СЕТ ЗА ДИМИТРОВ! Два хубави сервиса и 30:0 за Григор. Форхенд в аут и прекрасна игра на Едмънд доведе до 30:30, но подсечен бекхенд от трудна ситуация носи първия сетбол. Той е реализиран с хубав сервис.

5:3 След 40:0 последва ретур уинър и двойна грешка, но с успех на мрежата Едмънд приключва гейма и Григор ще трябва да сервира за спечелване на сета.

5:2 Тежък сервис гейм, спечелен от Димитров, въпреки че направи три двойни грешки. Първите две и ас между тях доведоха до 15:30, но след това с хубав втори сервис и добро излизане на мрежата стигна до геймбол. Последва обаче странна грешка от форхенд и нова двойна такава. Брейкболът бе отразен още със сервиса, а след това все пак геймът приключи в негова полза.

4:1 Димитров продължава да е солиден на сервис във втория сет и без проблеми стига до успеха.

3:1 Едмънд се разписва във втория сет, макар че бе близо до допускането на нов пробив. След чудесен бекхенд в краката на излезлия на мрежата съперник, Григор поведе с 30:0, а след мощен ретур уинър се добра до брейкбол при 30:40.
Едмънд го нетрализира с добър сервис, а след това пропусна и геймбол. С много майсторско деми воле и правилно излизане на мрежата Димитров достигна до нов шанс за пробив. И той бе неутрализиран с продължително разиграване, завършило в полза на Едмънд, който след още едно равенство все пак спечели гейма.

3:0 Затвърждаване на пробива, което идва след 0:40 и три отразени брейкбола. Геймът започна много лошо за българина, но в трудния момент намери сили да използва умело сервиса си и със солидна игра да спечели важния гейм.

2:0 Пробив за Григор! Великолепна демонстрация на чудесна игра в защита за българина. Едмънд направи няколко грешки и пробивът е факт.

1:0 Григор демонстрира, че е забравил първия сет, печели гейма си на 0.

Първи сет 4:6

4:6 Сет за Едмънд! Продължителен гейм, в който Димитров стигна до три шанса за връщане на пробив, но все пак след 7 минути геймът и съответно сетът приключват в полза на съперника.
Димитров достигна до 15:40, но в този момент сервисът бе верен помощник на британеца. С агресия и успешно излизане на мрежата Григор си осигури нов шанс за пробив, но този път Едмънд се измъкна с ас. Димитров спаси сетбола, но при втория не успя да противодейства.

4:5 Пробив за Едмънд! За съжаление британецът отново проби подаването на българина. След двойна грешка се стигна до 15:40. Едмънд изкара малко в аут форхенда си при първата възожност, но при втората бе впечатляващ. Той се възползва от по-слабия втория сервис на Григор, изтегли се за форхенд от бекхенд страната и изпрати изключителен уинър по правата.

4:4 Едмънд спира серията на съперника с гейм на 0.

4:3 За първи път в мача Димитров е напред в резултата след солиден гейм на 15, в който първият сервис работеше добре.

3:3 Пробив за Димитров! След три перфектни сервис гейма за Едмънд, дойде време и за връщане на пробива. Григор си служеше отлично със слайс бекхенда, Едмънд не вкарваше достатъчно първи сервиси, направи и няколко непредизвикани грешки от любимия си форхенд. Двойна грешка доведе до брейкбол и топка в аут на британеца води до изравняване.

2:3 Добрата новина е, че и Димитров започна комфортно да печели геймовете си, този път на 0.

1:3 Едмънд отново е много солиден на сервис и не дава шанс на Григор да си помисли за връщане на пробива.

1:2 Първи гейм за Григор. Печели го на 15 след добри излизания на мрежата и мощен бекхенд уинър по диагонала за край на гейма.

0:2 Едмънд затвърждава пробива с отличен сервис гейм.

0:1 Пробив за Едмънд! Мачът започна лошо за Димитров, който допуска да бъде пробит още в първия си сервис гейм. Първият сервис не работеше, а Едмънд се възползваше с мощен ретур, който му донесе брейкбол за 30:40. Григор го отрази, след което пропусна и геймбол заради двойна грешка. Британецът стигна до нов брейкбол и този път разиграването приключи в негова полза.

До този момент двамата имат два мача помежду си като и в двата победата бе за Димитров, но идваше трудно след три сета. Последната им среща бе само преди две седмици в Бризбейн, където Гришо трябваше да се потруди доста, за да достигне до успеха. Преди това същото се повтори и във Вашингтон през 2017.

Григор стартира своята кампания с лесен успех над Денис Новак, след което премина през петсетова драма с квалификанта Макензи Макдоналд. Четири сета бяха необходими за преодоляването на отстранилия го на US Open Андрей Рубльов, за да се стигне до чувствително повишаване на класата и изключителен мач срещу Ник Кириос, спечелен след четири сета.

В същото време Едмънд, който е №49 в световната ранглиста, стартира с успех в пет сета над финалиста от US Open Кевин Андерсън, след това се справи с отстранилия преди година Новак Джокович Денис Истомин, за да премине и през още пет сета с Николоз Басилашвили. В осминафиналите Андреас Сепи бе преодолян в четири сета.