Най-добрият български тенисист Григор Димитров, приключи участието на тазгодишния Ролан Гарос, след като физически проблем го накара да се откаже срещу американеца Маркос Жирон в първия кръг на турнира. Отказът на Димитров дойде при резултат 6:2, 6:4, 5:7, 0:3, а проблемите започнаха да мъчат нашия тенисист при 5:1 в третия сет, когато имаше и три точки за спечелването на мача. 

10 снимки

Двубоят започна по перфектен начин за родния представител, който успя да постигне светкавичен пробив още в първия сервис гейм в мача на неговия противник. Жирон обае неутрализира силното начало с пробив в ответния гейм за 1:1. Въртележката с пробиви продължи, като Григор отново взе подаването на съперника си за 2:1. 

В следващия гейм родният №1 успя да затвърди пробива, а в петия гейм Жирон успя да отрази цели 3 брейкпойнта на свой сервиз, за да запази интригата в частта. Мощната игра от дъното на корта на Григор продължи, а при 4:2 той се възползва от поредната си точка за пробив, за да излезе с два брейка аванс. Григор не се поколеба и затвори сета при 6:2. 

Началото на втората част беше далеч по-спокойно и равностойно, след като и двата тима успяваха да задържат сервиса си, за да бъде оформен резултатът 2:2. Резултатът стана 3:3, а в седмия гейм дойде и решителният момент във втория сет. Димитров успя да изкове първите си две точки за пробив за частта, а при втората успя и да вземе гейма на съперника си - 4:3. 

До края на сета изненади нямаше, а Григор успя да изкове успеха си с 6:4. 

Григор постигна пробив за 2:1 след комбинация от слаб първи сервис на съперника, няколко непредизвикани грешки и великолепни форхенд-уинъри. Леко притеснително беше, че той явно изпитваше болка в гърба и реши да не седи по време на 90-секундната пауза между геймовете.

Димитров не беше правил непредизвикани грешки от третия гейм на предишния сет, което му помагаше значително в стремежа да приключи мача възможно най-бързо. Впоследствие той стигна до два шанса за пробив за 4:1 и го осъществи с поредния си безмилостен слайс от бекхенд. Той отново взе с лекота сервис гейма си и се приближи на само 4 точки от успеха. 

Българинът имаше три поредни шанса да приключи всичко още в гейм № 7, но неговият съперник успя да се отърве и да накара нашия тенисист да сервира за мача. Григор обаче се пропука в най-важния момент, за да върне Жирон, поне частично в сета, 3:5. Жирон продължи възкресението си в сето номер 3, успявайки да намали до 4:5, когато Григор имаше втори шанс да довърши започнатото. 

Сривът в представянето на българина обаче не спря дотук, след като Жирон не само върна и втория пробив, но и поведе с 6:5, а в този момент родният тенисист поиска медицинска пауза. Това обаче не спря сривът, а българинът показваше видимо, че не се чувства никак добре физически. 

Началото на втория сет беше еднакво лошо за родния №1, след като допусна пробив и изостана набързо с 0:3. В тези минути продължаваше да изглежда сякаш Григор опитва да се щади физически, което не му позволяваше да е равностоен. Именно след третия гейм родният ас се отказа и така Жирон се поздрави с една незаслужена победа.