Ига Швьонтек победи италианката Джазмин Паолини с 6:2, 6:1 в женския финал на "Ролан Гарос" . Мачът продължи час и десет минути. 

За Швьонтек това е трета поредна титла от турнира "Ролан Гарос", като така тя събира четири триумфа. Всички те дойдоха в последните пет години - 2020-а, 2022-ра, 2023-та и 2024-та. Така тя стана и четвъртата тенисистка след американката Крис Евърт (7), германката Щефи Граф (6) и белгийката Жюстин Енен (4), която печели четири титли на най-престижния клей турнир в света в Оупън Ерата.

Gulliver/GettyImages
33 снимки

Мачът на корт "Сюзан Ланглен" в Париж премина почти без никакви проблеми за Швьонтек. Единствената изненада за водачката в световната ранглиста бе в самото начало. Тогава Паолини, номер 12 в схемата и пълна дебютантка във финали в турнири от Големия шлем, направи пробив за 2:1.

Това обаче се оказа и единственият лъч надежда за Паолини в мача.

След това в познатия безскрупулен стил Швьонтек спечели десет поредни гейма. Тя взе 20 от последвалите 24 разигравания, за да затвори първия сет с 6:2 гейма.

Във втория сет Швьонтек бе дори по-категорична и след 6:1 за 35 минути приключи мача.

По пътя си към трофея най-сериозното препятствие, което трябваше да преодолее полякинята, се оказа във втория кръг. Тогава тя спаси мачбол срещу японката Наоми Осака. Това се оказа и повратният момент за нея, тъй като в следващите си пет мача не загуби нито един сет и даде общо само 17 гейма на противничките си.

За 23-годишната Швьонтек това е пета титла в турнирите от Големия шлем. Освен четирите си трофея от "Ролан Гарос" тя има една купа и от Откритото първенство на САЩ през 2022 година. /БТА