Тенисистката Коко Гоф иска да докаже, че е нещо повече от "тийнейджър феномен", като се цели в титлата от Откритото първенство на Австралия, съобщава ДПА.

18-годишната американка среща Катерина Синякова в първия кръг в Мелбърн в понеделник.

Гоф имаше забележителен старт на кариерата си, като спечели първата от трите си титли още на 15 години на турнира в Линц, Австрия през 2019. Същата година тя игра и на осминафинали на "Уимбълдън", като отстрани Винъс Уилямс.

"Да започна пореден сезон като професионалист е малко странно. Аз съм още на 18, но не се чувствам като нова вече", каза Гоф пред BBC.

"Чувствам, че съм готова да оставя зад мен етикета "тийнейджър феномен". Сега  е време да ме запомнят като шампионка от Големия шлем", добави тя.

"Чувствам се сякаш всички състезателки още ми казват "бебе" и все още съм сред най-младите, но аз съм тук вече известно време. Голямата ми амбиция през 2023 година е да спечеля титла от Големия шлем", категорична е тенисистката.

"Това е нещо, което съм преследвала през цялата си кариера и бях близо миналата година, като стигнах до финал на "Ролан Гарос". Ако не спечелят голям турнир тази година, ще продължа да прреследвам мечтата", сигурна е американката.

Гоф загуби от Ига Швьонтек на финала на "Ролан Гарос" с 1:6, 3:6.

Тийнейджърката започна тази година с победа в Оукланд, като стана шестата американка, която има 3 или повече титли от турнири УТА преди да навърши 19 години в последните 40 години. Моника Селеш,

Дженифър Каприати, Линдзи Дейвънпорт, Винъс и Серина Уилямс са останалите тенисистки с това постижение.

Коко Гоф, която е под номер 7 в световната ранглиста, казва: "Знам, че мога да спечеля титла от Големия шлем. Трябва да направя последната стъпка. Знаците са добри и се надявам, че ще имам успех през сезона."

Ако стигне до финал на Откритото първенство на Австралия ще стане първата тийнейджърка след Мария Шарапова през 2007, а ако спечели титлата ще стане първа след Мартина Хингис през 1999.

Автор: Христо  Бонински/БТА