В неделя ще бъде определен новият крал на последния за годината турнир от Големия шлем – US Open! В битката за трофея един срещу друг ще се изправят руската първа ракета Даниил Медведев и сръбската звезда Новак Джокович, като сблъсъкът стартира в 23:00 часа българско време и на сайта Gong.bg ще проследим всичко най-интересно от него на живо.

Срещата ще бъде повторение на финала от 2021-а година, когато Медведев спря Джокера по пътя към календарен Голям шлем, печелейки по впечатляващ начин в три сета.

Руснакът достигна третия си финал в Ню Йорк в кариерата, след като записа страхотен успех на полуфиналите над №1 в света миналогодишния шампион Карлос Алкарас в четири части. Преди това третият поставен в схемата загуби общо два сета – по един от австралийците Кристофър О‘Конъл и Алекс Де Минор, а на четвъртфиналите срази сънародника си Андрей Рубльов въпреки екстремните температури. Медведев ще се бори за втора титла от Шлема в кариерата в петия си финал – той има два загубени на Australian Open (2021-а година от Джокович и 2022-а година от Рафаел Надал) и един на US Open (2019-а година от Надал).

Джокович, от своя страна, започна кампанията си за четвърта титла на US Open и първа от 2018-а година насам с трисетови победи над Александър Мюлер и Бернабе Сапата Мирайес, преди да направи пълен обрат от 0:2 сета срещу сънародника си Ласло Джере. Джокович не загуби повече сет в следващите си три мача, печелейки последователно срещу Борна Гойо и американците Тейлър Фриц и Бен Шелтън.

Ноле ще играе на 10-ия си финал в турнира, като е спечелил едва три от тях, при шест загуби – последната именно от Медведев през 2021-а година. Миналата година сърбинът пропусна надпреварата, тъй като не бе ваксиниран срещу коронавирус. Сега той ще се бори за рекордна 24-а титла от Големия шлем, с което ще изравни водачката за всички времена Маргарет Корт. Освен това, той ще стане и най-възрастният шампион на US Open на 36 години.

Джокович и Медведев имат 14 мача помежду им, като сръбският тенисист, който от понеделник ще бъде отново начело на световната ранглиста, води с 9:5 в преките сблъсъци. Последният им мач бе на турнира в Дубай по-рано през годината, когато победител бе руснакът. Преди това Ноле бе в серия от четири последователни успеха. Джокович ще се опита да вземе реванш за загубата си във финала на US Open през 2021-а година – по-рано същата година той надви Медведев в спора за трофея в Мелбърн.

Победителят във финала ще си тръгне с чек за 3 милиона долара, а загубилият – с 1.5 милиона долара.


23:00 часа | ДАНИИЛ МЕДВЕДЕВ - НОВАК ДЖОКОВИЧ

US Open 2023, финал