Да караш скъпа кола, но с неподходящи гуми – така, хората от сервиза на „Ролан Гарос”, които подготвят ракетите на световния тенис елит ни обясняват важността на кордажа и тяхното наплитане, пише novanews.bg.

Над 5000 ракети в рамките на турнира минават през ръцете на 20-мата специалисти тук, а Надал, Зверев, Дел Потро и Серина Уилямс са само част от топ играчите, които им се доверяват. Кореспондентът на NOVA в Париж Петя Желева надникна зад кулисите на турнира и успя да разнищи тайната на този изключително важен детайл в тениса. 

В сака си по време на мач, най-добрите тенисисти разполагат с  8 ракети, наплетени идентично до последния детайл. Често пособието за тенис се сменя на всеки 5 гейма, а от огромно значение са видът на кордажа и напрежението на наплитане направено в различни килограми. Дори неизполвана, след всяка среща ракетата се предава на специалиста, който реже и заменя старата корда с нова.

"Ролан Гарос" с рекорден награден фонд тази година

Мода, суеверие или просто каприз – разбираме, че днес е все по-голяма рядкост  играч от топ 10 да не ползва личен кордист. Тенденцията в тази посока въвежда Роджър Федерер, а услугата струва скъпо – над 50 000 долара годишно за личен професионалист, въоръжен с персонални материали и машина, който следва играча на всеки турнир.

Изключение от правилото прави най-добрият – „Краля на клея” – Рафаел Надал, който благодарение и на хора като Джош Нютън печели рекордните 10  титли от Париж.

„За първа година подготвям ракетите на Рафа за „Ролан Гарос”. Той е страхотен и много естествен. От време на време слиза при нас за да каже здрасти на всички. Обикновено контактувам с неговия треньор Карлос Моя, който носи ракетите му за наплитане”, разказва Джош Нютън, който подготвя ракетите на Надал.

За разлика от Надал, Григор Димитров вече ползва личен кордист. Българинът е особено обичан във Франция, а екипът от сервиза за наплитане на ракети съжалява, че тази година Григор е избрал да не ползва техните услуги.

„Тази година Григор Димитров избра персонален професионалист, който да подготвя ракетите му, извън нашия сервиз. Миналата година на „Ролан Гарос” това бях аз. Тук наплитаме ракетите на голяма част от играчите на турнира. Ако няма промяна, Димитров играе с ракета наплетена с напрежение 24-25 кг.”, обяснява Пол Скип.

Дали липсата на химия между българина и „Ролан Гарос” има общо със смяната на екипа за кордаж предстои да видим, а 5-ят в света увери, че се подготвя здраво за да остане в турнира и през втората седмица.