Най-добрият български тенисист Григор Димитров даде доста любопитно интервю преди началото на втория Голям шлем за година „Ролан Гарос“ и то с един от секссимволите на тениса Даниела Хантухова, която се отказа от професионалния спорта.

Хасковлията коментира специалната си връзка с френската столица, разкри тайните в стила си на обличане и отговори на няколко бързи въпроса.


Какво означават „Roland Garros“ и Париж за теб?

- Вярвам, че имам много специална връзка не единствено с турнира, но и със самия град. Живял съм в Париж около 4 години. В началото не бях убеден, че се наслаждавам на френската столица толкова, колкото ми се искаше.

С течение на времето обаче все повече се забавлявах - не само заради града и турнира, но и защото имах възможността да търся нови приключения. За съжаление, точно когато най-много заобичах Париж, се наложи да го напусна. Всеки път, завръщайки се там, ме навяват само сладки и скъпи за мен спомени. Прекрасно е, наистина. Случвало ми се е понякога просто да намина в Париж за уикенда и да прекарам време на едно невероятно място.

На какво най-много се наслаждаваше в Париж?

- Първоначално си мислех, че храната е най-хубавото нещо там. С времето обаче отново настъпи промяната - започнах да търся "скъпоценните камъни", надниквайки в същността на Париж. Исках да се разходя из новите паркове, да посетя сгушени кътчета, да пия кафе в интересни заведения. Някак си имах стремежа да отида там, където никой друг не ходи - например всички се разхождат по главната улица, но аз избирах по-малките такива.

Едно от любимите ми места във френската столица е Монрмартър (хълм в Париж, прочут с красивата си архитектура). Имаше едно ателие в този район и съм си обещал, че непременно ще го посетя - ако се наложи, ще дойда по-рано във Франция тази годна. Просто градът ми носи толкова положителни емоции, които прегръщам с отворени обятия.

Несъмнено си една от най-стилните известни личности в света, трябва да ти се признае. Какво означава модата за теб въобще?

- Когато започнах да се задълбочавам в тази сфера, първото, което исках да разбера, е всъщност какво аз харесвам - исках да открия своята идентичност. Също така търсих отговор на въпросите: Защо ще облека дадена дреха? По какъв начин ще я облека? На кое шоу ще гостувам?. По този начин бързо разбрах кое за мен е важно, а то е именно да избягам от баналното и да бъда различен, да бъда „уникален“ по свой собствен начин, надниквайки в детайлите.

Сега си спомням първото шоу, в което гостувах – „Долче и Габана“ в Милано. Имах честта да бъда поканен от Ана Уинтур - един от хората, на които най-много се възхищавам. Тя ми се обади един ден и ми каза: „Хей, Григор! Непременно трябва да дойдеш в Милано днес“. По това време тъкмо приключвах с тренировка, но веднага след обаждането хванах първия самолет към италианския град. Не можеш да откажеш на Ана.

Пристигнах в Милано и Ана заяви, че ще дефилирам по подиума. Често казано, чувайки това, леко се притесних - всички се подготвяха трескаво - прически, дрехи, а аз се чувствах като риба, изкарана от океана. След това обаче се усетих в свои води. Казах си – „Какво пък толкова? Мога да се справя с това. Както в тениса преди важно събитие си имаш своите малки ритуали“. Тук е същото, но с малката разлика, че обстановката е доста по-далечна от спорта.

Дефилирах по подиума минута и 20 секунди, а се подготвях за това цели 3 часа. Честно казано, тази минута и половина беше най-дългата в живота ми и постоянно се питах: „И сега какво - трябва просто да вървя?“

Свикнал съм да тичам по корта и да бъда агресивен, но това ме изхвърли в съвсем различна среда. Тогава осъзнах, че дрехите, които носиш, показват твоето отношение към модата. А това е от огромно значение. След това преживяване може би малко промених стила си на обличане, промених и рутината си при пазаруване. Причината за това е, че никога не съм искал да „робувам“ на един определен стил.

След като толкова задълбочихме темата за модата, сега ще играем на една игра - давам ти имена на 3 известни личности, а ти ми казваш коя според теб има най-добър стил. Първите са Стефан Едберг, Пат Рафтър и Ги Форже.

- Ще бъда напълно честен - не съм наблюдавал чак толкова Ги. Най-много събрани впечатления имам за Пат Рафтър, така че ще се спра на него.

Габриела Сабатини, Крис Евърт и Елена Дементиева?

- Със сигурност Габи. С нея поддържаме най-силна връзка.

А сега - бързи въпроси. Въобще не искам да мислиш, когато отговаряш! Авеню Монтан или Пето Авеню?

- Авеню Монтан.

Макарони или палачинки?

- Макарони.

Италианска или френска кухня?

- Италианска.

Спринтова на корта или интензивна тренировка във фитнеса?

- И двете.

Никой не бе давал този отговор досега. Първи мач в програмата или нощна сесия?

- Предпочитам първи мач.

Вино или шампанско?

- Никога не съм пробвал алкохол през живота си, така че не знам. Където и по света да пътувам, всички чуват този отговор. Заклевам се. Да, това всъщност е доста интересен факт за мен.

Смокинг или ежедневно облекло?

- От край време нося много смокинги, така че ще се спра на тях.

Сърфинг или голф?

- По-скоро сърфинг

Луксозен ресторант или пикник на плажа?

- Определено пикник на плажа.