Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна успешно участието си на тазгодишния Ролан Гарос. Гришо, който е 18-и поставен в схемата победи с 6:1, 6:1, 6:1 американеца Маркос Хирон.

С трисетовата си победа в Париж, българинът взе реванш от 28-годишния тенисист, срещу когото се отказа на същата фаза през миналата година във френската столица. Причината за преждевременното прекратяване тогава, бе проблем в областта на кръста за хасковлията.

Освен с многото непредизвикани грешки от страна на Хирон и няколкото красиви изпълнения на Димитров, сблъсъкът на корт номер 7 ще се запомни и с демонстрираните нерви от 49-ия в ранкинга на ATP в първите два сета. Американската ракета на няколко пъти отправи различни по вид реплики и изразяваше доста бурно разочарованието си от някои топки.

Във втори кръг на Откритото първенство на Франция Григор ще срещне победителя от сблъсъка между Борна Чорич и Карлос Таберне.


I СЕТ 

Двубоят започна с подаване на Гришо. Българинът загуби първата точка, но постигна обрат. Все пак с пресилен форхенд можеше да си създаде проблеми при 30:30, но до такива не се стигна след топка в мрежата от Хирон. Първото подаване на Хирон бе много злополучно за него - Гришо бързо взе аванс до 40:0, извоювайки три брейкбола. Сервис по правата и прахосано драйв-воле направиха 30:40 и дадоха наеджда на по-нискоранкирания тенисист, но впоследствие той направи двойна гершка и осигури аванс на Димитров. Ретурите на Хирон продължиха да са отчайващи и във второто сервиране на Гришо. Въпреки че се стигна до 30:30, хасковлията показа здрави нерив и със сервис по диагонал взе аванс, а впоследствие много лош бекхенд-ретур на американеца донесе трети гейм за Димитров. Хирон най-после регистрира гейм на сметката си, въпреки че Григор стигна до 40:40. Българинът направи и няколко грешки в гейма, като излезе много неразчетено на мрежата в средата на подаването на своя съперник.

Американецът продължи да посреща много зад основната линия, но това далеч не му беше в услуга. Димитров започна търпеливо гейма, а лош ретур на №49 в рангинга направи преднината на българина 30:0 и той нямаше затруднения да я задържи. Форхенд в мрежата донесе пръвата точка на Гришо в шестия гейм в сета. Впоследствие Хирон не успя да върне и един дълбок удар на Димитров, след който предяви претенции за аут. Григор реализира още първия си брейкбол и затвори на 15. Българинът нямаше никакви затрудниния при своето подаване, което затвори на 0 с комбинация сервис-мрежа.

II СЕТ

Вторият сет започна с грешка на Хирон, след която американецът за пореден път видимо се ядоса. В следващото разиграване той пусна уникална къса топка, с която си заслужи аплодисментите на публиката и Димитров. До края на подаването 28-годишният играч показа много освободено поведение и лесно затвори откриващия гейм.Димитров имаше колебания при подаването си, особено след като дълго се разглеждаше по червената настилка къде е попаднал един негов сервис. В крайна сметка с драйв-воле и хубав невърнат сервис изравни.

Хирон влезе добре във второто си подаване и поведе набързо с 40:0. Григор обаче влезе умело в следващите разигравания и изравни до 40:40 с 11-ата непредизвикана грешка на своя съперник. Двойна грешка позволи на хасковлията да вземе предимство в гейма и съответно брейкбол, но той не се възползва. При втория шанс за пробив обаче нямаше прошка – 2:1. Димитров затвърди пробива си, като в своя сервис-гейм натрупа няколко точки с много разнообразни разигравания. Хирон отново имаше затруднения с подаването. При 30:15 дълго разиграване вдигна публиката на крака. То беше завършено от Гришо, който на опразнен корт от воле завърши, за да вземе две точки за брейк и още първата бе реализирана. Страхотна къса топка даде преднина на Димитров в шестия гейм от сета. След 15:0 Гришо продължи да води разиграванията със сечен бекхенд и в крайна сметка спечели рутинно петия гейм в своя актив.

Поредната чудесна къса топка от Гришо му даде две точки преднина в последния гейм от втория сет. След това българинът стигна и до три сетбола, първите два, от които не бяха оползотворени заради хубав плосък сервис на Хирон и добро разиграване от негова страна. До изравняване на точките не се стигна и хасковлията спечели и втория сет, отново с 6:1.

III СЕТ

Григор започна третия сет, както и първия - със спечелено подаване без много затруднения. Още първото подаване на Хирон пък бе отразено от българина, осигурил си пробив аванс и в третия сет.Третият гейм се оказа далеч по-труден от останалите за Димитров, като дори допусна да се стигне до брейкбол за №49 в ранкинга. Григор обаче запази бе безупречен до края на третия гейм и направи преднината си в сета чувствителна.

Хирон "вдигна глава" в четвъртия гейм от сета, в който на няколко пъти разкара Гришо по корта. Родният тенисист все пак стигна до два шанса за пробив, но бе развенчан в намеренията си и американската ракета записа първи гейм в актива си в третия сет. Григор спечели подаването си за 4:1 светкавично, без да даде и капка шанс за отговор на своя противник.Хирон залагаше на излизания напред и отрази два от шансовете за пробив в шестия гейм, а третия бе спасен с чудесна защита. Все пак мощен форхенд на Гришо му донесе четвърти шанс за пробив и той вече беше материализиран с излизане на мрежата и воле.