Григор Димитров загуби от Яник Синер с 2:6, 4:6, 6:7(3) в четвъртфинален мач на Ролан Гарос. Така италианецът си осигури място на полуфиналите, където ще срещне победителя от двубоя между Стефанос Циципас и Карлос Алкарас.

Първият сет започна с ранен пробив на световния номер 2, докато Гришо не успя да се нагоди към трудните условия в Париж. Последва и втори пробив за Синер, който спечели сета с 6:2 и поведе в срещата.

Италианският тенисист стартира втория сет с пробив. Първата ни ракета така и не стигна до възможност да върне пробива, въпреки че покачи оборотите. В крайна сметка Яник Синер спечели и втория сет с 6:4. 

Третият сет бе по-оспорван, като двамата си размениха по един пробив, за да се стигне до тайбрек. В него обаче италианецът надделя и така си заслужи място в следващата фаза на турнира от Големия шлем.

22-годишният Яник Синер се класира за първи полуфинал на Ролан Гарос в кариерата си. След срещата стана ясно, че той е и новият номер едно, след като Новак Джокович прекрати участието си в Париж заради контузия. 

Gulliver/GettyImages
39 снимки

ПЪРВИ СЕТ (2:6): 

1:0 - Срещата започна със сервис-гейм на Гришо. Българинът не успя да вкара първи сервис на два пъти, но поведе с 30:0, а след това последва и ас. Най-добрият ни тенисист успя да затвори подаването си на нула.

1:1 - Димитров демонстрира отлична защита и стигна до стоп воле на Синер, който излезе напред към мрежата. Впоследствие българинът взе точката за 15:15, а по-късно се стигна и до равенство 30:30 след грешка на италианеца. Все пак световният номер 2 спечели сервис-гейма си и изравни.

1:2 и пробив за Синер - Гришо имаше затруднения като се стигна до 30:30 след бекхенд по правата, който излезе в аут. Последва грешка на хасковлията, който даде първи шанс за пробив на противника. Синер прати топка в аут - 40:40. След това обаче италианецът стигна до нов брейк пойнт. В този случай Яник Синер успя да пробие Григор след непредизвикана грешка на българина.

1:3 - Яник Синер без затруднения успя да спечели подаването си и да затвърди пробива. 

1:4 - Българинът допусна изоставане от 0:40 на свой сервис-гейм и така Синер получи три шанса за втори пробив в сета. Първият бе отразен, както и вторият. След красиво разиграване Гришо успя да доведе резултата до 40:40. Последва непредизвикана грешка на световния номер две, което даде преднина на Григор. В следващото разиграване обаче мрежата спря хасковлията и така се стигна до ново равенство. След това се стигна до нов брейк пойнт за италианеца, който стана факт след непредизвикана грешка на първата ни ракета.

1:5 - Яник Синер продължи с убедителната си игра и без проблеми спечели шестия гейм на 0.

2:5 - Гришо успя да обърне подаването си и повде с 40:15 след една от редките грешки на италианския тенисист. След това обаче мрежата помогна на Синер и затрудни българина, който не успя да върне топката. В крайна сметка Димитров спечели втория си гейм в сета.

2:6 и сет за Синер! - Световният номер 2 сервира за спечелване на сета и бързо-бързо поведе с 40:0. Къса в аут на италианеца обаче остави Гришо в гейма. Това обаче се промени при следващия сервис на Синер, който Димитров не успя да върне.

ВТОРИ СЕТ (4:6):

0:1 и пробив за италианеца - Вторият сет също започна със сервис-гейм на Димитров. Синер обаче поведе с 30:15, след като на няколко пъти ударите му кацнаха точно на линиите. След това Гришо изравни, но италианецът стигна до точка за пробив, а след това не даде шансове на най-добрия ни тенисист и стигна до пробив още в началото на сета.

0:2 - Яник Синер продължи да контролира случващото се на корта и не остави шансове на Гришо, затвърждавайки пробива си. Междувременно в играта на българина почти нищо не се получаваше. 

1:2 - Григор изостана с 0:30 при сервис. Последва обаче точка, а след това и ас на хасковлията, за да изравни до 30:30. След чудесен първи начален удар българинът и поведе. Този път той не допусна пробив и взе първия си гейм в сета.

1:3 - Форхенд на Гришо кацна на линията за 15:15. Най-добрият ни тенисист определено вдигна нивото и след хубави разигравания стигна и до 40:40 при сервис на противника, като най-после вкара чудесен бекхенд по правата, който на няколко пъти от началото на срещата не му се получи. В този ключов момент обаче италианецът записа ас и взе преднина в гейма. Впоследствие той успя да спечели и разиграването си.

2:3 - Гришо демонстрира по-добра игра и на свой сервис, като убедително спечели подаването си.

2:4 - Първата ни ракета спечели първата точка при начален удар на италианеца. Последва дълго разиграване, което обаче отиде на сметката на 2-ия в света. Гришо продължи да натиска и да разхожда противника по корта, но за жалост един от ударите на българина беше в аут. Синер сгреши къса топка и това доведе до 40:30. Той обаче запази хладнокръвие и спечели подаването си.

3:4 - Непредизвикана грешка на Гришо доведе до 15:15, след това обаче първата ни ракета пусна страхотна къса и изненада опонента си. За жалост последва втората двойна грешка на българина в мача и 30:30. Последва точка за Синер, който бе подпомогнат от мрежата, а така и получи нова възможност за пробив. Добра серия от бекхенди на Димитров обаче доведе до точка за него и равенство 40:40. Хасковлията направи две поредни точки и измъкна гейма.

3:5 - Италианецът бе непоколебим на свой сервис, започвайк и гейма с ас, а след това той увеличи преднината си и на 40:0. Тогава дойде още една директна точка от начален удар и гейм за Синер на нула.

4:5 - Българинът допусна грешка в първото разиграване, но след това със солидни сервиси стигна до 40:15. Последва отличен ретур на Яник Синер, който намали изоставането си в гейма. Гришо опита бекхенд, но не нацели топката и я прати далеч в аут- 40:40. В крайна сметка най-добрият ни тенисист взе две поредни точки и спечели гейма.

4:6 и сет за Яник Синер! - Световният номер 2 сервира за спечелване на сета, като мощен форхенд по правата на Григор Димитров доведе до 15:15. Късметът покри Синер, който отново намери страничната линия въпреки добрия ретур на Гришо. Последваха три поредни точки за италианеца, който спечели сета.

ТРЕТИ СЕТ (6:7): 

1:0 - Григор направи третата си двойна грешка, а след това допусна и непредизвикана такава, за да се стигне до равенство 30:30 в първия гейм от сета. Мрежата спря българина в следващото разиграване и Яник Синер отново получи възможност за пробив в първото подаване на хасковлията. Силен сервис обаче не остави шансове на Синер - 40:40. Димитров поведе след солиден начален удар и добро излизане напред към мрежата. Последва обаче ново равенство. В крайна сметка Димитров оцеля и не позволи да бъде пробит. 

1:1 - Българинът поведе с 30:15 след добра защита и грешка на Яник Синер. Италианецът обаче отговори с ас за 30:30. Последва удар на Гришо в мрежата, като така вторият в света взе контрол над сервис-гейма си. В следващото разиграване късметът се усмихна на Димитров и се стигна до 40:40. Чудесна игра на най-добрия ни тенисист доведе до преднина за него в гейма и първа възможност за пробив в гейма. Гришо обаче не успя да се възползва от този шанс - дюс. Слайс бекхенд в мрежата даде преднина на Синер, който след това спечели подаването си и се измъкна от трудната ситуация.

2:1 - Гришо показа добра игра на серивс и стигна до 40:15, след това Синер успя да изненада българина с ретур-мрежа и смач. Димитров обаче вкара нов солиден начален удар и спечели подаването си.

2:2 - Синер отговори със сервис-гейм на 0.

3:2 - Гришо контролира подаването си, като на няколко пъти разходи Синер по корта, а и един сервис му помогна да поведе с 40:15. След това обаче тръгна агресивно към мрежата и Синер с перфектен лоб взе точката. В крайна сметка българинът взе гейма.

3:3 - Италианският тенисист поведе с 30:0, но след това Григор пласира чудесен форхенд, за да спечели точката. Все пак италианецът завърши гейма с ас и отново изравни.

4:3 - Григор Димитров отговори с категоричен сервис-гейм.

4:4 - Яник Синер не остана по-назад, като без проблеми стигна до 40:0 в осмия гейм от сета, а след това го и спечели на нула. 

4:5 и пробив за Синер - Гришо допусна четвърта двойна грешка за 15:15. Селд това прати и топка в аут, което даде преднина на Синер в гейма. Поредна грешка на българина даде два шанса за пробив на италианеца, който се възползва още от първия.

5:5 - Григор стигна до три шанса да върне пробива при 40:15, като за първи път в срещата Яник Синер се разклати. Първата ни ракета успя в най-ключовия момент да осъществи пробив и отново да върне равенството в геймовете.

6:5 - Синер затрудни най-добрият ни тенисист, като стигна до 30:30. След това обаче италианецът прати бекхенд в аут и така Гришо поведе. Последва обаче топка в мрежата и равенство 40:40. Две поредни точки на Григор му донесоха успех в гейма и минимум тайбрек.

6:6 - Гришо показа отлична игра и поведе с 30:15, той разходи Синер по корта, а накрая пусна къса, която бе върната от италианеца. Тогава последва сечен бекхенд, който хвана в крачка Яник Синер. Той обаче запази спокойствие и взе две поредни точки, за да поведе с 40:30. Димитров отново майсторски разходи противника, като със стоп-воле максимално го затрудни. Синер опита лоб, но прати топката в аут - 40:40. Синер отново се спаси и спечели сервис-гейма си, за да вкара третия сет в тайбрек.

6:7 - Тайбрекът започна с точка на Григор, който и сервира. Италианскяит тенисист взе и двете точки на свой начален удар, като при втората излезе на мрежата и въпреки добрата защита Григор не успя да измъкне точката. Непредизвикана грешка на Синер доведе до равенство 2:2 в тайбрека. За жалост обаче след това Синер осъществи мини пробив и поведе с 5:2. При 6:3 италианецът получи три мач бола, като се възползва още от първия, за да спечели сета и мача.