Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна чиста победа с 3-0 сета (6:3, 6:4, 6:4) над Иля Ивашка от Беларус и се класира за третия кръг на Уимбълдън. Бълагринът стига до тази фаза на елитната надпревара за първи път от 2017 година насам.

След като вчера българският тенисист записа чист успех над японския квалификант Шо Шимабукуро, днес той стори същото срещу Ивашка, макар и победата му да дойде по-трудно.

Gulliver/GettyImages
15 снимки

Ивашка постигна ранен пробив в първия сет и поведе с 3-1, но след това Димитров влезе в серия от пет поредни гейма, за да вземе тази част. Във втория сет Григор реализира един пробив и бе стабилен на собствен сервис, за да стигне до 6-4. Третата част вървеше без пробиви до 3-3, когато първата ракета на България взе подаването на съперника си, но веднага след това изгуби предимството си. Все пак Димитров отново стигна до пробив за аванс от 5-4 и затвори мача на собствен сервис след малко над два часа игра. В заключителния гейм Димитров пропусна шест мачбола, преди да спечели мача.

По този начин Григор Димитров записа своята победа номер 81 в турнирите от Големия шлем и се класира за третия кръг на Уимбълдън. В събота той ще се изправи срещу американеца Франсис Тиафо, поставен под номер 10 в основната схема, в битка за място в осминафиналите. Това ще бъде четвърти мач между двамата, като до момента Григор води в баланса с 2-1.

Димитров - Ивашка

източник: SofaScore.com

ПЪРВИ СЕТ

Двубоят започна по неприятен начин за българина, който стартира с двойна грешка. Въпреки че успя да изравни до 30:30, Григор допусна пробив още при първото си подаване в срещата. Вторият гейм бе още по-лесен за Ивашка, който го не даде нито точка на българина и го спечели на 0. Димитров започна колебливо и третия гейм, като позволи на белорусина да поведе с 30:0. Все пак той показа характер и успя да изравни, а след това и да спаси точка за пробив и в крайна сметка да спечели подаването си. Шестият гейм в първия сет бе най-дългият и равностоен от началото на срещата. Ивашка успя да спаси цели пет точки за пробив, но в крайна сметка при шестия опит от страна на Григор, белорусинът капитулира. Съперникът направи двойна грешка в решителния момент и подари гейма на родния тенисист. Григор поведе за първи път в мача, след като спечели подаването си на 0 и показа, че започва да излиза от кризистните моменти в първите геймове. Оттук започна страхотната серия на българина, който записа пет поредни гейма и успя да доведе нещата до 6:3 в първия сет, въпреки че в един момент изоставаше с 1:3.

ВТОРИ СЕТ

Ивашка успя да прекъсне серията на Григор Димитров в първия гейм на втория сет, след като спечели подаването си. Българинът също нямаше проблеми при своя сервис и изравни геймовете за 1:1.В третия гейм Григор имаше три шанса да направи пробив, като успя от третия опит. След два последователни аса на българина, които бяха съответно втори и трети за него в мача, доведе нещата до 40-15. Ивашка обаче показа характер и затрудни сериозно Григор при опита му да затвърди пробива си. В крайна сметка обаче, след грешка на белорусина, хасковлията стигна до 3:1. Димитров продължи да играе спокойно и уверено и спечели лесно подаването си за 4:2. Последва гейм за Ивашка, който обаче имаше и известна доза късмет. Белорусинът поведе с 30-0, но българинът успя да доведе нещата до 30-30. Ивашка стигна до гейм бол, след като негов удар се отклони от мрежата и затрудни Григор. Българинът обаче стигна до дюс, но след като не успя да върне сервис, загуби гейма. След три поредни дюса в следващия гейм, Ивашка съумя да спечели подаването си и да намали до 4:5. Страхотен форхенд по обратния диагонал и ас номер шест позволиха на Григор да стигне до 30-15.Последва едно от най-добрите отигравания от българина му позволи да стигне до къса топка и да завърши със смач и два сетбола. Димитров успя още при първия от тях и поведе с 2-0 сета след 6:4, 6:4.

ТРЕТИ СЕТ

Първият гейм премина доста равностойно, като се стигна до любопитен момент. След удар на Димитров, топката удари Ивашка, а българинът веднага се извини и провери дали съперникът му е наранен. Белорусинът все пак успя да спечели подаването си и да поведе с 1:0 в сета. Следващият гейм бе безкомпромисен за българина. Григор стигна до три аса и лесно изравни. След като Ивашка отново спечели подаването си и отново поведе, последва нова наказателна акция от страна на Григор Димитров. Той спечели гейма си на 0 и отново изравни – 2:2.  Димитров стигна до цели три мачбола, но изненадващо за всички не успя да реализира нито един от тях. Стигна се до дюс, който позволи на българина отново да вземе преднина и да затвори мача от четвъртия опит. Григор обаче отново не успя. Последва игра на нерви и някои страхотни разигравания от страна и на двамата тенисисти, за да се стигне до мачбол номер девет, който в крайна сметка бе реализиран от българина. Двубоят на корт номер три продължи 1 час и 42 минути.