Първата ракета на България – Григор Димитров, отпадна от третия за годината турнир от Големя шлем – „Уимбълдън“, след загуба от световния №6 датчанин Холгер Руне на 1/8-финалите с резултат 1:3 сета [6:3, 6:7 (6), 6:7 (4), 3:6] за 3 часа и 21 минути игра на корт №1. 

Това беше първи официален мач между двамата, а до този момент Димитров беше спечелил три чисти победи в Лондон над Шо Шимабукуро от Япония, Иля Ивашка от Беларус и №10 в схемата Франсис Тиафо от САЩ.. Феновете видяха тенис от много висока класа, а българската звезда стартира страхотно и днес, като взе първата част, но допусна обрат след два оспорвани тайбрека. Това явно пречупи нервите на хасковлията, от което Руне се възползва, направи един пробив, който се оказа достатъчен, за да затвори мача.

БГНЕС / BGNES
92 снимки

На четвъртфиналите Холгер Руне ще играе с победителя от мача между световния номер 1 Карлос Алкарас и италианеца Матео Беретини. 

„Чувствам се невероятно, Григор е страхотен тенисист, той ме тласна до лимита на възможностите. Благодаря на зрителите за подкрепата“, бяха първите думи на датчанина след успеха.

Gulliver/GettyImages
98 снимки

Димитров приключва 51-ото си поредно участие на турнир от „Големия шлем“ с 19 победи на „свещената трева“ в Лондон. Той изпревари легендите Катерина и Мануела Малееви, като само Магдалена засега остава пред него по този показател с 21. Иначе за трети път в кариерата си Гришо достигна до осминафинал на „Уимбълдън“ след 2014-а година, когато стигна до полуфиналите и отстъпи на Новак Джокович и след 2017-а година, когато бе спрян от Роджър Федерер. И в двата предишни случая българинът отпадна от бъдещия носител на трофея в турнира.

Григор Димитров Холгер Руне

източник: Sofascore.com


ПЪРВИ СЕТ  6:3 (54 минути):

Григор стартира добре и поведе с 40:0, но Руне съумя да изравни точките. Датчанинът дори стигна до шанс за пробив, който беше отразен от първата ни ракета, а впоследствие на свой ред Димитров взе две поредни точки и съответно първия си сервис-гейм. Руне също успя да спечели първия гейм, в който подава, макар че в един момент се стигна до 30 равни. Гришо вдигна темпото и набързо стигна до аванс от 2:1 след гейм на нула точки. Руне също не срещна особени трудности в следващия гейм, който го приключи на 15 точки. С показаното до момента и от двамата мачът изглеждаше, че ще предостави много равностойна битка. Макар и с леки премеждия Григор си заслужи нов аванс от 3:2 след гейм на 30 точки и завършен с първия ас на българина. Равенството продължаваше да властва след нов бърз сервис-гейм на Руне - 3:3.

БТА / BTA
54 снимки

Последва изключително дълъг близо 15-минутен маратонски седми гейм. Непредизвикано сбъркан форхенд на Гришо и двойна грешка доведе до 0:30. Ас №2 върна точките до 15:30, а невърнат втори сервис възстанови равенството. Още един ас по правата от полето за равенство стигна до обрат от 40:30, но после „ястребовото око“ се стигна до двойна грешка на българина и дюс. Руне провокира Гришо да излезе на мрежата и го излъга с къс диагонал и много ниско свалена топка, след което стигна до точка за пробив. Последва страхотно разиграване, в което Гришо спаси брейк-бола. Нова двойна грешка и още един шанс за пробив за Руне, но българинът се справи с прекрасен минаващ форхенд от плонж извън очертанията на корта и нов дюс. Комбинация от супер втори сервис с прав удар по правата донесе предимство на Димитров, но геймът продължи след негова грешка от форхенд за четвърто равенство. Неотразен начален удар отново му донесе адвантидж, но отлична къса топка на Руне му позволи да вкара гейма в пети дюс. Аут от смач на Григор на празен корт и трябваше да защитава още един шанс за пробив, но с абсолютно същото изпълнение Гришо го отрази. Невърнат втори сервис осигури поредно предимство на хасковлията, но сбърка бекхенд по правата над най-високата част на мрежата - шести дюс. Прекрасен форхенд по правата на българина пак го изведе до предимство, а с ас по правата най-после успя да вземе този дълъг гейм за 4:3. Два добри подсечени бекхенда на Гришо накараха Руне да направи две грешки от форхенд за 15:30. Минаващ обратен удар по правата изведе българина до двоен брейк-бол, но датчанинът спаси първия след форхенд в аут по обратния диагонал. Пробивът обаче стана факт, но Димитров се подхлъзна, а Руне прати прав удар в аут за 5:3.

След падането си Григор имаше леки затруднения и сбърка лесно воле пред празен корт за 0:15. Дълбок бекхенд на линията на Руне доведе до грешка на българина за 0:30. Първият сервис обаче дойде на помощ на първата ни ракета за 15:30. Последва обаче трета грешка, този път от сечен бекхенд, която доведе до двоен брейк-бол за датчанина, а първият беше отразен, макар че Григор отново падна, но осъществи успешно воле на мрежата. Неотразен начален удар на българина премахна и втория шанс за пробив, а втори пореден такъв вече означаваше сетбол. Къса топка на Руне и невъзможност на Димитров да прехвърли мрежата върна дюс. Хубава комбинация сервис-форхенд-уинър осигури втори сетбол на Гришо. Руне обаче отрази и него с малко късметлийски ретур и последвал форхенд тип деми-воле по обратния диагонал, но българинът стигна до трети шанс за затваряне на сета с неотразен начален удар. С дълбок форхенд обаче нашето момче успя да затвори първата част с 6:3 за 54 минути игра.


ВТОРИ СЕТ  6:7 (6), 58 минути:

Руне искаше да се отърси от загубата в първия сет и започна втория с бърз гейм на нула точки. Последва обаче и светкавочен отговор и от Григор, който изравни геймовете с такъв на 15 точки. Последва нов силен гейм за българина при сервис на Руне. Хубав плосък бекхенд по диагонала на Димитров изравни до 15:15, но датчанинът направи втория си ас за 30:15. Ретур на хасковлията докосна мрежат и Руне пресили форхенда си – 30 равни. Датчанинът стигна до гейм-бол, но Григор направи прекрасен  минаващ бекхенд и допълнителен форхенд-уинър за дюс. Двойна грешка на 20-годишния тенисист го постави в позиция да защитава брейк-бол, а втора поредна такава означаваше ранен пробив за Гришо и във втория сет за 2:1. В почивката между геймовете Димитров получи болкоуспокояващо, но без да се възползва от официален медицински таймаут.

Руне не позволи на Григор да направи нещо по-интересно в следващия си сервис-гейм и го взе на нула точки, за да намали резулата, но оставаше с пробив пасив. Българинът не позволи да се стигне до изненада и взе подаването си на 15 точки за 4:2. Нов бърз сервис-гейм на датчанина го остави в сета - 4:3. Неприятното обаче се случи в следващия гейм, когато Руне върна пробива. Григор излезе успешно излизане на мрежата веднага след начален удар за 15:0, а после регистрира неотразен втори сервис за 30:0. Последваха обаче две поредни непредизвикани грешки от форхенд от ракетата на Димитров и се стигна до 30 равни. Датчанинът удари силен ретур с форхенд по диагонала и българинът трябваше да защитава точка за пробив. Контакт с мрежата помогна на световния №6 да се възползва от неточност на българина за 4 равни. Григор не успя да осъществи рибрейк, макар че взе първата точка на сервис на противника, и за Руне излезе с едни гърди напред – 5:4.

Нов много тежък сервис-гейм за Димитров. Той стартира с класическа комбинация сервис-форхенд за 15:0, но след това направи груба грешка от смач за 15 равни. Последва още една непредизвикана от водеща позиция, но после компенсира с ас за 30:30. Поредният пресилен прав удар на Гришо донесе сетбол за Руне, но нашето момче го отрази с хубави форхенди. Нов сервис-форхенд донесе предимство на Григор да получи предимство, а Руне сбърка с предната страна на ракетата си за 5:5. Руне отново дръпна с 6:5 в следващия гейм, макар че се стигна до 30 равни. Първата ни ракета не допусна нова грешка и изравни геймовете до 6:6, което означаваше, че ще има тайбрек. 

Тайбрекът вървеше без мини-пробиви до 5:4 за Руне, когато датчанинът направи отличен бекхенд-уинър по правата, което означаваше и два сетбола. Първият бе неутрализиран с невърнат начален удар и 5:6. Григор направи предостави подсечен бекхенд в средата на корта и Руне пропусна форхенд по обратния диагонал за 6 равни. Датчанинът спечели лесно следващата точка и стигна до нов сетбол за 6:7, а в следващото разиграване Димитров сбърка бекхенд и загуби сета 6:7 (6) за 58 минути игра.


ТРЕТИ СЕТ  6:7 (4), 54 минути:

Григор започна леко неуверено третата част, но все пак взе подаването си на 30 точки - 1:0. Българинът взе първата точка в първия сервис-гейм на Руне в третия сет, но 20-годишият датчанин съумя да обърне и да изравни - 1:1. Ескпресен Гришо взе следващото си подаване на нула точки за 2:1. Руне се измъкна от трудна ситуация, след като при следващото си подаване се стигна до 30 равни и след това дюс, но в крайна сметка грешка на Григор от добра позиция и хубав уинър на датчанина донесоха ново равенство в геймовете. Гришо стабилизира играта си и набързо отново поведе след гейм на нула точки. Руне обаче отговори по същия начин - 3:3. Хасковлията продължи серията със сервис-геймове на нула и отново поведе с 4:3, като завърши с деветия си ас.

Статуквото леко се развали, след като Димитров открадна първата точка в средващия гейм, в който сервираше опонентът му, но световния №6 обърна и изравни - 4:4. Пробивите изглеждаха далеч в тези моменти, а Григор отново дръпна с 5:4, като направи и десетия си ас за край на гейма. Нещата вървяха към втори тайбрек. Руне изтръпна, след като от 40:15 Гришо стигна до дюс с уникална защита и брилянтен минаващ прав удар. Минаващ удар по правата обаче даде предимство на Руне, а младият датчанин показа здрави нерви, за да измъкне подаването си - 5:5. Българинът също имаше леки проблеми при следващото си подаване, след като направи двойна грешка и позволи на опонента му да намали до 40:30, но в крайна сметка Гришо отново излезе напред за 6:5. Тайбрекът и в третия сет стана факт след експресен гейм на нула точки и завършен с ас от Холгер Руне.

Руне направи моментален мини-пробив след продължително разиграване от основната линия, което завърши с грешка на Григор от предната страна на ракетата – 0:1, след което датчанинът взе и двете си подавания за 0:3. След това българинът спечели точка с комбинация начален удар-смач – 1:3. Непредизвикана от форхенд на Димитров обаче донесе нов мини-пробив и 1:4. Гришо пресили подсечен бекхенд по правата, при което трябваше да приеме реалността за 1:5. Българинът върна един от мини-пробивите с хубав ретур и смач на мрежата за 2:5, а после наниза и ас за 3:5. Григор обаче спря следващото разиграване, но топката на съперника беше на линията, което доведе до троен мачбол за Руне. Първият беше отразен с контрапие от форхенд на топ ракетата ни за 4:6, а след това датчанинът спря по същия начин разиграването, но имаше успех и направи обрат в сетовете след 54 минути игра.


ЧЕТВЪРТИ СЕТ  3:6 (34 минути):

Руне поведе в четвъртата част, макар че допусна равенство при 30:30. Григор отговори подобаващо и изравни набързо геймовете - 1:1. Набързо датчанинът отново дръпна след сервис-гейм на нула точки, но българинът не отстъпи и на свой ред взе подаването си на 15 точки - 2:2. На три пъти Григор изкара топката в аут, а Руне завърши гейма с ас за 3:2.

В началото на следващия гейм Григор изпита неудобство, след като от трибуните над корта се отразяваше слънцето, което се отрази на първия му сервис. Все пак, той успя да се задържи до 30 равни, но направи двойна грешка и трябваше да защитава брейк-бол. Още една двойна гришка сложи край на гейма – пробив за 2:4. Макар и трудно (на 30 точки) Руне успя да затвърди пробива, за да се доближи на само гейм от победата в мача. Григор се отърси и взе следващото си подаване на нула точки, като сега следваше по-тежкото - да направи пробив в последния възможен момент, за да се задържи в сета. 

В последния гейм обаче първата ни ракета не успя да задържи преднината си, въпреки че поведе с 30:15 и след 6:3, 6:7 (6), 6:7 (4), 3:6 за 3 часа и 21 минути игра той отпадна от турнира. С този мач приключи и сезонът на Григор Димитров на трева.


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ХОЛГЕР РУНЕ  1:3 сета [6:3, 6:7 (6), 6:7 (4), 3:6]

„Уимбълдън“, 1/8-финал