Американката Коко Гоф и Арина Сабаленка от Беларус ще се изправят една срещу друга във финала на Откритото първенство на САЩ тази вечер от 23:00 часа българско време.

На стадион "Артър Аш" ще се срещнат две от тенисистките в най-добра форма, като 19-годишната Гоф е в серия от 11 поредни победи, след като спечели силния турнир в Синсинати преди началото на US Open, докато Сабаленка е най-постоянната тенисистка през сезона и се превърна в първата, достигнала полуфиналите на четирите турнира от Големия шлем, от Серина Уилямс през 2016 година. Сабаленка триумфира на Australian Open за първа титла от Шлема в кариерата си, а независимо от резултата във финала от понеделник за първи път ще застане на върха в световната ранглиста, измествайки досегашната номер 1 Ига Швьонтек.

Голямата надежда на домакините за титлата Коко Гоф показа силен тенис през последните две седмици, като на два пъти ѝ се наложи да навакса сет изоставане, а по пътя си към финала записа победи над Каролин Возняцки, Елизе Мертенс, Йелена Остапенко и Каролина Мухова. Сабаленка бе още по-впечатляваща, като не загуби нито един сет до полуфинала и дори само веднъж даде повече от три гейма в един сет на съперничките си. Тя обаче имаше много тежка битка с американката Мадисън Кийс в полуфиналите, като загуби първата част с 0-6 и изоставаше с 3-5 във втория сет, но намери сили да стигне до обрат за крайното 0-6, 7-6 (1), 7-6 (5).

Така Сабаленка достигна втори финал в Шлема в кариерата си и ще се опита да спечели втора титла днес. За Гоф това също е втори финал, след като тя загуби от Швьонтек в мача за титлата на Ролан Гарос преди година. Американката води с 3-2 в досегашните мачове между двете, но Сабаленка спечели единствената им среща през тази година на четвъртфиналите в Индиан Уелс.

Новата шампионка на US Open ще получи 3 милиона долара от наградния фонд, докато финалистката ще вземе 1.5 млн. долара.