Андрей Рубльов (Русия) победи британеца Дан Еванс с 6:4, 6:2, 6:3 и се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Рубльов, който е първа ракета на страната си и поставен под номер 5 в схемата при мъжете, в следващия етап ще срещне младия датски талант Холгер Руне (номер 9), който елиминира Юго Юмбер (Франция).

Рубльов, който има до момента 12 титли от АТР, никога не е преминавал четвъртфинал на турнир от Голям шлем до момента. Но все пак има титла от 2021-а година с Анастасия Павлюченкова на смесени двойки, а в същия сезон спечели и Купа Дейвис с руския отбор.

Представянето му срещу Еванс беше впечатляващо, след като реализира 60 уинъра в мача. В първия сет пробивът настъпи чак в последния за частта 10-и гейм, като преди това двамата си размениха по една нереализирана възможност. Във втората част беше равностойно до 3:2, след което руснакът взе следващите две подавания на Еванс. В третия сет британският здравеняк опита отново да се противопостави, но след 0:3 в първите три гейма му беше вече трудно.

19-годишният Руне преживя доста противоречиви емоции в своя мач, след като в един момент обърна глезен в срещата с Юмбер и се наложи медицински тайм-аут. Но се върна на корта и победи впечатляващо в три сета – 6:4, 6:2, 7:6 (5). Руне заяви след срещата, че е имал болки почти през цялото време, но лекарят му е дал гаранции, че всичко е наред и може да продължи да играе.

51 снимки

$Чувствам се по-добре, отколкото очаквах. Глезенът ми е добре, китката ми обаче се усеща с болка. По-скоро пулсиращо чувство на това място. Разбира се, беше болезнено на корта, но след като ми казаха, че няма притеснителни неща, продължих", заяви Руне на корта след мача.

В друга среща при мъжете Алекс де Минор (22) зарадва феновете на домакините, след като отстрани французина Бенжамен Бонзи със 7:6 (0), 6:2, 6:1. В изцяло американски сблъсък пък Томи Пол отнесе сънародника си 22-годишния Дженсън Броксби без кой знае какви проблеми в три сета – 6:1, 6:4, 6:3 за 129 минути игра. Томи Пол очаква в следващия кръг някой измежду Анди Мъри (Великобритания) и Роберто Баутиста Агут (Испания).