Световният №3 Даниил Медведев спечели руския четвъртфинал на US Open срещу Андрей Рубльов с 3:0 сета (6:4, 6:3, 6:4). Срещата продължи 2 часа и 47 минути и се игра при много тежки климатични условия - висока влажност на въздуха и температура, усещаща се 38 градуса по Целзий. На полуфинала Медведев ще се изправи срещу победителя от двойката Карлос Алкарас - Александър Зверев.

Веднага след успеха шампионът от 2021 година се оплака от тежките условия, недоумявайки как може организаторите на US Open да измъчват тенисистите по този начин. Медведев все пак успя малко по-добре да се справи в неприятната ситуация и игра по-ефективен тенис от близкия си сънародник, който е кръстник на дъщеричката му Алиса, родена през октомври миналата година.

И двамата бяха на предела на физическите си възможности, като във втория сет дори се наложи лекар да донесе инхалатор на Медведев, който имаше проблеми с дишането.

"Не може да говорим за играта, беше брутално, беше изключително трудно. В първия сет си мислех, че не мога да виждам топката. Не можех да играя с каквито и да е усещания. Разчитах на различни фактори да се движа и да намирам топката. Той също не можеше да тича и изпращах топката ту в едната, ту в другата страна. Казвах си "ей, този човек кога ще се умори?". В един момент и той се умори и нямаше как да не е така при тези брутални условия", коментира Медведев веднага след победата на корта.

"Знаех, че той никога няма да се откаже, а и той знаеше, че и аз няма да се откажа. Всеки път нямах търпение да седна до вентилатора и да се охладя", добави световният №3.