Очакваният преди старта на Australian Open се покачват, след като Рафаел Надал, Новак Джокович и Карлос Алкарас попаднаха в мъжкия списък с участници в откриващия турнир от Големия шлем. Тенис Австралия потвърди списъка, като Надал се завръща в Мелбърн, за да защитава титлата си, след като надви Даниил Медведев за трети трофей от надпреварата.

Матадорът води във вечната ранглиста с 22 титли от Шлема, но Джокович му диша във врата с една по-малко. Сърбинът ще гони десета титла от Откритото на Австралия, след тригодишната му забрана за влизане в страната бе свалена. По-рано през годината Ноле бе депортиран от Австралия заради липсата на ваксина срещу коронавирус. Джокера спечели титлата за последно през 2021 година. В турнира ще бъде и световният номер 1 Карлос Алкарас, който спечели дебютна титла от Шлема на US Open и ще търси втори пореден триумф в надпреварите от най-висока категория.

При жените също няма изненади, като Ига Швьонтек, Онс Жабюр и Наоми Осака са в списъка. Швьонтек спечели впечатляващите осем титли през тази година, включително Ролан Гарос и US Open. В надпреварата в Мелбърн ще бъдат още Жабюр, която игра два финала през 2022-а година в Шлема – на Уимбълдън (загуба от Елена Рибакина), и в Ню Йорк (поражение от Швьонтек), както и Осака, четирикратна шампионка от Големия шлем и победителка в Австралия през 2019-а и 2021-а година.

Australian Open 2023 ще се проведе между 16-29 януари.