Григор Димитров започна участието си на US Open 2024 с победа срещу квалификанта Кириан Жаке. Българинът, поставен под номер 9, се наложи с 3:0 сета (6:3, 6:4, 6:2) в мач, който продължи 1 час и 47 минути. Българинът направи 11 аса и допусна 7 двойни грешки за успеха.

Мачът започна равностойно, но Григор Димитров успя да реализира пробив в четвъртия гейм след грешки от страна на Жаке. Българинът затвърди пробива и спечели сета с 6:3, след като реализира нов пробив.Във втория сет Димитров показа някои колебания и играта вървеше равностойно като се стигна до размяна на пробиви, но в крайна сметка Григор спечели с 6:4. Гришо започна третия сет силно и поведе с пробив и 3:0. След феноменално разиграване, Димитров увеличи преднината си на 4:1 и успешно завърши мача с 6:2, осигурявайки си място в следващия кръг на US Open.

В следващия кръг българинът ще се изправи срещу победителя от двойката Алехандро Давидович-Фокина - Ринки Хаджиката. Джокович също е в потока на българина, като двамата може да се срещнат на четвъртфиналите на последния за годината турнир от Големия шлем. 

Gulliver/GettyImages
17 снимки

Първи сет:

Мачът започна равностойно, като и двамата съперници показаха изключителна ефективност на сервис. В четвъртия гейм французинът успя да стигне до два поредни брейкбола след двойна грешка на Димитров. Въпреки това, световният №9 се справи с предизвикателството, като отрази опасността и спаси още една точка за пробив, което му позволи да възстанови равенството в сета.

В следващия гейм пред Димитров се откри възможност за пробив. Той стана реалност след форхенд в мрежата от страна на квалификанта. Гришо не пропусна тази отлична възможност и осъществи пробив за 3-2, след като завърши атаката с форхенд по правата, с който опонентът му не успя да се справи.

Григор затвърди пробива с убедителен гейм, в който загуби само две точки. В последвалия сервис гейм на Жаке, българинът имаше три възможности за нов пробив, но не успя да ги реализира. Въпреки това, резултатът е 4:3 в полза на първата ни ракета, който продължава да води с пробив преднина.

СЕТ! Григор поведе с 5:3 след светкавичен гейм на 0, след което реализира нов пробив на 15 и взе първия сет с 6:3.

Втори сет:

Григор поведе с 40:0 в първия гейм на втория сет и въпреки че загуби следващите две точки, успя да затвори сервис гейма си и да вземе преднина с 1:0. В последвалия гейм Григор достигна до три точки за пробив след мощен бекхенд уинър по правата, но французинът успя да ги неутрализира и в крайна сметка спечели сервис гейма си, изравнявайки резултата на 1:1.

Григор имаше труден сервис гейм, в който два пъти се стигна до дюс, но успя да го спечели и поведе с 2:1 във втория сет. В следващия гейм Димитров демонстрира отлична игра, като достигна до много трудна къса топка и завърши разиграването с ефектно бекхенд воле за 30:30. Въпреки това, Жаке спечели следващите две точки и изравни резултата в сета на 2:2.

Григор спечели своя сервис гейм убедително, като загуби само една точка, благодарение на солидно сервиране, и повежжда с 3:2. В следващия гейм, след дълго разиграване, Димитров успя да принуди противника си да направи грешка, което му осигури точка за пробив. Българинът се възползва от тази възможност и след още едно силно разиграване реализира пробива, повеждайки с 4:2.

Веднага след като реализира пробив, Григор изостана с 0:40 в следващия си сервис гейм. Въпреки че успя да спечели две поредни точки, при третата изкара топката в аут, което позволи на Жаке да върне пробива и да намали резултата на 4:3. След това французинът, макар и трудно, успя да спечели своя сервис гейм и изравни резултата на 4:4.

Григор изигра солиден гейм, в който допусна само една точка за Жаке и поведе с 5:4. Българинът повиши нивото си на игра и достигна до точка за пробив след мощен форхенд. Жаке успя да отрази първата точка за пробив с мощен сервис, но Григор стигна до нова възможност и спечели втория сет след грешка на французина с 6:4.

Трети сет:

Григор започна третия сет силно, като загуби само една точка в своя сервис гейм и поведе с 1:0. В следващия гейм българинът реализира мощно драйв воле от форхенд за 15:30, а след това направи впечатляваща къса топка и повежда с 2:0 и пробив в третия сет.

Григор затвърди пробива с убедителен гейм на нула, увеличавайки преднината си на 3:0. След много борба, французинът успя да спечели първия си гейм в третия сет, намалявайки резултата на 3:1.

Феноменално разиграване в петия гейм, което завърши с успех за Григор, вдигна публиката на крака. Българинът спечели гейма на 15 и поведе с 4:1. В следващия гейм Григор достигна до точка за пробив, но Жаке успя да измъкне гейма си с мощни сервиси, намалявайки резултата на 4:2.

Григор успя да спечели своя сервис гейм, въпреки че французинът достигна до 30:30. С помощта на отличния си сервис, българинът поведе с 5:2 и принуди Жаке да сервира за оставане в мача. Въпреки това, Григор реализира още един пробив, с което спечели гейма, сета и мача. 6:2