Най-успешният български тенисист - Григор Димитров, се класира за 1/8-финалите на първия за дебютния турнир от Големия шлем - Australian Open 2021. Роденият в Хасково тенисист победи с 6:0, 1:0 Пабло Кареньо Буста след отказване на испанеца заради мускулен проблем в областта на корема, за да чака победителя измежду Доминик Тийм и Ник Кириос.

Григор премина безпроблемно испанския тенисист, след като буквално го надигра през първия сет от тази фаза на турнира. Григор сервира умело, докато неговият опонент не успяваше да се справи с неговите удари, заради което бе пробит във всичките пъти, в които Димитров посрещаше сервиса на Буста.Самият испанец получи болки в коремната област в петия гейм, заради което "предаде" гейма за българина. Гришо запази психика, въпреки намесата на медицинския щаб за испанеца, който бе викнат между двата сета, след което хасковлията проби за четвърти път своя опонент.

Това бе последният случай в срещата, в който Гришо проби Буста, след което последва отказване от испанеца заради контузия, за да може Димитров да продължи напред. Българинът чака в следващата фаза победителя измежду Доминик Тийм и Ник Кириос.


24 снимки


До момента Димитров има шест мача срещу испанския тенисист, като двамата са записали по три победи. Димитров започна силно участието си на Australian Open и не загуби сет в мачовете си срещу Марин Чирич и Алекс Болт.

Ето всичко, което се случи по време на мача на втория по големина корт в Мелбърн.


Сет 2:

1:0 Пробив - Григор и мач! Буста получи медиинска пауза на почивката, за да се погрижат за коремната част на тялото му, а Григор стигна до 40:15 в негова полза при негов сервис. Скъсен диагонал от испанеца спомогна на Буста да намали, след което нова точка за ибериеца изравни за 40:40.Нова точка за пробив имаше шанс за Буста, ала с разиграване от дъното на корта успя да неутрализира българския тенисист. Нова негова грешка доведе до нов шанс за Гришо да поведе, за да продължи напред със съхранени сили.

Сет 1:

6:0, Сет - Димитров! Григор не допусна абсолютно никаква неточност в постройката си на своя сервис, след което категоризира сета в своя полза.

5:0 Пробив - Григор! Българинът стигна до две възможности за пробив, след като съумя да покаже по стабилен тенис от основната линия, която явно се харесваше на двамата, след което с изящен форхенд именно оттам матира съперника.

4:0 Димитров допусна точка за рибрейк, но пласира великолепна точка по правата, за да дойде нова смела атака към мрежата със стоп воле, което не остави никакъв шанс на испанеца и да дръпне напред. Последва сервис на Гришо, който бе неспасяем за испанеца за 4:0.

3:0, Пробив - Григор! Сечени бекхенди от българина му позволиха на Григор да материализира категоричното си предимство над испанеца, за да поведе с два пробива аванс.

2:0 Димитров изпита някои затруднения при първия си сервис, ала постигна целта си и след положително начало, без нужно за адаптация достина до това, което искаше.

1:0, Пробив - Григор! Срещата стартира с дълъг бекхенд, който е „класиката” на Буста, ала той завърши аут. Последва страхотно разиграване на мрежата, ала испанецът „спаси” късата топката и изравни, след което Буста притисна българина и завзе точката. Григор с търпелива игра и след близо петминутен гейм с разнообразието си поведе на съперника.