Григор Димитров се класира за осминафиналите на "Ролан Гарос" след победа с 6:3, 7:6 (4), 4:6, 6:4 над квалификанта Зизу Бергс. Двубоят започна в петък, но беше доигран днес на корт "Филип Шатрие" заради дъждовете над Париж. 

Българинът изравни най-доброто си представяне във френската столица, а за място на четвъртфиналите ще спори с Хуберт Хуркач. 

ПЪРВИ СЕТ (6:3):

Началото за Григор бе трудно, след като изостана с 0:40 на свой сервис. Това даде три възможности за пробив на Бергс още в първия гейм на мача. Първите два брейк пойнта бяха спасени от Гришо, но след това той допусна пробив. В началото на втория гейм обаче отново заваля, като това прекъсна срещата. Двамата се прибраха в съблекалните, а малко след това хасковлията се завърна на корта, тъй като дъждът намаля. След подновяването на играта, Зизу Бергс затвърди пробива си и поведе с 2:0.

Григор спечели следващия си сервис-гейм без затруднения. След това обаче дъждът отново прекъсна срещата. След повече от 20 минута пауза срещата бе подновена. В четвъртия гейм от началото на срещата Гришо получи първи шанс за пробив при 40:30. Белгиецът обаче изравни, а след дълго разиграване успя и да вземе предимство. След това Бергс обаче не успя да затвори гейма, след като двамата с българина излязоха на мрежата, а в крайна сметка първата ни ракетоа успя да прехвърли противника и да спечели точката. В следващото разиграването удар на Гришо срещна мрежата, но топката тупна в половината на белгиеца, който пък след това със смач отново взе преднина, а впоследствие направи резултата 3:1.

Най-добрият ни тенисист отново имаше проблеми при свой сервис, като се стигна до 30:30, а след това и 40:40. В крайна сметка с къса топка българинът измъкна гейма. Бергс започна сервис-гейма с двойна грешка - първата му в мача, а след това направи и непредизвикана грешка на мрежата. Гришо поведе с 40:15 и получи два шанса за пробив. Белгиецът изпрати топка, която бе посочена като аут, но Димитров се намеси и увери всички, че всъщност топката е попаднала в полето му, постъпвайки изключително джентълменски. След това хасковлията се възползва от втория си брейк пойнт и с къса топка върна пробива - 3:3.

Зизу Бергс обаче получи нова възможност да пробие още в следващия гейм. Българинът успя да вземе две поредни точки и обърна гейма, а след това го и спечели с перфектен сервис - 4:3. В следващия гейм 24-годишният белгиец направи първия си ас, но дори това не му помогна, след като Гришо стигна до 40:40. След това обаче над корта заваля силен дъжд, което доведе до трето спиране на срещата. Този път паузата беше кратка, а след това Гришо пропиля една възможност за пробив, за да се стигне отново до равенство 40:40. Гришо стигна до нов брейк пойнт, като този път грешка нямаше и той поведе с пробив - 5:3. Българинът навакса изоставане от 0:30, за да спечели гейма и да затвори сета при 6:3.

ВТОРИ СЕТ:

Гришо показа отлична игра на мрежата, но при следващия сервис на Бергс ретурът му отиде в аут - 15:15. Последваха обаче две поредни точки за българина, при което Бергс едва не си изпусна нервите. Така се стигна и до три шанса за пробив. Първата ни ракета се възползва още от първия и започна отлично втория сет. Първата ни ракета спечели следващия гейм на 0 и затвърди пробива си - 2:0. Белгиецът спечели сервис-гейма си, но след това отново започна да вали силно, което наложи и покриването на корта. Тенисистите отново се прибраха в съблекалните си и двубоят беше отложен за събота. 

Първата точка при подновяването беше за Бергс, но след това Григор взе нещата в свои ръце и поведе с 40:15, а след това затвърди пробива си - 3:1. Бергс набързо върна пасива си на един гейм. Шестият гейм започна колебливо за Димитров и след няколко грешки съперникът му получи две точки за връщане на пробива. Хасковлията спаси първата точка, но загуби втората след дълго разиграване - 3:3. Димитров веднага получи шанс отново да поведе с пробив, след като поведе с 40:15 при подаване на Бергс. Българинът допусна грешка и прати воле в мрежата при празен корт. Белгиецът обаче допусна елементарна грешка и отново изостана с пробив - 4:3. 

В осмия гейм Бергс отново заигра добре и стигна до нова точка за пробив. Белгиецът допусна грешка от форхенд и се стигна до равенство. Григор спечели две последвателни точки, за да поведе с 5:3. Бергс спечели четири последователни точки за 5:4 и накара Григор да се бори за гейма при негов сервис. Димитров стигна до сетбол при 40:15, но Бергс с отлично изпълнен бекхенд по правата остава в сета. Белгиецът след това намери начин и да изравни. С двойна грешка на българина резултатът стана 5:5. Бергс продължи да играе добре и поведе с 6:5. Гришо взе подаването си на 0 и вкара сета в тайбрек. 

Димитров направи минипробив, след което Бергс поведе с 3:2. Бъгларинът спечели две бързи точки за 4:3, а при 6:4 стигна до сетбол. С отлична комбинация българинът стигна до 7:4 и 2:0. 

ТРЕТИ СЕТ: 

Григор започна третия сет с бърз гейм, след който поведе с 1:0. Бергс не показа колебания и също толкова бързо изравни. Белгиецът стигна до точка за пробив при 40:30. Димитров успя да стигне до равенство, но съперникът му спечели следващите две точки и проби. Гришо можеше да върне пробива, но Бергс успя да стигне до равенство. Димитров при третата си точка за пробив успя да го осъществи и изравни - 2:2. Хасковлията продължи да бъде колеблив при своето подаване и позволи на съперника му да поведе с 40:0. Гришо спаси два брейкбола, но при третия допусна нов пробив. 

Димитров спечели първите две точки при подаването на Бергс, но този път съперникът му успя да затвърди пробива си и поведе с 4:2. Зизу стигна до нови две точки за пробив при подаването на Димитров, но българинът успя да стигне до равенство, а след това и да намали изоставането си. С бърз сервис гейм Бергс си върна двата гейма аванс. Григор отново изпита затруднения при свое подаване, но все пак стигна до 4:5. Съперникът на българина поведе с 40:15 в десетия гейм на третия сет. Димитров стигна до изравняване, но Зизу Бергс спечели следващите две точки и спечели сета с 6:4. 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ: 

Четвъртият сет започна с подаване на Димитров, което той спечели на 15. Българинът създаде доста трудности на Бергс при неговото подаване, но белгиецът в крайна сметка успя да се измъкне, минавайки през равенство. Последва размяна на геймове за 2:2. С бърз гейм на 0 Димитров поведе с 3:2. Бергс също не срещна проблеми при своето подаване и отново изравни. 

Сетът продължи да се развива по същия начин и Гришо нямаше особени проблеми при своето сервис гейм за 4:3. Белгиецът с пореднен гейм на 0 изравни - 4:4. Димитров повтори упражнението и не даде шансове на своя съперник за 5:4, като го принуди да сервира за оставане в мача. Напрежението оказа влияние и Димитров стигна до два мачбола, като спечели втория, а с това и срещата.