Григор Димитров стартира с изключително трудна победа US Open над №115 в света Алекс Молчан с 6:7(9), 6:7(5), 6:1, 7:5, 7:6(9)Двубоят продължи 4 часа и 37 минути, а българският тенисист направи обрат от 0:2. Освен това Гришо показа характер, спасявайки три мачбола срещу съперника си от Словакия. В последния сет той губеше с 2:5, но успя да вкара мача в супертайбрек. В него Молчан разполагаше с два мачбола при 7:9, но не издържа загуби следващите четири точки. 
ПЪРВИ СЕТ

Григор откри мача с висок процент вкаран първи сервис, като благодарение на мощните му начални удари Молчан дори не получи шанс да спечели точка в първия сервис-гейм на българин. Следващият гейм бе далеч по-интересен, като Димитров успя да достигне до ситуация 30:30, опитвайки се да пробие сервиса на своя съперник. Два ретура в мрежата обаче помогнаха на словака да се измъкне и да изравни резултата при 1:1. Доста по-оспорвана бе играта при следващия сервис на Димитров. Молчан изравни за 30:30 и когато Григор спечели следващата си точка с мощен форхенд по диагонала, изглеждаше, че геймът бързо ще приключи. Две поредни непредизвикани грешки на първата ни ракета обаче осигуриха първа точка за пробив на словака, който обаче не устоя на напрежението. Последва ново равенство и все пак българинът затвори гейма с минаващ удар по правата - 1:2. 

Молчан показа завидна психика и не допусна да бъде разколебан от пропуснатия шанс за пробив. Словакът спечели своето подаване и изравни - 2:2. В следващия гейм Гришо отново имаше затруднения и позволи на съперника си да поведе с 30:0. Майсторски сервис намали преднината на Молчан, но при следващия прати топката в аут и даде шанс на съперника си за пробив. С два поредни аса обаче геймът бе спасен, помогна му и бекхенд на Молчан в мрежата. Неуспешна къса топка на Молчан сложи точка на гейма - 2:3. Сервисът на словака обаче остана загадка за Гришо в следващия гейм и след 40-0 резултатът е изравнен - 3:3. Отговорът на Димитров бе подобаващ - без да даде точка спечели подаването си и поведе.

Алекс Молчан - Григор Димитров

източник: Gulliver/GettyImages

Гришо спечели първата точка на сервис на съперника, но Молчан бе брилянтен и изравни - 4:4. В следващия гейм нашият тенисист показа силата на първото си падаване и записа нов успех на нула, а с това и поведе в резултата - 4:5. Словакът обаче не му отстъпва и спечели сервиса си, като допусна само една двойна грешка. Молчан се опита да се противопостави, но страхотен форхенд по правата и мощен сервис по диагонала донесоха два геймбола на Григор и той поведе при втория след грешка на Молчан - 5:6. Макар и с доста усилия в Молчан спечели подаването си и след аут от бекхенд на Гришо, сетът ще бъде решен с тайбрек - 6:6. 

Тайбрекът започна с минибрейк на словака, но след това той допусна двойна грешка. Последва такава и от Григор, а непредизвиканите грешки продължиха и Молчан поведе с 4:2 при размяната на полетата. След още една неточност от страна на Димитров словакът поведе с 5:2. Григор обаче показа характер и стигна до 6:6. Подарък на българина и двойна грешка на Молчан доведоха до ново равенство - 7:7. Размяната на непредизвикани грешки обаче продължи и се стигна до 9:9 при втората смяна на полетата. След форхенд в аут и двойна грешка на Димитров първият сет приключи с успех за Молчан със 7:6.

 

ВТОРИ СЕТ

Вторият сет започна с гейм за Молчан - 40-15. Григор не сбърка при подаването си, въпреки започна колебливо и позволи на съперника си да стигне до 30-30. Сервис-геймът на словака също не тръгна добре, но в крайна сметка той го спечели и повезе с 2:1. Димитров спечели подаването с 40 на 15 и изравни - 2:1.В следващия гейм Молчан бе колеблив в началото, но поредната грешка на българина му позволи да го затвори с 40-30 и 3:2. Следващият гейм пак предложи поредното 30:30, но все пак Григор успя да затвори гейма в своя полза - 3:3. Той обаче отново се оказа догонващ в резултата, след като съперникът му спечели своето подаване на нула - 4:3. 

Димитров сложи край на следващия гейм с перфектно стоп воле и 4:4. Молчан обаче отново поведе с изключителен сервис - 5:4 за словака. Новото равенство бе факт след два отлични форхенда на Гришо, които му помогнаха да спечели подаването си. Българинът се противопостави на сервис-гейма на Молчан и стигна до 30:30, но не издържа и отстъпи - 6:5 в полза на 115-ия в света. Гришо направи две двойни грешки в подаването си, но все пак успя да го спечели за 6:6 и ще има нов тайбрек.

Молчан започна ударно в тайбрека и поведе с 3:0 с два минипробива. Грешен ретур и сбъркано драйв воле донесе преднина от 5:0 точки за словака. Димитров спечели следващите си две точки на сервис, но веднага след това Молчан достигна до четири сетбола при 6:2. Гришо отрази първите три и постави съперника си до стената - 6:5, но след това изпрати слайс в мрежата и Молчан поведе с 2:0 сета. Разочарованият Григор пък подари четири ракети на феновете, които бяха разположени най-близко до корта. 

Алекс Молчан - Григор Димитров

източник: Gulliver/GettyImages

ТРЕТИ СЕТ

Димитров започна с успех 40-15, а във втория Молчан показа колебания на сервис и Григор направи пробив, за да поведе с 2:0. Много бързо обаче словакът върна пробива. Размяната на пробиви продължи и Григор с мощен смаш направи 3:1 в своя полза. Молчан обаче не успя в следващия, въпреки че поведе с 30-0. Димитров обаче наложи волята си и с отличен форхенд стигна до обрата. Този гейм сякаш окрили Гришо и той направи нов пробив - 1:5, а след това без проблеми затвори следващия, а с това и третия сет -  1:6.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Григор бе близо да продължи отличната си серия от третия сет, след като затрудни максимално Молчан на неговия сервис. При 30:30 обаче словакът с два аса поведе с 1:0. Отговорът на Григор беше безапелационен - гейм на нула и 1:1. Следващият гейм на словака започна с две негови поредни точки, а Димитров изпусна златна възможност да направи 30:30. След това Молчан не допусна грешки и поведе с 2:1 в сета.Третият гейм започна лошо за Гришо и се стигна до равенство 30:30. С чудесен сервис българинът изравни 2:2. Двойна грешка на Молчан даде аванс на Григор от 15:30, а неуспешно деми воле на словака му предостави шанс за точка за пробив. Той обаче не се възползва и това даде сили на Молчан, който отново поведе - 3:2. Григор показа класа на своя сервис за ново равенство 3:3. Отговорът на Молчан бе подобаващ и той отново поведе с 4:3. Грише започна колебливо на своето подаване, но все пак с перфектни сервиси изравни 4:4.

Следващият гейм започна с непредизвикана грешка на Молчан и 0:15 за Димитров. Световният №115 обаче обърна резултата с отлични сервиси и добра игра на мрежата - 5:4. В следващия Молчан се доближи на две точки от победата, но Григор остана в мача с чудесен сервис и грешка на съперника. С ефектен смаш българинът заслужи аплодисментите на публиката и изравни -  5:5. Ключовият гейм №11 стартира с две грешки на  Молчан, което означаваше 30-0 за Гришо. Форхенд по правата пък му донесе три възможности за пробив и той успя - 6:5 за българския тенисист. Димитров спечели своето подаване, въпреки че съперникът му рискува много, но допусна грешка при решаващата точка и 7:5 за българина.

ПЕТИ СЕТ 

Въпреки че спечели първата точка след страхотен минаващ удар, Димитров не можа да спре Молчан в първия му сервис-гейм на Молчан и словакът поведе с 1:0. Подаването на Гришо също мина без проблеми и равенството е факт - 1:1. Златна възможност за пробив изпусна българинът в следващия гейм, след като стигна до две поредни точки за пробив при 15:40. Молчан обаче устоя с печеливш уинър по бекхенд правата и ас за 40:40. Така словакът се измъкна и излезе напред с 2:1. Въпреки разочарованието, Димитров не позволи да бъде пречупен на своя сервис-гейм и с 40-15  направи резултата 2:2. Петият гейм започна с две поредни точки за Гришо след грешки на съперника, но Молчан се съвзе и изравни - 30-30. Димитров стигна до шанс за пробив, но късметът бе на страната на словака и ново равенство. Смаш в аут даде нова възможност на Григор, но грешка от форхенд спаси съперника му. Грешка в мрежата на Димитров сложи точка на спора - 3:2.

Това като че ли разколеба Димитров, който загуби първия си сервис, а впоследствие извади форхенд дълбоко в аут и подари две точки за пробив на Молчан. Словакът не пропусна тази възможност и с отлична защита поведе с 4:2. Непредизвикани грешки на Димитров доведоха до лесно спечелен гейм за Молчан и 5:2. Гришо спечели без затруднения следващото си подаване, за да намали изоставането - 5:3. Две грешки на Гришо доведоха до изоставане с 0-30, но той не се предаде с отлична игра в защита и на мрежата. В следващото разиграване Молчан падна и получи крамп на десния бедрен мускул, а лицето му се изкриви от болка. Едва успя да изпълни сервиса, но след това допусна непредизвикана грешка и пробив за Григор - 5:4. 

Молчан поиска лекарска помощ, за да бъде облекчена болката му в бедрото. Димитров контролираше събитията на свой сервис в десетия гейм, но нова непредизвикана грешка направи резултата 30:30. Явно помощта на медицинското лице се отрази добре на словака, който отново се движеше без проблем по корта. Двойна грешка дори осигури мачбол на Молчан, но Димитров го отрази с мощен сервис по правата за 40-40, а след това изравни с впечатляващ начален удар за 5:5. В следващия гейм обаче Молчан показа характер и повед с 30-0 на свой сервис. Освен това се движеше отлично по корта, а два поредни сгрешени слайса от ракетата на Димитров означаваха 6:5 в полза на словака. След бърз сервис-гейм на Гришо, сетът и мачът ще бъдат решени от тайбрек. 

Димитров поведе с 2:0 в тайбрека, но словакът върна минипробива, а след това изравни с поредица от подсечени форхенди. Молчан дори поведе с 4:2, макар и с известна доза шанс. Григор обаче изравни, а след това последва размяна на поредица от точки и 7:7. 

Молчан получи два шанса да затвори мача на свой сервис при 8:7, а поредна непредизвикана грешка на Гришо доведе резултата до 9:7. Българинът обаче отрази общо втория мачбол на съперника - 9:8. Молчан показа страхотна защита при сервиса на Димитров, но стоп волето означаваше 9:9. След това Григор получи мачбол след още една печеливша атака към мрежата и Григор сложи точка на гладиаторската битка - 11:9!